European Union

Middle East : extra-judicial killings Press Release: Brussels (13-02-2001) - Press: 47 - Nr: 5928/01


Brussel,
13 februari 2001

5928/01 (Presse 47)

P 29/01

PERSMEDEDELING

Onderwerp :

Verklaring van het voorzitterschap namens de Europese Unie over

buitengerechtelijke executies

De Europese Unie betreurt de zogenaamde eliminaties of buitengerechtelijke executies van Palestijnen door de Israëlische veiligheidsdiensten. Op 21 januari 2001 is dat standpunt tot uiting gebracht in een demarche bij het Israëlische ministerie van Buitenlandse Zaken. Van Israëlische kant is later bevestigd dat dit beleid bestaat. Op 13 februari heeft in Gaza opnieuw een buitengerechtelijke executie plaatsgevonden.

De Europese Unie herhaalt dat het Israëlische beleid in dit opzicht naar haar vaste mening onaanvaardbaar is en een rechtsstaat niet past. De Europese Unie dringt er bij Israël op aan deze praktijk te beëindigen en daarmee het internationale recht in acht te nemen.

De Europese Unie is van mening dat buitengerechtelijke executies een hinderpaal voor de vrede zijn en verder geweld kunnen uitlokken.

De Europese Unie herhaalt diep bezorgd te zijn over de aaneenschakeling van gewelddadigheden in de laatste maanden en acht het de verantwoordelijkheid van de Israëlische en de Palestijnse autoriteiten het uiterste te doen om daden die tot nieuwe slachtoffers leiden te voorkomen.