Provincie Zuid-Holland

22-02-2001

Zuid-Hollandse Waterdagen 2001
Provinciale Staten kiezen voor de Waterdagen

Provinciale Staten hebben op 21 februari 2001 besloten om dit jaar opnieuw de Zuid-Hollandse Waterdagen te organiseren. In 2000 zijn de Waterdagen voor het eerst gehouden. Dit jaar vinden de Waterdagen plaats op 15,16 en 17 juni. Met het hoofdaccent op 16 juni, dit is ook de Dag van de Waterschappen. Nader wordt bezien welke activiteiten op 15 en 17 juni plaatsvinden. De provincie ziet met de Waterdagen kansen om met andere partners zoals de Waterschappen, Waterleidingbedrijven en gemeenten het onderwerp water en waterbeheersing onder de aandacht te brengen van een breed publiek. Door gecombineerde programma's aan te bieden vanuit de diverse organisaties, voor jong en oud is het mogelijk om het Zuid-Hollandse publiek te betrekken bij het onderwerp water. In de programma's zullen onderwerpen als zeespiegelstijging en de ruimtelijke effecten hiervan aan de orde komen.

De provincie Zuid-Holland is een waterprovincie bij uitstek. Overal zijn rivieren, meren, grachten, sloten, plassen en kanalen. Zonder sluizen, burggen, gemalen en waterkeringen zou de provincie een onbewoonbare moerasdelta zijn. Dankzij de techniek van waterbeersing blijft Zuid-Holland droog. Ook vanuit cultuurhistorisch oogpunt is het de moeite waard kennis te nemen van de inspanningen op dit gebied door de eeuwen heen.
Het besef dringt door dat het soms noodzakelijk is om water meer zijn eigen gang te laten gaan. Veiligheid blijft daarbij wel voorop staan. Met de Waterdagen wordt het water als vriend gezien in plaats van vijand. De Waterdagen zijn informatief, creatief en leuk om aan mee te doen. Tijdens deze dagen wordt allerlei informatie over water, waterkwaliteit en waterbeheersing gegeven.

Vanaf de maand mei zal het Zuid-Hollandse publiek geïnformeerd worden over de activiteiten die in Zuid-Holland plaatsvinden.