Ministerie van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer

Milieu-inspectie blokkeert vertrek sloopschip 'Sandrien' naar India

De Inspectie Milieuhygiëne (IMH) van het ministerie van VROM heeft de tanker Sandrien verboden uit de haven van Amsterdam te vertrekken. De IMH beschikt over voldoende aanwijzingen dat het asbesthoudende schip op het punt stond voor de sloop naar India te varen. Daar zou het worden gesloopt op een wijze die onverantwoord is voor de gezondheid van de werknemers en voor het milieu. Het is de eerste keer dat de IMH een dergelijk schip aan de ketting legt.

De huidige eigenaar van het uit 1974 daterende zeeschip is van het verbod op de hoogte gebracht en medegedeeld dat hij moet voldoen aan de Europese regels voor de export van afvalstoffen (EVOA-verordening). De Sandrien is een enkelwandige tanker van 170 meter en weegt bijna 34 duizend ton.

Het vertrek van de Sandrien wordt sinds vorige week door de IMH voor onderzoek geblokkeerd nadat bleek dat het schip was bestemd voor sloop in India. Het schip beschikte over certificaten die, gezien de technische staat van het schip, toestemming geven voor slechts een enkele reis, zonder lading en alleen bij gunstige weersomstandigheden en geringe zeegang.

Uit het IMH-onderzoek aan boord is gebleken dat er asbest door het gehele schip is verwerkt. Behalve ladingsrestanten werden ook verschillende afvalstoffen aangetroffen. Daarnaast bleek dat geen wettelijk voorgeschreven EVOA-kennisgeving van de export van het sloopschip was gedaan aan het Internationale Meldpunt Afvalstoffen van VROM. Op grond van de EVOA kan worden gecontroleerd of de afvalstoffen in het land van bestemming daadwerkelijk milieuhygiënisch verantwoord worden verwijderd of nuttig toegepast (gesloopt). De beoogde bestemming van dit schip is Alang, een kustplaats in de Indiase deelstaat Gujarat. Alang beschikt niet over een professionele scheepssloopinstallatie. In Alang worden de sloopschepen op het strand gesloopt op een wijze die onverantwoord is voor mens en milieu.