Gemeente Ede

Aanslagen een maand later verzonden

Normaal gesproken ontvangt u de aanslag gemeentelijke belastingen in februari. Dit jaar wordt het een maand later. De aanslagen worden verzonden met dagtekening 31 maart 2001.

Dit komt doordat dit jaar ook de waardebeschikkingen voor de Wet waardering onroerende zaken (Wet WOZ) verzonden moeten worden. Dit gebeurt één keer in de vier jaar. De aanslagen
onroerende-zaakbelastingen (OZB) zijn in 2001 voor het eerst gebaseerd op de nieuwe WOZ-waarde. Dit houdt in dat de aanslagen niet verzonden kunnen worden voordat de nieuwe waarde bekend is.

Aan de verzending van de WOZ-beschikkingen gaat een heel traject vooraf, de hertaxatie. Omdat de gemeente Ede zelf geen taxateurs in dienst heeft, zijn de uitvoerende werkzaamheden uitbesteed aan bureau Kafi uit Zwolle. Dit bureau is gespecialiseerd in de uitvoering van de Wet waardering onroerende zaken, en werkt voor veel gemeenten in Nederland.

Het taxatiebureau heeft begin januari het grootste deel van de taxaties afgerond. Omdat Ede een grote gemeente is, met meer dan 45.000 'belastingobjecten', is het ondoenlijk om alle gegevens met de hand in het geautomatiseerde systeem in te voeren. Dit moet gebeuren door middel van het 'inlezen' van een bestand van Kafi op het gemeentelijke belastingsysteem. Pas als het bestand is ingelezen kunnen de waardebeschikkingen en de aanslagen
onroerende-zaakbelastingen worden aangemaakt en verzonden. Dit inlezen kost veel tijd en dat leidt er toe dat de aanslag dit jaar een maand later verstuurd wordt.

De aanslagen OZB zullen gelijktijdig met de WOZ-beschikkingen worden verzonden. Omdat dit een maand later is dan normaal schuiven ook de betalingstermijnen met een maand op. Dit geldt voor iedereen, ook als u een machtiging voor automatische incasso heeft afgegeven.

Vragen

Als u naar aanleiding van dit artikel nog vragen heeft kunt u contact opnemen met de afdeling Belastingen van de gemeente Ede, tel. (0318) - 68 04 16. Onze medewerkers zijn bereikbaar op werkdagen van 9.00 uur tot 17.00 uur.



Ede, 21 februari 2001