VVD

VVD zeer bezorgd over uitbraak mond- en klauwzeer in Engeland


Groep: Tweede-Kamerfractie Datum: 21 februari 2001
Gelukkig is er in dit geval geen risico met betrekking tot de volksgezondheid en is er onlangs in Nederland nog geoefend met het draaiboek, aldus VVD Tweede-Kamerlid Gert-Jan Oplaat.

De VVD Tweede-Kamerfractie heeft zeer bezorgd gereageerd op de uitbraak van mond- en klauwzeer in Engeland. Gelukkig is er in dit geval geen risico met betrekking tot de volksgezondheid en is er onlangs in Nederland nog geoefend met het draaiboek, aldus VVD Tweede-Kamerlid Gert-Jan Oplaat. Maar ik hoop dat het in Nederland echt niet uitbreekt, want een uitbraak van mond- en klauwzeer kan grote gevolgen hebben. Naast landbouw-huisdieren, zoals varkens, runderen, schapen kunnen ook kleine huisdieren, zoals honden en katten het slachtoffer worden van mond- en klauwzeer. Oplaat prijst de manier waarop minister Brinkhorst het probleem tot op heden heeft aangepakt. Brinkhorst neemt het probleem buitengewoon serieus en heeft de Tweede Kamer snel geïnformeerd, aldus Oplaat. De VVD heeft er volgens de liberaal alle vertrouwen in dat deze minister er alles aan doet om ons land voor een uitbraak van mond- en klauwzeer te behoeden.

Antwoord op de tien meest gestelde vragen na een uitbraak van mond- en klauwzeer

Mond- en klauwzeer (MKZ) is een zeer besmettelijke en ernstige virusziekte die voorkomt bij evenhoevige dieren. Runderen, schapen, geiten, varkens, wilde zwijnen, herten en sommige evenhoevige dierentuindieren bijvoorbeeld antilopen kunnen ziek worden door het virus. De mens is niet gevoelig voor het virus. MKZ is een meldingsplichtige dierziekte. Er bestaat een draaiboek voor. De aanpak is vrijwel geheel voorgeschreven door de EU.

De vaststelling van mond- en klauwzeer bij varkens op een slachthuis in Essex in Groot-Brittannië is aanleiding voor extra maatregelen in Nederland. Evenhoevige dieren die vanaf 24 januari 2001 vanuit Groot-Brittannië (dus exclusief Noord-Ierland) op Nederlands grondgebied zijn ingevoerd, worden afgevoerd. De Rijksdienst voor de Keuring van Vee en Vlees (RVV) zal die dieren nader onderzoeken. Pas als duidelijk is dat er geen risico op mond- en klauwzeer is, worden deze bedrijven weer vrijgegeven. Ook de vleesexport vanuit Groot-Brittannië naar Nederland wordt voor zover mogelijk nagetrokken. Dieren en producten die nog onderweg zijn vanuit Groot-Brittannië zullen worden geblokkeerd.

In afwachting van een door de Europese Commissie op te leggen exportverbod voor Groot-Brittannië, dat vandaag aan het eind van de dag wordt verwacht, heeft het Verenigd Koninkrijk (VK) de export van alle evenhoevigen (varkens, schapen, geiten en runderen) verboden. Reizigers die uit Groot-Brittannië komen, mogen eveneens geen verboden dieren of dierlijke producten meenemen. Zij worden opgeroepen extra waakzaam te zijn.


1. Wat is Mond- en Klauwzeer (MKZ)?
MKZ is een virusziekte van rundvee en varkens maar ook schapen en geiten (muizen en cavias). MKZ is zeer besmettelijk. Bij een infectie met MKZ ontstaan o.a. blaren in de bek, op de uier en op de poten. Dieren vreten niet meer, verliezen gewicht en produceren minder melk.
1 á 2% van de besmette dieren sterft, maar bij jonge dieren kan dat percentage hoger liggen.


2. Welke gezondheidsrisicos loopt de mens (of consument)? De mens is niet gevoelig voor het MKZ-virus. Consumptie van dierlijke produkten levert geen enkel risico voor de gezondheid van de mens.


3. Kunnen melk, boter, kaas en vlees met MKZ besmet zijn? In produkten van dieren die besmet zijn of zijn geweest met MKZ kan het virus voorkomen. Door hittebehandeling of door verlaging van de PH (zuurgraad) wordt het gedood.


4. Hoe wordt MKZ verspreid?
De belangrijkste wijze van verspreiding is via kleine vochtdruppeltjes die door besmette dieren worden verspreid. Vooral varkens kunnen op deze manier het virus verspreiden. MKZ kan ook verspreid worden door direct contact met besmette dieren en indirect via (onbehandelde) dierlijke produkten, voorwerpen en vogels, knaagdieren en voedselresten.


5. Waar komt MKZ voor?
Binnen Europa is MKZ de laatste jaren voorgekomen in Turkije (1998), Bulgarije (1997), Griekenland (1997) en Italië (1995). MKZ komt verder voor in verschillende landen in Afrika, het Midden-Oosten, Zuid-Oost-Azië en Zuid-Amerika.


6. Welke maatregelen zijn getroffen om verdere verspreiding van MKZ tegen te
gaan.
Direct na de bevestiging gelden vervoersverboden voor dieren en transportmiddelen. Op het besmette bedrijf worden dieren gedood en vernietigd. Contacten die er met het bedrijf zijn geweest worden achterhaald en onderzocht. (Melk)produkten en (vlees)produkten worden gekanaliseerd. Kunstmatige Inseminatie (KI) etc. is verboden. Mogelijk worden op verdachte bedrijven dieren gedood en vernietigd nog vóór verdenking is bevestigd (preventief ruimen). De ruiming beperkt zich niet tot landbouwhuisdieren, ook kleine huisdieren zoals honden en katten in een straal rondom het getroffen bedrijf worden gedood. Uiteraard worden de maatregelen naar bevindt van zaken ingevuld.


7. Waarom sluiten sommige landen de grens voor Nederlands vee en zuivel?
Deze landen zijn bang om via de produkten het MKZ virus binnen te halen. Om besmetting van hun veestapel uit te sluiten nemen ze onze produkten niet meer.


8. Waarom wordt niet geënt tegen MKZ?
Vaccinatie is in de EU verboden. Dieren die geënt zijn, dragen daarna altijd antistoffen. Hierdoor kan nooit bewezen worden dat ze vrij zijn van MKZ. Veel landen willen daarom geen produkten importeren uit een land waar gevaccineerd wordt.


9. Wat is een ringenting?
Bij een ringenting worden alle gevoelige dieren in een bepaalde straal rond een infectiehaard gevaccineerd. Het doel hiervan is om de dieren te beschermen tegen virus dat vanuit het besmette bedrijf, bijvoorbeeld via de lucht, wordt verspreid.


10. Is MKZ iets van de laatste jaren?
Nee, MKZ is al honderden jaren bekend. In 1984 was het laatste MKZ-geval in Nederland. Sinds maart 1991 wordt in Nederland niet meer geënt tegen MKZ. In de EU wordt sinds 1992 niet meer geënt.

21 februari 2001

Bron: o.a. Produktschappen Vee Vlees en Eieren (PVE)