Volksunie

Beslissing om orgaandonor te zijn koppelen aan electronische identiteitskaart (15/02/01)

Uit het antwoord dat ik twee dagen geleden kreeg van de minister van Volksgezondheid op een mondelinge vraag over de problematiek van de orgaandonatie blijkt dat de wet van 1986 op het terrein toch wat mankementen vertoont. Mankementen die mensenlevens kosten. Volgens transplantatiespecialisten meer dan 100 per jaar. Het grootste probleem is een gebrek aan een duidelijke voorafgaande keuze van de overledene zelf. De wet stelt wel dat wie zich niet uitdrukkelijk verzet in principe donor is, maar in de praktijk wordt bij het ontbreken van een uitdrukkelijke keuze van de overledene, de mening van de familie gevraagd. Een procedure die zowel voor de arts, die gevochten heeft voor het leven van zijn patiënt, als voor de nabestaanden psychologisch erg belastend is. Bovendien blijkt uit de cijfers dat in 1 op 5 gevallen de nabestaanden weigeren en de transplantatie niet kan doorgaan. Relatief weinig mensen hebben zich uitdrukkelijk opgegeven als donor, beduidend meer, maar alle verhoudingen in acht genomen, geen al te grote groep heeft zich uitdrukkelijk verzet. Het merendeel van de mensen heeft geen enkele actie ondernomen. (cijfers op 12.02.01: registratie als donor: 24.941. ; verzet aangetekend: 192.135).

Een systeem waarbij iedere volwassene op een gegeven moment gevraagd wordt uitdrukkelijk een keuze te maken en te bepalen of hij of zij al dan niet orgaandonor wil zijn lijkt de meest aangewezen oplossing voor het probleem. De invoering van de elektronische identiteitskaart is een uitgelezen moment om dit systeem in te voeren. Op mijn vraag of dit kon onderzocht worden bleef de minister van Volksgezondheid het antwoord schuldig, hoewel ze het volste vertrouwen had in de beveiliging van de gegevens. Ik zal de minister van Binnenlandse Zaken vragen naar de technische mogelijkheden en de bereidheid deze piste te onderzoeken. Indien het technisch-juridisch een haalbare kaart blijkt zal ik een wetgevend initiatief nemen. Specialisten en ethici zijn het erover eens dat een duidelijke beslissing van de potentiële donor zelf, veruit de beste garanties biedt en ethisch en psychologisch het meest verantwoord is. Uiteraard moet de mogelijkheid om zijn mening te herzien, ingebouwd worden.

In afwachting van de invoering van de elektronische identiteitskaart is er nood aan informatie over orgaandonatie, waarbij duidelijk het onderscheid tussen donatie, autopsie en medische experimenten wordt aangetoond. De minister sluit zich aan bij de noodzaak tot informatie, maar wijst op de budgettaire beperkingen. De toestand in Groot-Brittanië heeft echter voldoende aangetoond wat de rampzalige gevolgen zijn van desinformatie en schandaalverhalen. Ondertussen zijn de zieken die wachten op een transplantatie het slachtoffer. Honderden mensenlevens zijn wel enkele miljoenen waard.

Auteur:
Kamerfractie
Els Van Weert, VU&ID-volksvertegenwoordiger

Meer informatie:
Contactpersoon: Els Van Weert
Telefoon: 0477/26.62.40
E-post: els.vanweert@volksunie.be