ISLAMITISCHE FILOSOFIE (2) Mens en natuur in de islamitische filosofie, Mevrouw prof. dr. Remke Kruk, zaterdag 17 februari 2001

De plaats van de mens in het wereldbestel is een kwestie die altijd veel aandacht heeft gekregen in de islamitische filosofie. De relatie van de mens tot alles wat er zich verder op aarde bevindt is een onderdeel van deze problematiek. De klassieke Arabisch-islamitische filosofen, zoals al-Farabi, Avicenna en Ibn Tufayl, benaderden de kwestie sterk vanuit hun neoplatoons-aristotelische visie. Die visie probeerden zij in overeenstemming te brengen met de leerstellingen van de islam. Zij hielden zich bezig met vragen zoals: wat is de rangorde van de aardse schepselen? Wat is de relatie van de hemelse wereld tot de aardse schepping? Heeft de mens een bijzondere positie, en zo ja welke verantwoordelijkheid legt hem dat op?
Deze laatste kwestie krijgt ook bij moderne moslim denkers aandacht. Verschillende benaderingen komen daarbij voor. Besproken worden daarvan: de scripturalistische, die sterk op de tekst van de Koran teruggrijpt; en een filosofische die ten dele voortbouwt op de neoplatoonse concepten van de klassieke denkers.

Mevrouw prof. dr. Remke Kruk deed in 1960 eindexamen aan het gymnasium te Apeldoorn en studeerde daarna in Leiden Arabisch en Perzisch. Van 1966 tot 1967 studeerde zij in Caïro. Daarna werkte zij van 1967 - 1969 aan de Universiteit van Leiden in diverse wetenschappelijke functies. Van 1969 tot 1989 was zij als docent Arabisch verbonden aan de Universiteit Utrecht. In 1978 promoveerde zij aan de Universiteit van Amsterdam (proefschrift: The Arabic Version of Aristotle's Parts of Animals). Sinds 1990 is zij hoogleraar Arabische taal en cultuur aan de Universiteit Leiden. Haar onderzoeksinteresses zijn de Arabische filosofie en natuurwetenschap; de Grieks-Arabische wetenschapsoverlevering; de Arabische literatuur, speciaal de volksepiek.

Algemene gegevens:

1) CURSUSPROGRAMMA "ORIËNTATIE IN VERSCHEIDENHEID" van de Stichting filosofie Oost - West

2) FOW is een landelijke organisatie: Filosofie Oost-West wil bijdragen aan de ontwikkeling van mondiaal denken op basis van begrip en respect en niet op basis van politieke macht, economisch gewin of Westerse dominantie. Zij streeft ernaar dat de verschillen in denken samen komen tot een dialoog. De Stichting is levensbeschouwelijk neutraal.

3) Op negen zaterdagen per jaar verzorgen - parallel aan elkaar - vier docenten elk vier uur colleges over een vastgelegd onderwerp.
4) Adres: Vergader- en zalencentrum "Vredenburg 19", Vredenburg 19 in UTRECHT.
5) Tijd van 10.00 - 16.30 uur; toegang f 75,- per dag aan de zalen te voldoen.
6) Data voor 2001 zijn de zaterdagen 19 januari, 17 februari, 17 maart, 21 april, 12 mei, 15 september, 6 oktober, 10 november en 15 december.
7) Folder en inschrijven bij Filosofie Oost - West, Oude Rijksstraatweg 9, 7391 MA Twello of e-mail info@filosofie-oostwest.nl
8) Website: www.filosofie-oostwest.nl