SP afdeling Groningen

Keywords: cultuur, historisch, Wijnand Galema, Wederopbouw in de Waagschaal, noordwand,sloop

12 februari 2001

Openbare avond 15 februari: de Noordwand in de schijnwerpers

Onder de titel 'Slooprijp of monumentaal' organiseert de SP op donderdag 15 februari een openbare avond over de cultuurhistorische waarde van de panden in de Noordwand van de Grote Markt. Spreker op de bijeenkomst is architectuurhistoricus Wijnand Galema, die in opdracht van de gemeente in 1997 een studie verricht heeft naar de Noordwand, en er het rapport Wederopbouw in de Waagschaal over heeft geschreven.

Volgens SP-fractievoorzitter Peter Verschuren is vraag naar de waarde van de Noordwand tot nu toe ten onrechte buiten de referendumdiscussie gebleven. 'Over mooi of lelijk kun je moeilijk strijden. Maar buiten kijf staat dat de Noordwand-panden gebouwd zijn door de toparchitecten van de jaren vijftig en dat ze tot ver buiten de stad geroemd worden als bijzondere voorbeelden van de wederopbouwarchitectuur. Wij vinden het belangrijk om ook dat aspect onder de aandacht te brengen. Mensen die nog twijfelen over hun stem bij het referendum, zouden donderdag echt moeten komen luisteren en meediscussiƫren.'.

In de gemeenteraad heeft de SP als enige partij het hele plan Nieuwe Noordzijde afgestemd. Verschuren: 'Daarin heeft naast andere zaken ook meegespeeld dat voor ons de huidige Noordwandpanden beslist niet slooprijp zijn.'

De avond wordt gehouden in De Bonte Koe, Spilsluizen 9, en begint om 20.00 uur. De toegang is vrij voor alle belangstellenden. In de pauze verzorgt Goedkoop Scoorn' een optreden, waarbij ze het referendumlied Gat in Stad ten gehore brengt.