VVD

Reactie Jan Mulder (Eurofractie) op extra BSE maatregelen Europese Commissie


Groep: Eurofractie Datum: 13 februari 2001
Veel voorstellen van de Europese Commissie zijn overmijdelijk, maar de financiering zou anders moeten worden geregeld, aldus Jan Mulder.

De Commissie moet pleiten voor 50-50 financiering van destructie aankoop, om de BSE crisis betaalbaar te houden.


1. Vele van de voorstellen van Commissaris Fischler zijn onvermijdelijk om de gevolgen van de BSE crisis voor de veehouderij sector te verlichten. Het nationaal opslaan van rundvlees en ook het slachten van dieren van een lager gewicht behoren tot de maatregelen die helaas noodzakelijk zijn om de sector overeind te houden.


2. Niets is er op tegen om biologische landbouw te bevorderen. Echter er moet ook een markt voor deze biologische producten zijn. De commissie moet ook andere Europese kwaliteitscategorieën creëren.


3. De argumentatie van Fischler dat juist intensieve bedrijven, ten opzicht van meer extensieve bedrijven, oorzaak van de huidige crisis zijn, is niet correct. De intensieve bedrijven kunnen, zowel wat betreft de milieubelasting als wat betreft veiligheid van het voedsel, goede kwaliteit produceren. De verlaging van de bezettingsdichtheid van 2 naar 1.8 g.v.e. om voor subsidie in aanmerking te komen is dan ook niet nodig.


4. De financiële consequenties van de BSE crisis voor de Europese begroting zijn zeer omvangrijk. De gepresenteerde aanvullende begroting van 971 miljoen euro zal niet voldoende zijn om binnen de financiële kaders van Berlijn te blijven. Ik pleit er voor dat de kosten voor aankoop van dieren voor destructie voor 50 procent ten laste van de Europese en voor 50 procent ten laste van begrotingen van de lidstaten komt, in tegen stelling tot de huidige verhouding van 70%
- 30%. Een amendement van deze strekking ligt ter tafel in de begrotingscommissie van het Europees Parlement.