De AMS op hoofdpunten

LAD-bericht van 14 februari 2001

Ten behoeve van uw formele oordeelsvorming worden hieronder nog eens kort de hoofdpunten van het onderhandelaarsakkoord beschreven.


1. In zes jaarlijkse stappen (periodieken) wordt bij een 45-urige werkweek het maximum-jaarsalarisexclusief alle toeslagen van fl. 230.647,- bereikt; inclusief deze toeslagen is dat maximaal ruim fl. 311.000,-. In de huidige CAO Ziekenhuizen leiden negentien (!) periodieken tot een lager bedrag; volgens FWG-functiegroep 80 maximaal ongeveer fl. 200.000,-. De meeste CAO's kennen zo'n uitgestrekt periodiekensysteem. Het aantal periodieken in de AMS is dus een hele verbetering.


2. Dit inkomensniveau komt overeen met de door het CTG berekende bruto-jaaromzet van ongeveer fl. 420.000,- van de vrijgevestigd medisch specialist. Betaling van goodwill en alle sociale lasten, zoals pensioen- en ziektekostenpremies, arbeidsongeschiktheids- en ziektewetverzekeringen e.d. komen in die situatie volledig ten laste van de omzet (volgens het CTG is dat ca. fl. 90.000,-). Omgerekend naar de dienstverbandsituatie heeft de werkgever, vermeerderd met de zogeheten werkgeverslasten zoals eerder genoemd, een bedrag nodig van
fl. 340.000.-. Dat komt overeen met de genoemde fl. 230.647,- salaris, plus in elk geval ruim fl. 19.000.- vakantietoeslag, naast variabele toeslagen voor inconveniënten, diensten, waarneming, e.d..


3. Het aanvangssalaris van de startend medisch specialist bedraagt bij een werkweek van 45 uur ten minste fl. 130.000,- per jaar exclusief toeslagen. Afhankelijk van toeslagen/diensten kan dit oplopen tot ruim fl. 180.000,-


4. De bijbehorende uurbedragen (= salaris) zijn niet te vergelijken met de uurtarieven (= omzet) van de vrijgevestigde collega's (dat is "appels met peren vergelijken"). Bij hen gaat het om declarabele uren die in rekening kunnen worden gebracht.
In de AMS gaat 't om arbeidscontracturen: 52 weken x (maximaal) 45 uur = 2.340 uur per jaar. Hiervan worden dus niet de acht verlofweken afgetrokken (voor vakantie en studie), ziekteverzuim e.d. waardoor het effectieve uurbedrag in feite met ruim 15% stijgt. Vakantie- en de andere toeslagen en onkostenvergoedingen moeten hierbij nog worden opgeteld. Het vergelijkbare uurtarief voor de vrijgevestigd medisch specialist zou dan ook ruim fl. 300,- per uur moeten bedragen.


5. In beginsel is de werkweek 40 uur. Als de medisch specialist dat wenst, kan een werkweek van 45 uur worden overeengekomen. Wil zij/hij echter op enig moment minder werken dan aanvankelijk overeengekomen, dan kan de specialist op grond van de Wet Aanpassing Arbeidsduur 'eisen' dat het dienstverband wordt teruggebracht. U heeft dus recht op deeltijdarbeid.
Inclusief diensten mag het aantal arbeidsuren nooit uitgaan boven de 52 uur per week. Gebeurt dat wel? Dan moet de werkgever maatregelen treffen om die overschrijding weg te nemen. Tot die tijd dient een extra toelage aan de medisch specialist te worden betaald.


6. De toeslagen op het bruto-maandsalaris voor: inconveniënten (max. 21%);
waarneming (max. 25%); complementaire taken (15 òf 25%); opleidings- verantwoordelijkheid (15%) zijn van toepassing als aan objectieve, tevoren bepaalde criteria wordt voldaan. Bij de inconveniëntentoeslag is bijvoorbeeld de frequentie en het aantal diensturen spijkerhard. Complementaire taken komen voort uit het functieprofiel van de medisch specialist.


7. Er komt een vergoedingsregeling van fl. 10.000,- per jaar voor functiegebonden kosten, ongeacht of u parttime of fulltime werkt. Dit bedrag wordt fiscaal niet belast.


8. Nevenwerkzaamheden zijn de medisch specialist toegestaan, tenzij 'de belangen van het ziekenhuis expliciet worden geschaad', te denken valt aan rechtstreeks concurrerende activiteiten.


9. In plaats van de huidige 55+-regeling komt de VariFlex. Hierbij kan de medisch specialist kiezen uit modules, waarin minder diensten kunnen worden gedaan; de feitelijke werkweek kan worden verkort of zogeheten leeftijdsdagen kunnen worden opgenomen. Dit is helaas geen verbetering ten opzichte van de huidige situatie.


10. De medisch specialist in dienstverband heeft recht op 30 vakantiedagen, aangevuld met 10 dagen voor bij- en nascholing. Volgens de CAO Ziekenhuizen bestond recht op 24 vakantiedagen.


© copyright LAD 2001 home . index . email/adres . Artsennet