Technologie Stichting STW

19 februari 2001

Geen schadelijke invloeden

Biologische ontsmetting verhoogt gewasopbrengst sterk

Asperges, tulpen en aardappels blijken na een speciale biologische grondontsmetting belangrijk hogere oogsten op te leveren dan op een onbehandeld veld. Dat blijkt uit een project van de Technologiestichting STW dat is uitgevoerd aan de Wageningen Universiteit.

Voor de speciale biologische ontsmettingsmethoden mengden de STW-onderzoekers in Wageningen een forse hoeveelheid vers plantenmateriaal, zoals gemaaid gras, door de grond. Daarna maakten ze de grond nat en dekten die zorgvuldig af met folie. Door de folie raakt de grond binnen enkele dagen zuurstofloos, zodat de ondergewerkte plantenresten vergisten. De vrijkomende gassen zijn giftig voor ziekteverwekkende schimmels en aaltjes. Bovendien worden de ziekteverwekkers verdrongen door micro-organismen die aan een omgeving zonder zuurstof juist zijn aangepast. Uit het onderzoek blijkt dat de schimmels en aaltjes na zes weken vrijwel geheel zijn verdelgd. De ziekteverwekkers overleefden in de controleveldjes met alleen afdekking of alleen ondergewerkte plantendelen. Zou deze milieuvriendelijk ontsmette grond ook een hogere opbrengst leveren dan onbehandelde grond? Om die vraag te beantwoorden teelden de onderzoekers van de Wageningse groep Biologische Bedrijfssystemen op de proeftuin in Horst (N.-Limburg) en in Wageningen asperges, tulpen en aardappels op de ontsmette percelen. Uit die proeven blijkt dat de oogsten aanzienlijk toenamen. Zo werd per veldje acht kilogram tulpenbollen geoogst, tegenover 4,2 kilo in het controleveldje. Die hogere opbrengst is vooral te danken aan het achterwege blijven van aantastingen van de gewassen door de schadelijke Fusarium-schimmel, terwijl dat op de biologisch ontsmette grond slechts 14 procent was. De bestrijdingsresultaten zijn gelijk of beter dan die van chemische grondontsmetting. Daardoor vormt deze methode ook een interessant alternatief voor de beheersing van veel ziekteverwekkers in aardbeivelden en boomkwekerijen. De STW-onderzoekers ontdekten geen nadelige invloeden door de tijdelijke zuurstofloze omstandigheden waaronder de grond verkeerde . Zelfs bleken bij aardbeien soms meer nuttige wortelschimmels voor te komen dan in onbehandelde grond. De kosten van de milieuvriendelijke methode zijn aanvankelijk wel hoog. Voor de zuurstofondoorlatende folie is per hectare een investering van vijfduizend gulden nodig. Ook brengt de grond niets op tijdens de uitvoering van de ontsmetting, die vanwege de bodemtemperatuur tussen juni en augustus moet plaatshebben. De nieuwe methode biedt voorlopig vooral mogelijkheden wanneer er in het bouwplan van een stuk land een jaar groenbemesting is voorzien of wanneer een gewas, zoals sla of spinazie wordt geteeld dat v&oactue;ór juni het veld ruimt.

Nadere informatie bij dr.ir. Wim Blok (WU), tel. 0317 483124, fax 0317 478213, e-mail wim.blok@biob.dpw.wag-ur.nl tel. 0317 478206, e-mail aad.termorshuizen@biob.dpw.wag-ur.nl



TOP Laatste wijziging: 20-02-2001 Reacties naar: webmaster@stw.nl