Persbericht Trimbos-instituut

Het Maandblad Geestelijke volksgezondheid in februari

(te verschijnen op 15 februari 2001)

Wat mensen ook aan inzichtgevende psychotherapie overhouden, zelden een bandje. In Nederland althans is het vrij ongebruikelijk dat therapeuten hun cliënten een geluidsopname van de sessie meegeven. Dat is jammer, zegt J.A.A. Fluitsma, want vooral mensen met een persoonlijkheidsstoornis kunnen er veel profijt van hebben om nog eens met andere oren te horen. Zijn psychotherapeuten bang om afgeluisterd te worden?

Doven en slechthorenden, zo bleek dertien jaar geleden, hebben veel psychische problemen maar vinden daarvoor vaak geen gehoor. De zeven categorale instellingen die sindsdien hun deuren openden lijken ten goede te zijn gekomen aan de zorg voor deze groep. Verbeterd is zeker de kennis over haar leefwereld, problemen en behoeften. Op basis van een groot gegevensbestand schilderen Ed de Bruin en Ron de Graaf een groepsportret in sombere tinten. Vooral mensen die op latere leeftijd doof of slechthorend geworden zijn, blijken nog altijd nauwelijks hulp te zoeken, terwijl ze vaak ernstige problemen hebben.

`Het nadeel van een mens in psychische nood is dat hij nog kan lopen,' stelt Anne Gadellaa , `Zolang de maatschappij geen last van je heeft, word je gemakkelijk aan je lot overgelaten.' In `Op straat gezet' schrijft ze over een verschijnsel waarmee psychiatrisch ziekenhuis De Geestgronden vorig jaar de voorpagina's haalde: gedwongen ontslag en `bezinningsverlof'. Moeten patiënten zich maar gedragen? Of mogen ze van de ggz een gepast antwoord verwachten op ongepast gedrag?

`Pillen én praten' is al een poos het parool maar is het ook echt effectiever? Willem A. Nolen bespreekt, in Beproefd, een studie waaruit blijkt dat mensen met chronische depressie meer baat hebben bij een combinatietherapie. Dat goede nieuws wordt helaas getemperd door de beperkingen van de studie: zo waren de deelnemende patiënten bepaald niet representatief voor de doelgroep in haar geheel.

Dat is de makke van veel medisch onderzoek naar de effectiviteit van behandelingen, zegt Bram Bakker: de patiënten die eraan deelnemen hebben vaak veel minder bijkomende klachten dan in de alledaagse praktijk. Dat geldt vooral wanneer het onderzoek is opgezet door een farmaceutisch bedrijf dat uit is op het registeren van een geneesmiddel. De klinische relevantie van zulk onderzoek heeft verder te lijden onder de keuze voor zuiver wetenschappelijke effectmaten: `Behandelaars willen weten of een bepaalde interventie het klinisch beeld in gunstige zin verandert, niet alleen of er een significante verandering is op een bepaalde uitkomstmaat.' En dan is er nog de rivaliteit tussen farmaco- en psychotherapeuten.



____

Het Maandblad Geestelijke volksgezondheid (MGv) is een uitgave van het Trimbos-instituut (Netherlands Institute of Mental Health and Addiction) in samenwerking met Bohn Stafleu Van Loghum. Het heeft een onafhankelijke redactie. Journalisten en politici kunnen een gratis exemplaar aanvragen: tel. 030-2971100 / 2971112 (Peter Stark); fax: 030-2971111; e-mail: mgv@trimbos.nl of: MGv, Postbus 725; 3500 AS Utrecht. Anderen kunnen een exemplaar bestellen bij de uitgeverij: BSL Klantenservice, Postbus 246; 3990 GA Houten; tel.: 030-638 3736; fax: 030-638 3999; e-mail: klantenservice@bsl.nl.