Riesling meest besproken druif 2000
Voorschoten, 14 februari 2001 - Wijnkenners en drinkers hadden het
afgelopen jaar hun mond vol van Riesling, zowel wat drinken als praten
betreft.
Een van de Riesling-hoogtepunten van het afgelopen jaar was de
Wijnveiling in Kasteel Eberbach op 23 september 2000. Wijnliefhebbers
uit Duitsland en Amerika kochten zes flessen Riesling
Trockenbeeren-auslese van het wijngoed Robert Weil Riesling uit de
Rheingau voor maar liefst 5.000 DM per fles. Nooit eerder werd er
zoveel geboden voor witte wijnen met een actuele jaargang. Met het
drinken van deze Rieslings kunnen de gelukkige kopers in elk geval
gerust nog even wachten, want de wijnen kunnen zon honderd jaar
bewaard blijven.
De Riesling-druif werd, voor zover bekend, in Duitsland voor het eerst
verbouwd in de 15e eeuw, maar men gaat ervan uit dat ze in de
rivierdalen van de Rijn, Main of Moezel al veel eerder verbouwd werd.
In de 19e eeuw genoten de Riesling-wijnen uit de gebieden
Moezel-Saar-Ruwer en de Rheingau wereldberoemde faam en werden ze
geschonken bij feestelijke diners van koningen, keizers en tsaren.
Later nam de wat eenvoudiger, maar smaakvolle Müller-Thurgau-druif,
het roer een beetje over bij de Duitse wijnmakers. Sinds enkele jaren
is de Riesling-druif weer helemaal terug als de meest populaire en
meest aangeplante druif in Duitsland. Met zon 22.000 hectare
Riesling-aanbouwgrond is Duitsland wereldwijd met afstand de grootse
voortbrenger van Riesling-wijnen.
Jarenlang heeft de Riesling in moderne wijnkringen in de schaduw
gestaan van haar wat lichtere, internationale, trendy collegas, zoals
de Chardonnay of de Pinot Gris. Maar zelfs in Amerika spreekt men nu
van de wedergeboorte van de Riesling. Riesling, believe it or not, is
in, schreef the Times Magazine in mei 2000. De Washington Post deed er
in juni nog een schepje bovenop: Rieslings Rising Renaissance as Hip
Wine. Zelfs de talentvolle Californische wijnmaker Michael Mondavi
deed in een interview in november 2000 de volgende bekentenis: In onze
blinde proeverijen kiest bijna altijd tweederde van de consumenten
voor de Riesling. Ik denk dat de restauranthouders en de
wijnhandelaren niet genoeg over deze wijnen weten. Als het aan mij
lag, zou ik een grote hoeveelheid aan Chardonnays inkrimpen en
vervangen door Rieslingwijnen. De vernieuwde interesse voor de
Riesling laat zich ook direct in cijfers uitdrukken. De export van
Duitse wijn naar de USA is tussen oktober 1999 en september 2000 met
26 % verhoogd.
Ook aan deze kant van de oceaan wordt veel over de Riesling gesproken
en geschreven. Jane MacQuitty van de Engelse Times schrijft in haar
artikel The unfashionable aristocrats: De Riesling-druif geeft de
meest aristocratische witte wijnsoort in de wereld. Ik heb grootse
Riesling-wijnen geproefd van meer dan 50 jaar oud, die nog altijd
springlevend waren. Ik hou van de Riesling. Verderop in het artikel
betreurt ze het dat Riesling nog altijd te kampen heeft met een
onterecht slecht imago bij de consument.
Armin Göring, directeur van het Duitse Wijninstituut in Mainz, is blij
met de internationale doorbraak van de Riesling en hoopt dat dit goede
invloed zal hebben op de Duitse wijn in het algemeen. De Riesling
opent vele deuren voor ons over de hele wereld. Als we de consumenten
eenmaal overtuigd hebben van de goede kwaliteit van de Duitse
Riesling-wijnen, zal men zich ook gaan interesseren voor de klassieke
Duitse druivensoorten en wijnen.