Microsoft Mobile Explorer 3.0 biedt nu reeds de WAP 2.0-functionaliteit van morgen

Samsung demonstreert eerste mobiele telefoon die gebruikmaakt van Microsoft Mobile Explorer 4.0 met ondersteuning voor HTML, cHTML en WAP

Schiphol-Rijk, 20 februari 2001 - Microsoft heeft tijdens het 3GSM World Congress aangekondigd dat Microsoft Mobile Explorer 3.0-technologie voor evaluatie- en/of ontwikkelingsdoeleinden is geleverd aan verschillende fabrikanten van mobiele telefoons, waaronder Benefon, Samsung Electronics en Sony-Digital Telecommunication Europe. Mobile Explorer 3.0 is een compact platform voor mobiele telefoons dat gebruikt kan worden op vrijwel ieder telefoonbesturingssysteem en ieder netwerk voor mobiele telefonie. Het voorziet gebruikers van veilige toegang tot zakelijke of persoonlijke e-mail, persoonlijke informatie en Internet. Mobile Explorer 3.0 biedt daarbij toegang tot een brede selectie aan Internet-content voor mobiele apparaten. Daarnaast is het gemakkelijker om te gebruiken, beschikt het over end-to-end beveiliging en geeft de mogelijkheid om content op mobiele telefoons aan te passen aan persoonlijke voorkeuren. Samsung is de eerste fabrikant die tijdens het 3GSM World Congress een nieuwe mobiele telefoon heeft gedemonstreerd die gebruikmaakt van Mobile Explorer 3.0.

"Microsoft streeft ernaar om mensen toegang te bieden tot hun persoonlijke informatie, op ieder moment, vanaf iedere locatie en via ieder apparaat," zegt Ben Waldman, vice president van de Mobile Device Division bij Microsoft. "Mobile Explorer is een sleutelcomponent in onze strategie op het gebied van informatietoegang via verschillende apparaten, waarbij gebruikers altijd hun informatie kunnen benaderen, ongeacht het formaat waarin het is opgeslagen - HTML, cHTML of WAP - en ongeacht het besturingssysteem van de telefoon."

Mobile Explorer biedt een groot aantal geavanceerde nieuwe mogelijkheden op telefoons met webfunctionaliteit en is tevens voorbereid op toekomstige ontwikkelingen, met onder andere:


* Toegang tot Internet-content - Met Mobile Explorer 3.0 kunnen gebruikers een brede variëteit aan Internet-content benaderen via hun mobiele telefoon, waaronder content geschreven in HTML, cHTML en WML (WAP) -formaten. Hierdoor beschikt het nu reeds over de mogelijkheden die WAP 2.0 in de toekomst zal bieden;
* Beveiliging - Mobile Explorer 3.0 gaat verder dan de basis veiligheidsvoorzieningen die de meeste mobiele telefoons momenteel bieden, met end-to-end beveiliging voor e-commerce transacties. Daarbij worden zowel het WTLS procotol 3 (WAP 1.2.1-specificatie) als SSL 3.0 ondersteund;
* Graphics - De interface van Mobile Explorer 3.0 ondersteunt een groot aantal grafische formaten die schaalbaar zijn tot ieder formaat en in ieder kleurbereik kunnen worden weergegeven;
* Personalisatie - Mobile Explorer 3.0 ondersteunt zowel WAP als SMS om gebruikers op de hoogte te houden van de informatie die zij willen ontvangen. Zo kan een gebruiker een weerbericht kiezen als 'live link' in zijn of haar home-scherm. Iedere keer als de gebruiker inlogt op Internet, wordt deze informatie via WAP automatisch bijgewerkt met de nieuwste gegevens;
* Gebruiksgemak - In tegenstelling tot vele microbrowsers die de gebruiker dwingen om ingewikkelde instellingen aan te passen en netwerkinformatie te configureren, is Mobile Explorer 3.0 geoptimaliseerd voor draadloze netwerkverbindingen. Dit betekent dat telecommunicatiemaatschappijen er voor kunnen zorgen dat gebruikers dit soort instellingen niet zelf hoeven aan te passen. De uitgebreide SSL-beveilingsfuncties maken tevens gebruik van diensten zoals Microsoft Passport, die bij e-commerce transacties het authenticiteitproces aanzienlijk kunnen versnellen.
"We hebben voor onze SGH-N350 telefoon gekeken naar verschillende microbrowser oplossingen," zegt Bongwoo Lee, directeur van de Mobile Telecommunication Division bij Samsung. "We hebben gekozen voor Microsoft Mobile Explorer 3.0, omdat dit de meest flexibele oplossing is voor ons besturingssysteem en toegang biedt tot de breedste verscheidenheid aan Internet-content. Koppel de mogelijkheden van Mobile Explorer 3.0 met de overige mobiliteitsoplossingen van Microsoft en we zijn in staat om web-telefoons met de meest uitgebreide functionaliteit op de markt te brengen."

Beschikbaarheid
De Samsung SGH-N350, die gebruikmaakt van Mobile Explorer 3.0, wordt in het tweede kwartaal van 2001 geïntroduceerd. Het apparaat biedt een hoge resolutie LCD-display (128 x 128 pixels) met vier grijstinten, een 'Internet direct access'-toets en vier navigatietoetsen. De SGH-N350 ondersteunt spraakfuncties, PIM en zelf te kiezen beltonen, alsmede synchronisatie met de PC. Mobiele telefoons die gebruikmaken van eerdere versies van Mobile Explorer, zijn verkrijgbaar in Europa, onder andere van Sony en Benefon.

Microsoft Phone-platforms
Microsoft biedt fabrikanten en aanbieders van mobiele telefonie twee softwareoplossingen. Microsoft Mobile Explorer is een compacte, micro-browser gebaseerde oplossing voor mobiele telefoons. Het Microsoft Smart Phone-platform, bekend onder de codenaam 'Stinger', is gebaseerd op een versie van het Microsoft Windows CE 3.0 besturingssysteem en is geoptimaliseerd voor mobiele telefoons, onder andere met een langere batterijduur en gereduceerde geheugeneisen.

Microsoft
Microsoft (NASDAQ: MSFT) is opgericht in 1975 en is marktleider op het gebied van software, diensten en Internet-technologie voor privé- en zakelijk computergebruik. Het bedrijf levert een brede reeks aan producten en diensten die ontwikkeld zijn om mensen meer mogelijkheden te bieden met behulp van software, ongeacht op welke plaats, op welk moment en met welk apparaat.