Gemeente Capelle a/d IJssel

Hulp aan allochtone bijstandsklanten succesvol

Op 8 februari jongstleden evalueerde de gemeente Capelle aan den IJssel samen met het Regionaal Opleidingsinstituut Zadkine, het Centrum voor Educatieve Beroepsopleidingen en vertegenwoordigers van bedrijven en instellingen uit de regio, de cursus duaaltraject 1999/2000.

Duaaltraject brug tussen leren en werken
In 1998 besloot de gemeente Capelle aan den IJssel om actief te gaan helpen om de kansen op werk voor kansarme allochtone bijstandsklanten te verbeteren. Het ging om mensen die het inburgeringstraject van de Wet Integratie Nieuwkomers volgden. Voor deze doelgroep ontwikkelde de gemeente samen met het Regionaal Opleidingsinstituut Zadkine de cursus ¡¥duaaltraject¡¦. De cursus ging met 13 deelnemers in september 1999 van start. In het duaaltraject worden de cursisten voorbereid op en begeleid naar een betaalde baan. Dankzij een combinatie van leren en werken kregen de cursisten, die zelfstandig niet aan een betaalde baan konden komen, uitzicht op werk. De cursisten werden opgeleid in:
- beroepsgerichte spreek- en luistervaardigheid;
- schrijfvaardigheid;

- stage-ervaring opdoen en met elkaar uitwisselen onder begeleiding.

Bedrijven werken actief mee
Een belangrijke sleutel voor het slagen van de cursus was het beschikbaar komen van voldoende stageplaatsen bij bedrijven en instellingen. Dit is gelukt. Bijna 20 bedrijven en instellingen uit de regio, waaronder enkele grootwinkelbedrijven, zorginstellingen en een stichting voor kinderopvang boden stageplaatsen aan.

Resultaat
Tijdens de evaluatie besprak de gemeente, onder voorzitterschap van wethouder R.P. Binnendijk, samen met de overige betrokkenen de resultaten van de cursus en werd geconstateerd dat het duaaltraject ook daadwerkelijk zijn meerwaarde heeft bewezen. Tevens werd vooruit gekeken naar de toekomst. Met het inwerking treden van de nieuwe Vreemdelingenwet op 1 april 2001 wordt verwacht dat het aantal mensen die extra steun nodig heeft bij het vinden van een baan toe zal nemen en dat het duaaltraject nodig blijft in de toekomst.
Van de dertien cursisten, waarvan er vier afkomstig waren uit Krimpen aan den IJssel, zijn er vier tussentijds gestopt om redenen van vooral lichamelijke en geestelijke gezondheid. Een deelnemer is doorgestroomd naar een vakopleiding, twee deelnemers zijn overgegaan naar een vervolgopleiding, vier deelnemers zijn uitgestroomd naar betaald werk en een deelnemer heeft activiteiten aangevat in het kader van vrijwilligerswerk. Tenslotte is een deelnemer aangemeld bij arbeidsbemiddeling.