Graag uw aandacht voor bijgaand persbericht.

Persbericht

Hoera, een nieuw vaccin tegen meningitis!

Soest, 14 februari 2001, de Nederlandse Meningitis Stichting is erg blij met de komst van een nieuw vaccin op de Nederlandse markt. Dit vaccin biedt bescherming tegen infecties veroorzaakt door pneumokokken.

In tegenstelling tot andere, bestaande pneumokokken vaccins, is dit vaccin ook werkzaam bij baby's en peuters (van 2 maanden tot 2 jaar).

De pneumokok (Streptococcus pneumoniae)
Naast longontsteking, bloedvergiftiging en middenoorontsteking kan de pneumokok meningitis (hersenvliesontsteking) veroorzaken. In Nederland werden in 1999 31% van de gevallen van bacteriële hersenvliesontsteking door deze pneumokok veroorzaakt (bron: jaarverslag Referentielaboratorium voor Bacteriële Meningitis, 1999). Meningitis geeft een ernstig ziektebeeld wat levensbedreigend kan zijn.
Ongeveer 20% zal (ernstige) neurologische restverschijnselen overhouden zoals bijvoorbeeld doofheid, concentratieproblemen, klachten met betrekking tot de motoriek of hersenbeschadiging.

Prevenar
Het vaccin, Prevenar genaamd, wordt in Nederland op de markt gebracht door de firma Wyeth.
Het ligt in de bedoeling dat het in de toekomst opgenomen zal worden in het Rijks Vaccinatie Programma (RVP). Voorlopig is het op eigen verzoek via de huis- of kinderarts te verkrijgen.

Nederlandse Meningitis Stichting
Hoofddoelstelling van de Nederlandse Meningitis Stichting is: Meningitis de wereld uit.
Is het nu zover? Nee, dat niet, maar met de invoering van een vaccin tegen pneumokokken meningitis komt deze doelstelling van de NMS wel een stapje dichterbij.

De Nederlandse Meningitis Stichting (NMS) is een patiëntenorganisatie voor meningitis- en sepsis patiënten. Zij is dan ook blij met de beschikbaarheid van dit vaccin in Nederland. Hoewel pneumokokken meningitis bekend staat als een ziekte bij ouderen, blijkt uit de reacties die de NMS binnenkrijgt, dat ook steeds vaker kinderen het slachtoffer worden van een pneumokokkeninfectie. In 1999 betrof het in Nederland bijvoorbeeld al 80 meningitis gevallen bij kinderen onder de 5 jaar waarvan ongeveer 15% is overleden.
Nu is er de mogelijkheid om hen te beschermen. Een bescherming niet alleen tegen meningitis maar ook tegen de andere infecties die deze ziekte kan veroorzaken, bijvoorbeeld longontsteking of bloedvergifitiging. Voor patiënten en ouders die met deze ziekte te maken hebben gehad geeft de invoering van dit vaccin een dubbel gevoel: voor hen was er immers nog geen vaccin. Maar nu is het er wel en dat is een opluchting. Want meningitis is een ziekte die je je ergste vijand niet toewenst.

Voor meer informatie over de NMS kunt u contact opnemen met Wilma Witkamp. Telefoonnummer: 035-5880072.