Gemeente Zaanstad

.


Grote brand treft scholencomplex Koog a/d Zaan

16.30 uur brand meester

Een grote brand heeft vanmiddag het scholencomplex in de wijk Westerkoog (Koog aan de Zaan) getroffen. De brand ontstond in een ruimte naast kinderdagverblijf de Wielewaal aan de Elzeboom. Vervolgens raakten ook de naastgelegen basisscholen Golfbeker, Watermolen en Het Baken in brand. De brandweer was circa 8 minuten na melding ter plaatse, en gaf meteen groot alarm. Ongeveer 200 brandweerlieden van de korpsen Zaanstad, Wormerland, Oostzaan en Purmerend zijn uitgerukt. Om 16.07 uur werd het sein brand meester gegeven. De brandweer schat dat circa 90 % van het scholen- en kinderopvangcomplex verloren is gegaan.

Over de oorzaak van de brand is nog niets bekend. De technische recherche van de politie Zaanstreek-Waterland stelt een onderzoek in.

Er zijn geen asbest en andere gevaarlijke stoffen vrijgekomen. Dat hebben drie meetteams van de brandweer vastgesteld. Wel heeft de brandweer met geluidwagens de inwoners van delen van de wijk geadviseerd ramen en deuren te sluiten in verband met de rookontwikkeling.

De politie zorgde met circa 35 personen voor de verkeersbegeleiding en de afzetting van het terrein.

Er wordt een hek om het verwoeste scholencomplex geplaatst en de gemeente heeft bewaking ingeschakeld.

Er is spoedoverleg geweest tussen de gemeente en de directies en besturen van de scholen en het kinderdagverblijf. Afgesproken is dat de kinderen van het kinderdagverblijf opgevangen zullen worden in enkele andere vestigingen van de OZK. De basisscholen werken de komende dagen aan noodplannen voor lokalen en eventueel leerlingenvervoer. In ieder geval tot en met woensdag (21 februari) wordt er geen onderwijs gegeven. Wijkbewoners en ouders worden vanavond nog via een huis-aan-huisbrief geïnformeerd.

Zaanstad, 17 februari 2001