Wageningen Universiteit

wo 14-02-01 HOE WEEG JE VOEDSELVEILIGHEID AF TEGEN ECONOMISCHE BELANGEN?


tijd 16:00 uur
adres Aula, Gen. Foulkesweg 1, Wageningen
onderwerp Promotie drs. H. Vaarkamp
titel De ratio van coöperatie. Een speltheoretische benadering met een toepassing bij de mogelijke invloed van diergeneesmiddelen op voedselveiligheid

promotor(en) prof.dr.ir. G. van Dijk (theorie en praktijk van de coöperatie) en prof.dr. A. Pijpers (pluimveegezondheidszorg, Universiteit Utrecht)
informatie Stafafdeling Communicatie, Gert van Maanen, tel. 0317-485003
Hoe kan een coöperatie, samenwerking tussen mensen, ontstaan in een wereld zonder centraal gezag? Dat is de centrale vraag die Hendrik Vaarkamp, veterinair hoofddirecteur dierenartsencoöperatie Ad Usum Veterinarium (AUV), in zijn onderzoek heeft proberen te beantwoorden. Hij gebruikte hiervoor een speltheoretische benadering, waarbij met computersimulatiemodellen een ontwikkeling kan worden nagebootst. Coöperatie en het tegenovergestelde gedrag (defectie) kan speltheoretisch worden beschouwd door gebruik te maken van het zogeheten Prisoner's Dilemma. Hoe weet je of je medeverdachten niet al lang hebben bekend, waardoor zij strafvermindering krijgen, terwijl jij een hoge straf riskeert? Via een zogenaamde Tit forTat-strategie (oog-om-oog) is daarmee voor het eerst aangetoond dat coöperatie kan ontstaan zonder centraal gezag. Vaarkamp heeft een gemodificeerde computersimulatiemodel toegepast in een allerdaagse praktische situatie: die van een dierenarts en een veehouder die moeten beslissen over de medicatie van een groep voedselproducerende dieren. Hierbij worden beiden voor het dilemma geplaatst voedselveiligheid af te wegen tegen economische belangen. Het verschil in beloning van de twee uiterste gedragingen blijkt de grootste invloed te hebben op de uiteindelijke beslissing. Deze nieuwe benadering kan worden toegepast in een aantal zeer actuele vraagstukken in de diergeneeskunde.