Provincie Zuid-Holland

20-02-2001

Provincie zet fl. 4 miljoen in voor regionale samenwerking

Gedeputeerde Staten van Zuid-Holland (GS) hebben besloten fl. 4 miljoen gulden beschikbaar te stellen om de samenwerking tussen gemeenten te versterken. Het geld wordt beschikbaar gesteld voor de periode 2001-2004. De regios kunnen de komende vier jaar van dit geld activiteiten en projecten starten die gericht zijn op de integratie van milieubeleid in het ruimtelijke, economische of mobiliteitsbeleid.

Langs deze weg willen GS gemeenten stimuleren het provinciale Beleidsplan Milieu en Water (BMW) door te laten werken in de regios. Voor de gemeenten is dit een uitdagende opgave: het beleidsplan zet een nieuwe koers in voor het milieubeleid. Het beleidsplan is niet alleen gericht op het saneren en beheren van milieuproblemen via vergunningverlening en handhaving. Juist de aspecten van anticipatie op maatschappelijke ontwikkelingen en sturing op grond van de criteria duurzaamheid en omgevingskwaliteit komen in het BMW naar voren. Deze ontwikkelingen spelen zich veelal op bovenlokaal niveau af en dat vraagt om regionale samenwerking en integratie tussen beleidsvelden. Met de stimuleringsgelden kunnen de regionale samenwerkingsverbanden gemeenten hierbij ondersteunen. Hieronder staan de zeven samenwerkingsverbanden vermeld en de maximaal beschikbaar te stellen bedragen.

Samenwerkingsverband jaarlijks bedrag totaal over 2001-2004 Samenwerkingsverband
Duin- en Bollenstreek 130.000 520.000
Intergemeentelijk
Samenwerkingsverband
Goeree-Overflakkee 110.000 440.000
Stadsgewest Haaglanden 180.000 720.000
Milieudienst West-Holland
(Leidse regio) 130.000 520.000
Milieudienst Midden-Holland 140.000 560.000
Rijnstreekberaad 130.000 520.000
Milieudienst Zuid-Holland Zuid 180.000 720.000

De provincie Zuid-Holland geeft reeds uitvoering aan het BMW met vele projecten, zoals pilotprojecten voor duurzame bedrijventerreinen en het opstellen van waterkansenkaarten. Verder krijgen de uitgangspunten duurzaamheid en omgevingskwaliteit brede doorwerking binnen de provincie: in de Provinciale Economische Visie, in het Strategisch Mobiliteitsplan en in de Streekplanherzieningen. Ook in de Rotterdamse regio zorgen de Stadsregio Rotterdam en de DCMR-Milieudienst Rijnmond actief voor uitvoering van het beleidsplan, onder meer binnen het project Mainport Rotterdam.

De gemeenten en samenwerkingsverbanden zijn enthousiast over de stimuleringsgelden die de provincie wil inzetten. In het komende half jaar zullen GS hiertoe overeenkomsten sluiten met de gemeenten en de zeven samenwerkingsverbanden. De samenwerkingsverbanden stellen samen met de gemeenten een programma op voor activiteiten en projecten die zij willen ondernemen. GS stellen vervolgens de bijdrage beschikbaar.