Gemeente Rotterdam

Integrale aanpak overlast Keileweg

In overleg met de deelgemeente Delfshaven heeft de gemeente Rotterdam een integraal plan van aanpak voor de Keileweg opgesteld. Doel ervan is de overlast op en rond de tippelzone op de Keileweg en de omliggende woonwijken tegen te gaan. Het huidige beheerplan is geactualiseerd. Het bevat aanvullende maatregelen waaronder een identificatieplicht voor prostituees en camerabewaking op de Keileweg. Daarnaast bevat het plan een persoonsgebonden aanpak voor overlastgevende personen en een forse inzet om verslaafde prostituees de mogelijkheid te bieden uit te treden.

Beheerplan Keileweg
Het beheerplan bevat maatregelen op het gebied van zorg en handhaving, plus een opknapbeurt voor de tippelzone.
Om tippelen buiten de zone tegen te gaan gaat de politie strenger handhaven. Onder regie van de GGD werken hulpverleningsinstanties aan een 'uittreedplan' voor prostituees. Doel van dit plan is om in eerste instantie 25 verslaafde prostituees uit de spiraal van werken en drugsgebruik te halen.

Aanvullende maatregelen
Om overlast in de omliggende woonwijken tegen te gaan zijn op verzoek van het Bestuurlijk Justitieel Overleg West o.a. de volgende aanvullende maatregelen voorgesteld:

* Een identificatieplicht voor prostituees. Illegalen, minderjarigen, en prostituees uit andere steden kan hierdoor de toegang tot de zone worden ontzegd. De Rotterdamse tippelzone blijkt aantrekkelijk voor prostituees uit andere steden, die na sluitingstijd elders, alsnog naar Rotterdam komen.
* Uitbreiding van de pilot met cameratoezicht in het Saftlevenkwartier en op het Stadhuisplein met de Keileweg. Hiermee kan criminaliteit, geweld en drugshandel worden ingedamd. Op dit moment is een inventarisatie van de financiële, juridische en technische aspecten gaande. In het voorjaar volgt een concreet voorstel aan het College van B&W.


* Een persoonsgebonden aanpak voor de naar schatting 60 overlastgevende personen. Kern van de aanpak is dat deze personen van de straat worden gehaald via een zorgtraject of een (strafrechtelijk)drang-of dwangtraject.

* Een veilige ruimte waar verslaafde vrouwen overdag terechtkunnen voor hulpverleningsgesprekken en dagbesteding. Het Boumanhuis en het Leger des Heils onderzoeken hiervoor de mogelijkheden. Om de hulpverlening aan prostituees te intensiveren wordt voorgesteld extra personeel aan te stellen.

Procedure
Op 20 februari spreekt de commissie MDV over de plannen, op 22 februari de commissie ABZ, op 5 maart de commissie Financiën. Het dagelijks bestuur van de deelgemeente Delfshaven bespreekt op 27 februari met de leden van het zogenoemde Victoria-overleg de bovenstaande maatregelen.
Op 8 maart buigt de commissie ABZ van de deelgemeente Delfshaven zich over de plannen. Op 13 maart komen de voorstellen ter bespreking terug in het College van B&W.