Erasmus Universiteit Rotterdam

22 februari 2001

Vitaliteit in de bloei van je leven

In Calypso te Rotterdam vindt op 22 februari 2001 de Vitaliteitslezing plaats. Deze lezing, voorbereid door de Erasmus Universiteit Rotterdam, is het startschot voor vier projecten die door de Vitale Alliantie zijn ontwikkeld voor Rotterdam Culturele Hoofdstad 2001. In deze projecten gaat extra aandacht uit naar ouderen.

De Vitale Alliantie is een samenwerkingsverband van de Europese 2001-partners Rotterdam en Porto, het Nederlands Platform Ouderen & Europa, het Landelijk Bureau Leeftijdsdiscriminatie en lokale organisaties, zoals Rotterdam 2001, Cosbo Rotterdam, Pluspunt, de Stichting Buitenlandse Werknemers Rijnmond, Catharis en de Erasmus Universiteit Rotterdam.

De lezing op 22 februari is gekoppeld aan de presentatie van de Nederlandse vertaling van The Third Age / In de Bloei van je Leven, het onderzoek dat de Amerikaan dr. William Sadler deed naar de vitaliteit van ouderen.

Programma:


* 14.00 uur
Inleiding over maatschappelijke trends en vitaliteit van ouderen door congresvoorzitter prof. R. Huijsman, hoogleraar ouderen(zorg)beleid, Erasmus Universiteit Rotterdam.
* 14.10 uur
Samenvatting van de Nederlandse vertaling van The Third Age / In de Bloei van je Leven door Anjo Geluk

* 14.35 uur
Functioneren en vitaliteit: Nederlands onderzoek versus onderzoek Verenigde Staten door prof.dr. D.L. Knook, TNO-Centrum voor Verouderingsvraagstukken, Leiden.

* 15.00 uur
Pauze

* 15.20 uur
Sociale structuren en vitaliteit: Nederlands onderzoek versus onderzoek Verenigde Staten door prof.dr. C.P.M. Knipscheer, hoogleraar sociologie, Vrije Universiteit Amsterdam
* Muzikaal intermezzo: Euro+ Songfestival
* 16.00 uur
Forum onder leiding van de dagvoorzitter. Het forum bestaat uit de sprekers en vier ouderen. Discussie met het publiek aan de hand van een aantal stellingen.

Slotcongres Vitaliteit

Na de aftrap op 22 februari sluit de Vitale Alliantie Rotterdam 2001 af met een slotcongres. In december wisselen gasten uit binnen- en buitenland ervaringen uit met betrekking tot intergenerationeel kunstbeleid en cultuurparticipatie. De Erasmus Universiteit Rotterdam zal de slotnota presenteren.

Noot voor de pers
Vitaliteitslezing: 22 februari, 14.00 - 16.30 uur Plaats: Calypso, Mauritsweg 5, Rotterdam-Centrum. Info: ing. H.J. Breimer, tel (010) 408 72 48; e-mail breimer@oos.eur.nl