Gemeente Breda

15-02-2001

Klokkenberg op gemeentelijke monumentenlijst
Het college van burgemeester en wethouders heeft besloten medisch centrum de Klokkenberg op de gemeentelijke monumentenlijst te plaatsen. Het sanatorium, het ketelhuis, het transformatorhuis en twee op het terrein gelegen huizen worden toegevoegd aan de gemeentelijke monumentenlijst.
Ook de landschappelijke ligging van de Klokkenberg wordt beschermd. Door plaatsing op de monumentenlijst kan het gebouw in haar landschappelijke setting worden behouden.

De Klankbordgroep Monumenten Breda heeft het college verzocht de Klokkenberg te plaatsen op de gemeentelijke monumentenlijst. Naar aanleiding van dit verzoek is het complex en de landschappelijke ligging onderzocht.
De conclusie van dit onderzoek is, dat de Klokkenberg van bovenregionaal belang is en dat plaatsing op een monumentenlijst is gerechtvaardigd. De commissie Welstand, Architectuur en Monumenten (WAM) heeft kennis genomen van het rapport en kan zich vinden in de voorstellen.

De Klokkenberg werd officieel in 1954 in gebruik genomen als sanatorium. Het complex heeft een opmerkelijke plattegrond en is een goed voorbeeld van de bouwstijl van de Delftse school. Ook vormt het een belangrijk stedenbouwkundig ijkpunt in het gebied.

Breda, 15 februari 2001