Van Hulzen pr adviseurs


Riesling meest besproken druif 2000

Voorschoten, 14 februari 2001 - Wijnkenners en drinkers hadden het afgelopen jaar hun mond vol van Riesling, zowel wat drinken als praten betreft.
Een van de Riesling-hoogtepunten van het afgelopen jaar was de Wijnveiling in Kasteel Eberbach op 23 september 2000. Wijnliefhebbers uit Duitsland en Amerika kochten zes flessen Riesling Trockenbeeren-auslese van het wijngoed Robert Weil Riesling uit de Rheingau voor maar liefst 5.000 DM per fles. Nooit eerder werd er zoveel geboden voor witte wijnen met een actuele jaargang. Met het drinken van deze Rieslings kunnen de gelukkige kopers in elk geval gerust nog even wachten, want de wijnen kunnen zon honderd jaar bewaard blijven.

De Riesling-druif werd, voor zover bekend, in Duitsland voor het eerst verbouwd in de 15e eeuw, maar men gaat ervan uit dat ze in de rivierdalen van de Rijn, Main of Moezel al veel eerder verbouwd werd. In de 19e eeuw genoten de Riesling-wijnen uit de gebieden Moezel-Saar-Ruwer en de Rheingau wereldberoemde faam en werden ze geschonken bij feestelijke diners van koningen, keizers en tsaren. Later nam de wat eenvoudiger, maar smaakvolle Müller-Thurgau-druif, het roer een beetje over bij de Duitse wijnmakers. Sinds enkele jaren is de Riesling-druif weer helemaal terug als de meest populaire en meest aangeplante druif in Duitsland. Met zon 22.000 hectare Riesling-aanbouwgrond is Duitsland wereldwijd met afstand de grootse voortbrenger van Riesling-wijnen.

Jarenlang heeft de Riesling in moderne wijnkringen in de schaduw gestaan van haar wat lichtere, internationale, trendy collegas, zoals de Chardonnay of de Pinot Gris. Maar zelfs in Amerika spreekt men nu van de wedergeboorte van de Riesling. Riesling, believe it or not, is in, schreef the Times Magazine in mei 2000. De Washington Post deed er in juni nog een schepje bovenop: Rieslings Rising Renaissance as Hip Wine. Zelfs de talentvolle Californische wijnmaker Michael Mondavi deed in een interview in november 2000 de volgende bekentenis: In onze blinde proeverijen kiest bijna altijd tweederde van de consumenten voor de Riesling. Ik denk dat de restauranthouders en de wijnhandelaren niet genoeg over deze wijnen weten. Als het aan mij lag, zou ik een grote hoeveelheid aan Chardonnays inkrimpen en vervangen door Rieslingwijnen. De vernieuwde interesse voor de Riesling laat zich ook direct in cijfers uitdrukken. De export van Duitse wijn naar de USA is tussen oktober 1999 en september 2000 met 26 % verhoogd.

Ook aan deze kant van de oceaan wordt veel over de Riesling gesproken en geschreven. Jane MacQuitty van de Engelse Times schrijft in haar artikel The unfashionable aristocrats: De Riesling-druif geeft de meest aristocratische witte wijnsoort in de wereld. Ik heb grootse Riesling-wijnen geproefd van meer dan 50 jaar oud, die nog altijd springlevend waren. Ik hou van de Riesling. Verderop in het artikel betreurt ze het dat Riesling nog altijd te kampen heeft met een onterecht slecht imago bij de consument.
Armin Göring, directeur van het Duitse Wijninstituut in Mainz, is blij met de internationale doorbraak van de Riesling en hoopt dat dit goede invloed zal hebben op de Duitse wijn in het algemeen. De Riesling opent vele deuren voor ons over de hele wereld. Als we de consumenten eenmaal overtuigd hebben van de goede kwaliteit van de Duitse Riesling-wijnen, zal men zich ook gaan interesseren voor de klassieke Duitse druivensoorten en wijnen.