Provincie Utrecht

Persbericht
13 februari 2001

Provincie pakt verdrogingproblematiek serieus aan

De bestrijding van de verdroging in Utrecht is op de goede weg, maar het doel is nog niet bereikt. In iets meer dan de helft van het verdroogde gebied is of wordt al iets ondernomen tegen de verdroging. Dat blijkt uit de Voortgangsrapportage verdrogingsbestrijding 2000 van de provincie Utrecht.

Verdroging wordt sinds een jaar of vijftien onderkend als een belangrijk milieuprobleem. Er is in de eerste jaren veel tijd en geld gespendeerd aan onderzoek om het probleem en de oplossingen in beeld te brengen. In de periode daarna is de bestrijding langzaam op gang gekomen. Sinds 1999, toen hiervoor een overkoepelend plan van aanpak kwam, is de verdrogingsbestrijding in Utrecht in een stroomversnelling gekomen.

Er zijn inmiddels 39 projecten afgerond, op dit moment zijn er nog eens 36 in uitvoering. "Daaruit blijkt wel", meent gedeputeerde Kamp, "dat er hard gewerkt wordt aan de bestrijding van de verdroging. We hebben in Utrecht zo'n 18.000 hectare verdroogd gebied. In 56% daarvan zijn maatregelen genomen of in gang gezet om de verdroging aan te pakken. Uit de provinciale inventarisatie blijkt dat in 421 hectare (2%) een volledig hydrologisch herstel is opgetreden. In 20% van het verdroogde gebied is gedeeltelijk herstel opgetreden."

Daarmee is het doel, een vermindering van het verdroogde oppervlak met 25% in 2005 en met 40% in 2010, volgens mevrouw Kamp nog goed in beeld. "We verwachten een fors herstel van de 36 projecten die nu lopen of binnenkort van start gaan. Als die allemaal afgerond zijn, wordt naar verwachting in 10 % van het verdroogde gebied volledig herstel bereikt en in ongeveer een derde een gedeeltelijk herstel."

Natuurwaarden
Hoewel de eerste resultaten er zijn, laat het daadwerkelijke herstel van de verdroogde gebieden nog op zich wachten. Kamp legt uit hoe dat komt: "In deze nota wordt gerapporteerd over de mate waarin grondwaterstanden en waterkwaliteiten op het niveau zijn dat voor de natuurwaarden gewenst is. Het herstel van de natuur zelf, de planten en dieren dus, kan zich pas inzetten als eerst de hydrologie zich heeft hersteld en ook aan andere randvoorwaarden is voldaan, bijvoorbeeld het beheer. Het herstel van de natuurwaarden zal daarom altijd later komen dan het herstel van de hydrologie."

Monitoring
Om een juist beeld te krijgen van de resultaten is een goed meetnet van belang, aldus de gedeputeerde. Ze zet uiteen dat er binnenkort in De Lopikerwaard een project van start gaat om het waterpeil in 'De Hoge Grienden' te verhogen. "De grondwaterstand in dit griendcomplex is te laag, vooral in de zomer. Dat komt doordat de waterpeilen in de omgeving van het gebied in het verleden omlaag zijn gebracht ten gunste van de landbouw. Vroeger stond het gebied in de winter veelvuldig blank. Dat is al enige tijd niet meer het geval. Omdat nog niet helemaal zeker is hoe de kwaliteit van het water door die maatregelen zal worden en hoe hoog het water zal komen te staan, wordt een meetnet ingericht om de effecten goed te kunnen volgen."

Voor nadere informatie: Karin Obdeijn, 030 - 258 2192 of karin.obdeijn@provincie-utrecht.nl

Terug