Wereldwijde status van de Informatie Economie

Volgens de Information Society Index (ISI) van onderzoeksbureau IDC heeft Zweden zijn toppositie tussen `s werelds belangrijkste informatie economieën gehandhaafd. De Verenigde Staten, vorig jaar tweede positie, zakte af naar de vierde positie. Noorwegen staat nu op de tweede plaats (vorig jaar vierde) en Finland op de derde plaats.

Het jaarlijkse ISI-onderzoek betreft de 55 belangrijkste ICT landen en rangschikt de landen op basis van de mate waarin informatie en informatietechnologie toegankelijk is. De index is gebaseerd op vier categorieën; computer-, informatie-, internet- en sociale infrastructuren.

Het Internet kende in 2000 bijna 100 miljoen nieuwe gebruikers. Vanwege het belang en de groei er van is de de internet-gerelateerde ISI onderdeel in belang toegenomen.

De ISI noteerde Zweden, Singapore en Australië als de landen met de hoogste Internet-infrastructuur scores. De Verenigde Staten staat wat dit aspect betreft op de tiende plaats; veel mensen in de V.S. hebben nog geen internetaansluiting en heeft een grote invloed op de totale ISI -score voor de V.S..

Landen met de sterkste infromatie-infrastructuur zijn Taiwan, Nederland en Denemarken. Noorwegen, Hong Kong en Japan hebben de sterkste sociale infrastructuur.

De V.S. is het land met de hoogste computer infrastructuur, gevolgd door Singapore en Australië. Omdat ook andere applicaties toegang tot internet beginnen te krijgen, wordt het mogelijk dat landen zonder grote investeringen in consumenten PC's klimmen op de ISI ranglijst. De U.K. bijvoorbeeld steeg voornamelijk vanwege de snelle adoptie van draadloze telefoons van de twaalfde naar in 2000 naar de zesde plaats nu. Korea en Maleisië verkeren in een vergelijkwaardige situatie.

Om tot een algemene rangschikking te komen zijn de landen beoordeeld op het plaatje dat door de vier componenten samen gevormd wordt; om de vruchten van de informatie maatschappij te kunnen plukken moet een land op alle vier de fronten sterk staan. Zweden, Noorwegen, Denemarken en Finland staan daarom het best gepositioneerd.

Bron: IDC (www.idc.com)