Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport

Inghoudsopgave Infectieziekten bulletin (nummer 2 van 2001)

In het tweede nummer van het Infectieziekten Bulletin (jaargang 12) komen de volgende onderwerpen aan de orde:


+ Overzicht van onderzoek van virale gastro-enteritis in het jaar 2000 in Nederland

Een belangrijk deel van de explosies en sporadische gevallen van gastro-enteritis heeft een virale oorzaak. De meeste explosies worden veroorzaakt door virussen behorend tot het genus Norwalk-like virus (NLV) van de familie Caliciviridae. Het feit dat er voor deze virussen geen kweeksysteem voorhanden is, heeft de diagnostiek jarenlang in de weg gestaan. Sinds enkele jaren is diagnostiek met moderne methoden mogelijk en daardoor is onze kennis over het voorkomen van deze virussen sterk toegenomen. In het artikel geven de auteurs een overzicht van de resultaten van onderzoek van virale gastro-enteritisexplosies in Nederland in het jaar 2000, uitgevoerd op het RIVM in het kader van het virale gastro-enteritisproject.


+ Stafylokokken in een opvanghuis

In 1995-1996 deed zich in een opvangtehuis een outbreak van Stafylokokkeninfecties voor bij telkens wisselende personen in één van de groepen. De periode waarin de outbreak zich uitstrekte bedroeg 1½ jaar. In deze periode zijn meerdere interventies gedaan, telkens iets uitgebreider van karakter. In het artikel wordt de praktijk gevolgd zoals die zich voordeed waarbij wordt ingegaan op pitfalls en mislukkingen. De interventie die uiteindelijk effectief was wordt in een schema weergegeven. Er was helaas geen goede registratie van alle nieuwe ziektegevallen en re-infecties. Dat was deels toe te schrijven aan het feit dat de outbreak enkele malen voorbij leek te zijn, maar na verloop van tijd weer opvlamde.

Verder in dit nummer:


* Europese database voor virale voedselinfecties
Voedselinfecties door virussen worden in toenemende mate gediagnosticeerd. Een Europees samenwerkingsverband streeft naar een gestandaardiseerde aanpak van het onderzoek naar de epidemiologie en transmissieroutes van deze virussen.


* Een epidemie met multiresistente Acinetobacter baumannii (MRAB) in instellingen in het noorden van Nederland: minder verspreiding dan aanvankelijk gedacht

In het najaar van 2000 waren er 3 instellingen in het noorden van het land betrokken bij een epidemie met multiresistente Acinetobacter baumannii (MRAB). Deze epidemische stam bleek nog maar zelden geïsoleerd te zijn in Nederland. Aanvullend onderzoek naar transmissie werd verricht.


* Resistentie Surveillancestandaard van de Stichting Werkgroep Antibioticabeleid


* Influenza en RS-virusinfecties in winter 2000/2001

* Stand van zaken op 12 februari 2001

Op één na blijken alle Nederlandse influenzavirus-isolaten die we tot op dit moment getypeerd hebben, van het A(H1N1)-subtype te zijn en nauw verwant te zijn met de vaccinstam voor dit subtype. Er is één influenza B-virus geïsoleerd tot op heden.


* Te weinig mensen in de zorg gevaccineerd tegen hepatitis B

* Campagne start voor hogere vaccinatiegraad in de gezondheidszorg
Uit een enquête onder gezondheidszorginstellingen blijkt dat veel mensen binnen de gezondheidszorg met een indicatie voor vaccinatie, niet gevaccineerd zijn tegen hepatitis B. Een voorlichtingscampagne wordt gestart.