Rijksuniversiteit Groningen

R.J. Ploeg hoogleraar Klinische transplantatiechirurgie

Dr. R.J. Ploeg is benoemd tot hoogleraar Transplantatiegeneeskunde, in het bijzonder de klinische transplantatiechirurgie bij de Faculteit der Medische Wetenschappen. Momenteel is hij universitair hoofddocent voor de aandachtsgebieden Abdominale en Transplantatiechirurgie en medisch specialist bij de afdeling Chirurgie van het Academisch Ziekenhuis Groningen (AZG). Als hoogleraar gaat hij het transplantatieonderzoek verder uitbouwen en onderwijs verzorgen op het gebied van de transplantatiegeneeskunde. Daarnaast blijft hij actief betrokken bij de zorg van transplantatiepatiënten en bij de coördinatie van het transplantatieprogramma van het AZG.

Rutger J. Ploeg (Den Haag, 1954) studeerde geneeskunde in Leiden. Tijdens zijn studie kwam hij voor het eerst in contact met transplantatie door een assistentschap bij Eurotransplant. Hij was vervolgens werkzaam in Indonesië, Toronto en Cambridge. Hij volgde de opleiding tot chirurg bij het Academisch Ziekenhuis in Leiden. In 1986 en 1987 werkte hij als research-fellow aan de University of Wisconsin in Madison. In 1991 promoveerde hij in Leiden cum laude op het proefschrift Preservation of kidney and pancreas with UW solution. Experimental and clinical studies. Hierna keerde hij terug naar de Verenigde Staten voor een tweejarig fellowship Transplantatiechirurgie op het gebied van nier-, lever- en pancreastransplantatie. In 1993 maakte hij de overstap naar de afdeling Chirurgie van het Academisch Ziekenhuis Groningen. Sinds 1998 is hij daarnaast ook UHD.

Samen met andere onderzoeksgroepen in Groningen ontwikkelde Ploeg onderzoek naar de vroege beschadiging van donororganen en de effecten van hersendood en preservatie op functie en overleving van het transplantaat. Dit onderzoek werd gesubsidieerd door NWO, de MaagLeverDarmStichting en de Nierstichting Nederland. Met de onderzoeksgroep Biomaterialen werkt hij momenteel aan een NWO/STW project voor een nieuwe methode van lever- en nierconservering. Onlangs ontving hij een programmasubsidie van de Nierstichting om tezamen met andere Nederlandse centra de effecten op de transplantaatfunctie te onderzoeken van marginale en non-heartbeating (na een hartstilstand) donororganen. Ploeg gaf leiding aan het Don Quichot onderzoek naar het donorpotentieel en de mogelijkheden of beperkingen rond orgaan- en weefseldonatie in Nederland. Een vervolgonderzoek naar de attitude ten aanzien van orgaandonatie is op dit moment bezig.

Informatie

prof.dr. R.J. Ploeg, telefoon (050)361 28 96, fax (050)361 48 73, e-mail r.j.ploeg@chir.azg.nl