Nederlandse mededingingsautoriteit (NMa)

Den Haag, 22 februari 2001

NMa: geen overtreding mededingingsregels geconstateerd bij veiling UMTS-frequenties

Heden heeft de NMa haar onderzoek naar de gebeurtenissen rondom de veiling van UMTS-frequenties afgesloten. De NMa heeft geen bewijsmateriaal gevonden waaruit blijkt dat er sprake is geweest van een inbreuk op de Mededingingswet.

Aanleiding
Aanleiding voor het onderzoek was de mededeling van Telfort tijdens de hoorzitting op 1 november 2000 bij het Ministerie van Verkeer en Waterstaat, dat er op 6 juli 2000, de dag waarop de veiling startte, een gesprek had plaatsgevonden tussen Versatel en Telfort. Op dat moment was al bekend, dat er nog zes gegadigden over waren voor vijf UMTS-licenties. Versatel en Telfort waren daarmee in beginsel in staat om gezamenlijk, zonder medewerking van andere deelnemers aan de veiling, het veilingproces te beïnvloeden.
Dit was voor de NMa aanleiding om te onderzoeken of er mogelijk sprake is geweest van een concurrentiebeperkende afspraak tussen Versatel en Telfort of van onderling afgestemd gedrag tussen deze bedrijven.

Het onderzoek
Op vrijdag 3 november hebben vertegenwoordigers van de NMa een onaangekondigd bedrijfsbezoek gebracht aan de kantoren van Versatel en Telfort. Daarbij is een grote hoeveelheid documenten meegenomen. Na analyse hiervan zijn vervolgens verklaringen afgenomen van de direct bij de veiling betrokken personen van beide ondernemingen.

Onderzoeksresultaten
Uit het onderzoek is gebleken dat er in de periode voorafgaand aan de veiling en tijdens de veiling een aantal keer contact is geweest tussen partijen, zowel in de vorm van persoonlijke ontmoetingen als telefonisch.
Uit het door de NMa verzamelde materiaal en de afgenomen verklaringen blijkt niet, dat de onderlinge contacten tot doel of tot effect hebben gehad het gedrag van partijen op de Nederlandse veiling van UMTS-frequenties te beïnvloeden. Ook het biedgedrag van partijen op de veiling zelf levert vanuit mededingingsrechtelijk perspectief geen aanwijzingen op voor iets anders dan normaal strategisch biedgedrag, gebaseerd op omstandigheden die bekend waren bij alle aan de veiling deelnemende ondernemingen.

Versatel heeft op 5 juli 2000 (de dag voordat de veiling van start ging), een persbericht uitgebracht waarin Versatel andere partijen uitnodigt om met haar te onderhandelen over toegang tot hun netwerk. Daarna vond er een telefoontje plaats van Telfort aan Versatel; daarop nodigde Versatel Telfort uit voor een gesprek. Uit het onderzoek van de NMa hiernaar heeft de NMa geen aanwijzingen gevonden, dat het gesprek tot doel of tot gevolg had het gedrag van partijen op de veiling te coördineren. Ook heeft de NMa geen bewijzen gevonden dat er informatie is uitgewisseld die van invloed kan zijn geweest op het biedgedrag tijdens de veiling.

Conclusie
Na grondig onderzoek van de gebeurtenissen rondom de veiling van de UMTS-frequenties komt de NMa tot de conclusie dat er geen aanwijzingen zijn gevonden dat Versatel en Telfort inbreuk op de Mededingingswet hebben gemaakt. De NMa sluit daarom dit dossier.