P E R S B E R I C H T

70% minder cariës voor kinderen van 100% xylitolkauwgom kauwende ouders

Kans op cariës kan verminderd worden tijdens eerste levensjaren

OOSTERHOUT, 15 FEBRUARI 2001 - Vervolgonderzoek toont aan dat kinderen van moeders die in de periode van drie maanden tot twee jaar na de zwangerschap kauwgom gezoet met 100% xylitol gebruiken, 70% minder cariës in hun melkgebit ontwikkelen. Uit eerder gepubliceerd onderzoek bleek al dat het gebruik van deze kauwgom door de moeders in de eerste levensjaren van het kind, ervoor zorgt dat de moeder-kind overdracht van streptococcen mutans wordt geremd. Het onderzoek is uitgevoerd door het bekende onderzoekscentrum op het gebied van cariëspreventie door middel van suikervervangers, aan de Universiteit in Turku (Finland). De conclusies zijn recent gepubliceerd in het gezaghebbende vaktijdschrift The Journal of Dental Research.

Xylitol is een suikervervangende stof die in diverse soorten groenten en fruit in kleine hoeveelheden van nature voorkomt. Kauwgom waarin alle suikers door 100% xylitol zijn vervangen, remt de groei van verschillende cariësverwekkende bacteriën en met name de beruchte mutans Streptococcen. Ouders dragen vanaf het moment van doorbraak van de eerste tand (zes maanden) tot het moment dat het hele melkgebit is doorgebroken, de zogenaamde window of infectivity, deze bacterie over aan hun kind. De besmetting vindt plaats doordat ouders speeksel overdragen door bijvoorbeeld het aflikken van de speen of van de lepel die tijdens het voeden wordt gebruikt. Dit effect geldt voor iedere ouder die het kind intensief verzorgt maar dat blijkt in vrijwel alle gevallen de moeder te zijn.

Onderzoek
Het longitudinaal onderzoek is verricht onder 169 vrouwen en hun kinderen. De moeders, geselecteerd op een hoog gehalte aan mutans Streptococcen in hun mond, werden verdeeld over drie groepen. De eerste groep bestond uit 106 vrouwen die vanaf drie maanden na de bevalling, dus ruim vóór het doorbreken van het eerste melktandje, twee à drie keer per dag kauwgom gebruikten die 100% gezoet is met xylitol. In de twee controlegroepen kregen de vrouwen bij 6, 12 en 18 maanden na de bevalling glazuurbehandelingen met chloorhexidine- (30 vrouwen) of met fluoridelak (33 vrouwen). Geen van de kinderen kauwde zelf kauwgom of kreeg glazuurbehandelingen.

In het eerder gepubliceerd onderzoek was al beschreven dat de kinderen van de moeders die 100% xylitolkauwgom kauwden op tweejarige leeftijd in veel mindere mate besmet waren met mutans Streptococcen (MS), die de cariës veroorzaken. Op grond van die geconstateerde reductie van de MS-overdracht verwachtten de onderzoekers dat deze kinderen na verloop van tijd (want cariës heeft tijd nodig om te ontstaan) ook minder cariës zouden ontwikkelen. Met de resultaten van het vervolgonderzoek wordt dit bevestigd en blijkt dat drie jaar na de sterke reductie van MS-overdracht ook een significante remming in de cariësontwikkeling heeft plaatsgevonden.

Uit het eerdere onderzoek bleek dat bij de kinderen van de moeders die 100% xylitol kauwgom gebruikten, op tweejarige leeftijd slechts 9,7% was besmet met mutans Streptococcen. Bij de kinderen van de moeders uit de chloorhexidine-groep was dit 28,6% en bij de kinderen van de moeders uit de fluoride-groep was dit 48,5%. Bij het recent gepubliceerde vervolg onderzoek bleken, op vijfjarige leeftijd, de kinderen uit de xylitol-groep significant minder gaatjes in hun gebit te hebben. Het aantal gaatjes van deze kinderen bedroeg gemiddeld minder dan één (0,83) terwijl de kinderen van de moeders uit de controlegroepen na drie jaar gemiddeld ongeveer drie gaatjes hadden (respectievelijk 3,22 en 2,87 gaatjes).

Hieruit blijkt dat het gebruik van 100% xylitolkauwgom door (vooral) de moeder, naast een goede verzorging van het melkgebit, de kans op cariës in het melkgebit aanzienlijk vermindert. Deze maatregel biedt een extra bescherming tegen het ontstaan van cariës bij kinderen die een verhoogd risico lopen op een levenslange besmetting mutans Streptococcen omdat de ouder deze bacterie zelf veel in de mond heeft.

XyliFresh 100 gezond voor het hele gezin
XyliFresh 100 is in Nederland de eerste en enige gebitsverzorgende kauwgom die voor 100% gezoet is xylitol. XyliFresh 100 is er niet alleen voor volwassenen. Speciaal voor kinderen is er XyliFresh Junior met fruitsmaak, zodat iedereen - van jong tot oud - zelf de kans op cariës kan verminderen. De wetenschappelijke bewijzen hiervoor zijn ruim voorhanden. Uit een meerjarig klinisch onderzoek onder kinderen in Belize, in 1996 gepubliceerd in Cariës Research, is gebleken dat 100% xylitol in kauwgom een cariëspreventieve werking heeft door de aantoonbaar remineraliserende werking. Vijf jaar later werd bij een vervolgstudie (The Journal of Dental Research, maart 1999) geconstateerd dat de cariëspreventie ook langdurig effectief is, zelfs jaren nadat het gebruik van kauwgom is gestopt.

(