UITBREIDING POLITIESTERKTE MET 8000 MENSEN

POLITIE LEGT WENSEN NEER BIJ POLITIEKE PARTIJEN

De Nederlandse politie vraagt van de politieke partijen voor de komende jaren een uitbreiding van het politiebudget met twee miljard gulden. Dat geld is nodig om de politiekorpsen uit te breiden met 8000 politiemensen en kosten voor ICT-ontwikkelingen en extra materieel. Tevens pleit de politie voor de terugkeer van sociale controle in het publieke domein, zoals conducteurs en bewakers van fietsenstallingen. Het Korpsbeheerdersberaad en de Raad van Hoofdcommissarissen hebben deze claims woensdagmiddag in Den Haag bekend gemaakt.

De personeelsuitbreiding is nodig om de noodzakelijke ontwikkeling van de gebiedsgebonden politiezorg, de intensivering van de opsporing, internationale samenwerking en de verwachte uitstroom van politiemensen mogelijk te maken. De Nederlandse politie benadrukt echter, dat daarmee de problemen niet zijn opgelost. De politie kan niet alleen zorgen voor veiligheid. Het is noodzakelijk dat ook bij andere partners -overheden, maatschappelijke organisaties en bedrijfsleven- nog meer druk wordt gelegd om hun bijdragen aan de veiligheid te leveren. Ook burgers hebben hierin een rol. Integriteit van de samenleving is waar het de komende jaren om draait.

De politie zelf zal de komende jaren verder werken aan kwaliteit en efficiency. Het regionale politiebestel staat daarbij niet ter discussie. Het bestel is vitaal en er wordt goed samengewerkt tussen burgemeesters, Openbaar Ministerie en politieleiding. De uitbouw en ontwikkeling van de gebiedsgebonden politiezorg heeft de nadruk, omdat die van grote waarde is voor de veiligheid en leefbaarheid in wijken en buurten. Maar de inzet voor de gebiedsgebonden politiezorg komt onder druk te staan omdat er extra capaciteit nodig is voor de opsporing. Extra politiemensen zijn nodig om dat evenwicht te bewaren en ook voor de verdere versterking van de opsporing, inclusief het tegengaan van criminaliteit.

Met de huidige financiële middelen kan de politie de versterking van de politiefunctie in de samenleving niet waarmaken. Daar komt bij dat in vergelijkbare landen binnen de EU (Engeland, Frankrijk en Duitsland) Nederland een relatief klein politieapparaat heeft. De politie heeft overigens niet alleen behoefte aan agenten op straat, maar ook aan personeel voor administratieve en technische ondersteuning. Ook spelen ontwikkelingen van ICT-voorzieningen een belangrijke rol. Voor de komende jaren worden de extra kosten daarvan geschat op 400 miljoen gulden. Als er 8000 politiemensen bijkomen dan is er voor materiele kosten nog eens ruim 560 miljoen gulden nodig.

Bij uitbreiding van de politiesterkte moet er vanzelfsprekend ook aandacht zijn voor een evenredige versterking van het Openbaar Ministerie, rechterlijke macht en gevangeniswezen. Voor wat betreft de bevoegdheden van de politie stellen de beraden dat het wetgevingsproces sneller moet inspelen op technologische ontwikkelingen en de mogelijkheid voor de politie hierop te anticiperen, zoals in het kader van mobiele telefonie en het gebruik van internet.

EMBARGO TOT 15.30 UUR

Den Haag, 21 februari 2001.