Nijmegen, 19 februari 2001
'BLOEDENDE SCHAPEN' IN ACTIE TEGEN VEETRANSPORTEN
Als bloedende schapen verkleede actievoerders van Compassion In World Farming (CIWF) zullen deze week in 3 plaatsen actie voeren tegen de lange-afstandstransporten van levende landbouwdieren, zoals schapen, varkens, paarden en runderen. De acties vinden plaats in:
Zwolle, Diezerstraat, woensdag 21 februari, 11.30-15.00 uur; Groningen, Herestraat, donderdag 22 februari, 11.00-15.00 uur; Veendam, Kerkstraat (west), vrijdag 23 februari, 11.00-14.00 uur.
Tijdens de acties zal het winkelend publiek gevraagd worden een internationale petitie tegen de veetransporten te ondertekenen. Bovendien zal er een mini-tentoonstelling met schokkende videobeelden over de wantoestanden tijdens de veetransporten te zien zijn.
Elk jaar worden miljoenen dieren dwars door Europa vervoerd. Nederlandse varkens gaan naar Spanje. Poolse paarden naar Italië. Ierse schapen naar Griekenland. In het land van bestemming worden ze meteen geslacht, of eerst verder vetgemest. Voor de dieren is het transport een ware lijdensweg. Dicht op elkaar gepakt staan ze in de vrachtwagen. Vaak langer dan 30 uur in hitte of kou, zonder eten of drinken. Op de bestemming zijn veel dieren uitgeput en uitgedroogd. Andere overleven de lange reis niet.
In een officieel rapport heeft de Europese Commissie onlangs toegegeven dat de Europese Richt-lijn ter bescherming van dieren tijdens transport stelselmatig geschonden wordt. De landen van de Europese Unie slagen er niet in de naleving van deze wettelijke regels te controleren en af te dwingen. Dieren die al 29 uur op reis zijn, worden bijvoorbeeld vaak niet uitgeladen, gevoerd en gedrenkt, zoals de huidige Europese wet voorschrijft. Ook komt het regelmatig voor dat veewa-gens niet aan de eisen voldoen en dat er gewonde dieren vervoerd worden.
Compassion In World Farming is een internationale dierenbeschermingsorganisatie, die speciaal opkomt voor de dieren in de bio-industrie. CIWF is van mening dat het vervoeren van dieren over lange afstanden wel moet leiden tot dierenleed. Daarom pleit CIWF niet alleen voor een betere naleving van de regels, maar vooral ook voor een verbod van veetransporten die langer dan acht uur duren. Het is veel humaner dieren zo dicht mogelijk bij de boerderij waar ze gehouden worden te slachten en daarna het vlees te vervoeren of te exporteren.
Noot voor de redactie,