Gemeente Hoogeveen

Zin in een actieve en afwisselende hobby? De brandweer zoekt vrijwilligers (m/v)

De Hoogeveense brandweer is 24 uur per dag paraat. Dit is mogelijk door de inzet van 45 enthousiaste vrijwilligers, die dag en nacht klaar staan voor brandbestrijding en andere hulpverlenende taken. Om dit werk te kunnen doen zoekt de brandweer Hoogeveen vrouwen en mannen, die hun steentje willen bijdragen aan de veiligheid van de bevolking van de gemeente Hoogeveen. Deze informatie sluit aan bij de advertentie op pagina .. elders in deze krant.

De organisatie

Bij de brandweer Hoogeveen werken 12 vaste medewerkers en 45 vrijwillige brandweerlieden. Het korps telt niet alleen mannen. Er zijn ook vrouwen actief. Rang en sexe spelen geen enkele rol. Het gaat erom dat je samen de klus klaart. Het korps zoekt daarom nadrukkelijk vrouwen voor het team.

Het korps in ingedeeld in drie ploegen die ieder bestaan uit 15 personen. Eens in de drie weken heb je een week lang dienst waarin je opgeroepen kunt worden voor alle alarmeringen. Daarnaast is er een week waarin je beschikbaar moet zijn. Daarna ben je een week vrij om te gaan en te staan waar je wilt.

De brandweer is onderdeel van de gemeentelijke organisatie. Je bent dus in dienst van de gemeente Hoogeveen.

Taken van de brandweer

De brandweer rukt ongeveer 350 keer per jaar uit voor brandmeldingen en diverse hulpverleningstaken. Het blussen van branden is dus maar een van de vele taken van de brandweer. Als brandweerman of -vrouw verleen je ook assistentie aan de ambulancedienst, verleen je hulp bij een te water geraakte auto, word je ingezet bij wateroverlast, ongelukken met gevaarlijke stoffen, rampen of haal je een koe uit de sloot. Het werk bij de brandweer is dus zeer afwisselend.

Vakkennis en conditie

Iedere brandweerman krijgt een gedegen opleiding. Om de kennis op peil te houden oefen je iedere twee weken een avond. Opleidingen en oefeningen zullen vooral in de eerste jaren de nodige tijd vragen.

Er zijn vele verschillende opleidingen. Je kunt steeds verder specialiseren. Je hebt zelf in de hand hoe 'hoog' je wilt stijgen in de brandweerrangen. Je kunt dus ook als vrijwilliger carrière maken, bijvoorbeeld bevelvoerder worden.

Vrijwillig is niet onbetaald

Werken bij de vrijwillige brandweer betekent niet dat je niets verdiend. Vrijwillige brandweerlieden krijgen een vergoeding voor hun werk. Allereerst bestaat die uit een vaste vergoeding per jaar. Ook bestaan er vergoedingen voor opleidingen die gevolgd worden. Tegenover oefenavonden en het 'echte' uitrukken staan eveneens vergoedingen.

Brandweerwerk kost best veel tijd, maar je krijgt er veel voor terug. Samenwerken is erg belangrijk en de teamgeest staat hoog in het vaandel. Het werk is boeiend en heeft een groot maatschappelijk nut. Bovendien is er naast het gewone werk tijd voor ontspanning met je collega-brandweerlieden. De brandweer heeft een eigen personeelsvereniging.

Waar moet je aan voldoen?

Als vrijwillige brandweerman of -vrouw moet je minimaal 18 zijn en wonen en werken binnen een straal van 5 minuten rijden van de kazerne aan de Industrieweg 2 in Hoogeveen. Je bent gezond en hebt een goede conditie. Een medische keuring behoort tot de selectieprocedure. Je moet bereid zijn een psycho-technische test te ondergaan. Ten aanzien van opleidingen bestaan geen harde eisen. Het Hoogeveense korps zoekt niet alleen LBO'ers. Ook MBO en HBO-ers zijn van harte welkom.

Goede afspraken met je werkgever zijn belangrijk. Je werkgever moet akkoord gaan met jouw werk als vrijwilliger brandweerman en -vrouw en ondertekent daar ook een verklaring voor.

Voor meer informatie over de brandweer van Hoogeveen, surf naar www.hoogeveen.nl, digitaal gemeentehuis, onder Bouwen en Wonen of bel 291122 (Mw. Walkier) of 291111 (Dhr. Kruise). Speelterreinen veiliger

Binnenkort worden een aantal speelterreinen in Zuid en Wolfsbos aangepast aan de wettelijke normen.

De aanpassing heeft hoofdzakelijk te maken met de veiligheidszone en de ondergrond. De ondergrond moet een val van een van de toestellen dempen, zodat de jeugd zonder risico's op de speeltoestellen terecht kan.

In een enkel geval zal er een speeltoestel verplaatst moeten worden om voldoende vrije ruimte te creëren voor de speeltoestellen en om de omliggende groenvoorziening te kunnen onderhouden. Dat is bijvoorbeeld van belang voor de grasmachines die op de terreinen worden ingezet.

De vrijkomende grond wordt in het Zuiderpark opgeslagen en nadat deze is goed gekeurd in het park verwerkt. Met deze grond zal het aanwezige trapveld worden opgehoogd en het speelterrein (het voormalige Indianenkamp) worden aangepast. Tevens zullen een aantal speeltoestellen die elders in Hoogeveen over zijn, op dit terrein worden geplaatst.

Nadere informatie betreffende deze werkzaamheden kan de wijkbeheerder de heer G. Veuger u verstrekken. De wijkbeheerder heeft van maandag tot en met donderdag tussen 11.00 en 12.00 uur spreekuur in De Vogelwiek, Koekoeklaan 5, Hoogeveen, telefoon 267275.