Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties

Kabinet: C2000 sneller landelijk invoeren

Het kabinet wil C2000, het nieuwe digitale systeem voor mobiele radiocommunicatie voor politie, brandweer, ambulances en de Koninklijke marechaussee, al in januari 2004 in heel Nederland invoeren. Dat is een half jaar eerder dan gepland. Het kabinet wil hiermee de veiligheid van de bevolking en de hulpleners vergroten. Dit ook in het licht van de vuurwerkramp in Enschede en de cafébrand in Volendam, waar bleek dat de radiocommunicatie tussen de hulpverleners van verschillende diensten op dit moment een probleem is. De beslissing om C2000 landelijk in te voeren kan alleen teruggedraaid worden als uit een proef die vandaag start in de regio Amsterdam, zou blijken dat het systeem op cruciale punten niet zou voldoen aan de gestelde eisen. Dit risico is echter erg klein. Het kabinet heeft afgelopen vrijdag 299 miljoen gulden extra voor C2000 beschikbaar gesteld. Hiermee komen de totale kosten voor het rijk op 1198 miljoen gulden. Dit valt binnen de marges van de ramingen uit 1999. De hulpverleningsdiensten betalen 341 miljoen gulden. Daarnaast betalen de hulpverleningsdiensten de kosten van het samenvoegen en (her)inrichten van regionale meldkamers, en vanaf 2004 de kosten voor onderhoud en beheer.

Dit schrijft staatssecretaris Gijs de Vries (Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties) in een brief aan de Tweede Kamer. Vandaag geeft hij ook het startsein voor de proef met C2000 in de regio Amsterdam.

C2000 gaat de bijna 100 verouderde analoge, afzonderlijke systemen van de verschillende hulpverleningsdiensten vervangen. C2000 maakt rechtstreekse communicatie tussen de verschillende diensten mogelijk, heeft landelijke dekking en is goed beveiligd tegen afluisteren. Portofoons krijgen een noodknop, waarmee de gebruikers onmiddellijk contact met hun meldkamer krijgen.

Uit onderzoek blijkt dat C2000 het beste beschikbare systeem is. Er zijn op afzienbare termijn geen nieuwe systemen te verwachten die voldoen aan de eisen die de hulpverleningsdiensten stellen. Ook commerciële mobiele telefoniesystemen als GSM en UMTS of satellietcommunicatie vormen geen alternatief.

Over de kosten van C2000 bestaat nu duidelijkheid. De aanleg van de infrastructuur voor C2000 - radionetwerk en bediensystemen - kost in totaal 1464 miljoen gulden. Het rijk betaalt daarvan 1123 miljoen, de hulpverleningsdiensten betalen samen 341 miljoen gulden. Daarnaast betaalt het rijk tot en met 2003 de exploitatiekosten van 75 miljoen gulden. De hulpverleningsdiensten moeten immers de exploitatiekosten van hun huidige systemen nog betalen totdat C2000 in januari 2004 is ingevoerd. Vanaf januari 2004 gaan de hulpverleningsdiensten de exploitatiekosten van het radionetwerk en de bediensystemen betalen. Het gaat daarbij naar verwachting om 145 miljoen gulden per jaar. Daarnaast betalen de hulpverleningsdiensten de exploitatiekosten van C2000-randapparatuur als portofoons, mobilofoons en pagers. Deze kosten lopen geleidelijk op tot 35 miljoen gulden per jaar. Het rijk gaat centraal de bedieningssystemen voor de meldkamers kopen en beheren. In eerdere plannen zouden de verschillende regio's de radiobediensystemen aanschaffen en beheren. Door dit te centraliseren gaat de efficiency omhoog, is er meer standaardisatie en gaan de kosten omlaag.

Achtergrond

Voor een goede en snelle hulp- en dienstverlening is goede communicatie tussen hulpverleningsdiensten een basisvoorwaarde. Tijdens de vuurwerkramp in Enschede en de cafébrand in Volendam bleek echter ook weer dat de communicatie tussen hulpverleners kwetsbaar is. De verschillende diensten hebben nu nog allemaal hun eigen regionale, analoge radionetwerken. In totaal zijn er zo'n 100 van zulke netwerken. Hulpverleners van verschillende diensten kunnen daardoor niet rechtstreeks met elkaar praten, maar hebben daarvoor de tussenkomst van twee meldkamers nodig. De netten hebben geen landelijke dekking; als een hulpverlener de regio verlaat, moet een nieuw kanaal worden gezocht. Ook grensoverschrijdende communicatie levert problemen op. Verder is de capaciteit van de netten beperkt, er is geen mogelijkheid tot spreken en luisteren tegelijkertijd en het radioverkeer is moeilijk te beveiligen tegen afluisteren door 'ramptoeristen' of criminelen. Het digitale C2000-systeem heeft al die nadelen niet. C2000 kunnen hulpverleners van verschillende diensten rechtstreeks met elkaar praten. Doordat C2000 is gebaseerd op de Europese standaard Tetra, is zelfs grensoverschrijdende communicatie mogelijk. Dit is vooral van belang voor de veiligheid van de inwoners van de grensstreken. Door de digitale techniek kunnen de beschikbare frequenties beter worden gebruikt, wat het mogelijk maakt tegelijkertijd spraak en data uit te wisselen. Ook kan vertrouwelijke informatie veilig worden verzonden. Portofoons kunnen uitgerust worden met een noodknop. Met één druk op die knop kan een hulpverlener aan de meldkamer laten weten dat dringend assistentie nodig is. Als een portofoon wordt gestolen, kan het apparaat op afstand door de meldkamer worden uitgeschakeld, zodat er geen misbruik van gemaakt kan worden. Tenslotte biedt C2000 een basis voor verdere modernisering in de toekomst.

Meer informatie over C2000 is te vinden op de Internetsite van het ministerie van BZK. Het adres is www.minbzk.nl (rubriek "Veiligheid", subrubriek "Informatisering OOV"). De brief aan de Tweede Kamer staat in de rubriek "Actueel".

Noot voor de redactie,