Provincie Groningen

Groningen, 14 februari 2001 Persbericht nr. 23

Cultuur in Gorecht

"Expositie" door Spektakel en Atelierroute

Vandaag hebben GS besloten het toneelproject "Expositie" van de groep Spektakel te steunen met f 17.368,-- en de Atelierroute Gorecht met f 30.802,-- vanuit het Regionaal Cultuurplan Gorecht+. GS hebben dit besluit genomen op basis van het positief advies van de werkgroep van het Regionaal CultuurplanGorecht+. Dit regionaal cultuurplan is een van de vier regionale samenwerkingsverbanden in Groningen op gebied van cultuur tussen gemeenten en provincie.

Atelierroute Gorecht

Tijdens oploopavonden in Haren en Slochteren is het idee geopperd om een atelierroute te organiseren in het Gorecht-gebied. Deze ideeën hebben geresulteerd in een initiatief van een aantal kunstenaars en galeriehouders. Het doel van de atelierroute is het publiek uit de regio Gorecht (gemeenten Haren, Slochteren, Hoogezand-Sappemeer) en andere belangstellenden in contact te brengen met het werk van professionele beeldende kunstenaars. De ateliers van de deelnemende kunstenaars worden opengesteld voor het publiek op 8, 9 en 10 juni 2001. De atelierroute zal gecombineerd worden met exposities van de deelnemende kunstenaars (in de periode van 8 juni tot en met 20 juli). Bovendien worden er in de week van 11 tot en met 17 juni verschillende workshops gegeven voor geïnteresseerden om zelf beeldend aan de slag te gaan (o.a. keramiek, grafiek, beeldhouwen, tekenen/schilderen). De workshops zullen worden uitgevoerd door de kunstenaars zelf, door 't Kielzog en het Kunstencentrum. Inmiddels hebben 21 kunstenaars uit het gebied hun medewerking toegezegd. Het is de bedoeling dat de atelierroute een jaarlijks terugkerend evenement wordt.

"Expositie" door Spektakel

Het toneelstuk "Expositie" is een combinatieproject van amateurtoneel en een tentoonstelling van amateurkunst. De groep Spektakel is een groep die tracht culturele activiteiten te bevorderen en dan met name het tot stand komen van toneel. Het toneelstuk laat zien wat zich vlak voor een schilderijententoonstelling afspeelt en mondt uiteindelijk uit in een opening van een echte tentoonstelling. Het is de bedoeling dat de getoonde schilderijen (40 stuks) aansluitend nog enige tijd te bezichtigen zijn. Uit alle drie gemeenten doen toneelspelers en amateurkunstschilders mee. Daarmee voldoet het project aan de uitgangspunten van het Regionaal Cultuurplan. Bovendien wordt het stuk in alle drie gemeenten van het regio-gebied opgevoerd.

De voorstellingen vinden plaats in mei/juni 2001 in de boerderij bij de Fraelemaborg in Slochteren, Wijkcentrum de Kern in Hoogezand en 't Clockhuys in Haren (twee opvoeringen per locatie). De regie is handen van de heer J. Dol, die als regisseur verbonden is aan meerdere toneelgroepen in de provincie.

Het Regionaal Cultuurplan Gorecht+

Het Regionaal Cultuurplan Gorecht+ is een samenwerkingsverband tussen de gemeenten Haren, Slochteren en Hoogezand-Sappemeer en de Provincie. De gemeenten brengen samen f250.000,-- in en de Provincie Groningen doet daar f 250.000,-- bovenop, zodat er een totaal budget van f 500.000,-- voor vier jaren is. Het is de bedoeling dat door meer samenwerking met gemeenten en culturele instellingen in de regio Gorecht er een samenhangend cultureel netwerk ontstaat, dat voor het hele gebied een meerwaarde heeft. De coördinatie van het cultuurplan is in handen van een stuurgroep, die bestaat uit de gedeputeerde cultuur en de cultuurwethouders van de betrokken gemeenten. De stuurgroep laat zich adviseren door een werkgroep, met daarin cultuurambtenaren van Provincie en gemeenten. Het veld wordt nauw bij de gedachtenvorming, voorbereiding en uitvoering betrokken. Ook in de regio's Noord-, Oost-Groningen en het Westerkwartier wordt inmiddels al op een dergelijk manier intensief samengewerkt. Elk gebied heeft echter zijn eigen aanpak. Elk regionaal cultuurplan is dus verschillend en sluit daarmee aan bij de wensen in het gebied.

Voor meer informatie over dit persbericht kunt u contact opnemen met Agnes Delstra, afdeling Bestuurscontacten, 050 - 3164324.