PT en LTO willen duidelijkheid over energieprijzen in 2002

Het Productschap Tuinbouw (PT) en LTO Nederland willen meer duidelijkheid van de overheid over de energieprijzen voor de tuinbouw per 1 januari 2002. Vooral over de transporttarieven van het aardgas bestaat nu nog veel onduidelijkheid. PT en LTO hebben de ministers van landbouw en economische zaken om een overleg gevraagd. Dat meldde J. van der Veen, voorzitter van het Productschap Tuinbouw, op de bestuursvergadering van het schap op 20 februari jongstleden.

Op 1 januari 2002 worden glastuinders die meer dan 1 miljoen kuub gas per jaar verbruiken vrije afnemers. "Deze ondernemers moeten ruim voor het teeltseizoen weten waar ze aan toe zijn, zodat zij tijdig kunnen inspelen op de nieuwe situatie. Wij hebben de Dienst Uitvoering en Toezicht Energie gevraagd Gasunie een bindende aanwijzing te geven voor de transporttarieven en aanverwante diensten", zo zei de PT-voorzitter.

Ook voor de tuinbouwafnemers die minder dan een miljoen kuub gas verbruiken moet er duidelijkheid komen. Op 1 januari 2002 loopt het huidige tuinbouwcontract af. Daarna zal nog tot 2004 het tuinbouwgasprijsbeleid in wellicht wat aangepaste vorm voortgezet moeten worden. De minister van economische zaken moet daarbij de maximumtarieven vaststellen.

Bezorgd over wk

PT en LTO zijn verder bezorgd over de energiebesparingen in de tuinbouw. De besparingen via warmtekrachtinstallaties (wk) dreigen te worden verdrongen door import van goedkope kolenstroom en kernenergie. Van der Veen: "Voor de energiebesparing in de tuinbouw is dat een ramp. Wij hebben de politiek gesuggereerd de gasprijs voor wk te koppelen aan de kolenprijs." Het besparen van energie met wk-installaties heeft brede steun in de Tweede Kamer. De PT-voorzitter: "Wij hopen met de kamerleden de ministers de stimuleren tot voldoende daadkracht om de energiebesparing in de benen te houden."

Nieuwe glastuinbouwlocaties

De voorzitter van het PT vindt dat minister Brinkhorst van landbouw daadkracht toont voor de inrichting van nieuwe glastuinbouwlocaties. "De bewindsman besteedt terecht veel aandacht aan mogelijkheden dichtbij de huidige centra. En met de hulp van de Commissie Bukman en de stimuleringsregeling Duurzame Glastuinbouwgebieden worden daarnaast ook nog een serie andere locaties gemobiliseerd. Door langdurige en weinig voorspelbare planologische procedures kan de tuinbouw zich nog niet rijk rekenen. Maar wij zijn blij met deze vooruitgang." Volgens Van der Veen kunnen nieuwe locaties de concurrentiekracht van de Nederlandse tuinbouw vergroten en tegelijkertijd zorgen schaalvergroting en modernisering voor een grotere duurzaamheid.

Nieuw proefstation

De voorzitter van het PT kan zich ook vinden in de beslissing van Brinkhorst om een nieuw proefstation voor de bloemisterij en glasgroenten te vestigen in Bleiswijk. "Die keuze heeft veel voordelen. De nieuwe organisatie zal moeten bewijzen dat zij op een marktgerichte manier tot onderzoeksresultaten van hoge kwaliteit kan komen. Dit vergroot de kans dat de onderzoekguldens van de opdrachtgevers een flink rendement opleveren. Als productschap steken wij vele miljoenen van het bedrijfsleven in het onderzoek."

Sector met toekomst

Uit onderzoek van het Productschap Tuinbouw blijkt dat het imago van de tuinbouw op het gebied van werkgelegenheid niet florissant is. De helft van de Nederlandse bevolking ziet het werk in de tuinbouw als zwaar, saai en ongeschoold. Aan de andere kant vinden de ondervraagden de tuinbouw een prettige sector met toekomst. Ook de werknemers in de tuinbouw zijn tevreden over hun baan.

Volgens de PT-voorzitter is er dus werk aan de winkel om de kloof tussen imago en werkelijkheid te dichten. "Via de campagne "Onder glas groeit iets nieuws" werken wij aan maatregelen om meer mensen te interesseren voor werk in de hele tuinbouwketen. Ook op de Floriade in 2002 zal de sector laten zien dat het prettig en boeiend is om in de sector te werken."