Provincie Utrecht

Persbericht
13 februari 2001

Provincie versnelt realisering EHS en uitvoering landinrichting

In het Provinciaal Uitvoeringsprogramma Landelijk Gebied 2001 geeft de provincie Utrecht invulling aan haar regierol. Zo gaat het PUP in op de planvorming en uitvoering in het kader van de gebiedsgerichte projecten in de provincie Utrecht. Dit betreft onder meer de projecten: Noorderpark, Utrecht-West, Groenraven-Oost, Kromme Rijn, Gelderse Vallei, De Venen, Langbroekerwetering en Loosdrechtse Plassen. Andere belangrijke onderwerpen die in het PUP worden behandeld zijn: de grondverwerving voor natuur, recreatie, landbouw en andere doeleinden, de aanwijzing van kwetsbare gebieden in het kader van de Subsidieregeling Gebiedsgericht Beleid (SGB), de vaststelling van natuurgebiedsplannen en particulier en agrarisch natuurbeheer.

Voorfinanciering
Voor 2001 is de doelstelling ca. 600 ha grond voor natuur, recreatie, landbouw en andere doeleinden te verwerven. Ook via particulier beheer kan deze doelstelling worden gerealiseerd. De provincie Utrecht heeft de Dienst Landelijk Gebied (DLG), die voor de provincie de gronden verwerft, hiertoe opdracht gegeven. Financiering van de aankoop van deze gronden vindt voornamelijk plaats uit rijksmiddelen, en in mindere mate ook uit provinciale middelen. De totale kosten van deze aankoop van gronden in 2001 worden geschat op f 67 mln. Hiervan is op dit moment f 54 mln. beschikbaar. De beschikbare rijksmiddelen schieten vooralsnog tekort. De provincie zal het tekort van f 13 mln. voorlopig voorfinancieren. De provincie hecht veel belang aan een goede voortgang van de gebiedsgerichte projecten, uitvoering landinrichting en de realisering van de ecologische hoofdstructuur. Via de voorfinanciering stelt de provincie DLG in staat de mogelijkheden voor grondverwerving in 2001 zoveel mogelijk te benutten.
De beschikbare rijksmiddelen voor landinrichting zijn onvoldoende. De provincies hebben bij het ministerie van LNV aangedrongen op aanvulling. Hierover vindt nog overleg plaats. De provincie beschikt voor de planvorming en uitvoering van de landinrichtingsprojecten in de provincie Utrecht vooralsnog voor 2001 over een bedrag van f 7,5 mln. aan rijksmiddelen. Dit is f 3 mln. tekort. Om een voortvarende voortgang van projecten, zoals Lopikerwaard, Eemland, Noorderpark en De Venen, te waarborgen, financiert de provincie ook dit tekort van f 3 mln. voor landinrichting voor. Daarmee zal in 2001 voor een bedrag van ruim f 10 mln. aan werken ten behoeve van natuur, recreatie, landbouw en andere doeleinden in landinrichtingsprojecten worden uitgevoerd.

Natuurgebiedsplannen en agrarisch natuurbeheer Ook de realisatie van het natuurbeleid wordt in het PUP een hoge prioriteit toegekend. In 2001 is de afronding van de vaststelling van natuurgebiedsplannen gepland. In deze natuurgebiedsplannen geeft de provincie onder meer de landbouwgebieden aan die deel kunnen gaan uitmaken van de ecologische hoofdstructuur. Deze nieuw te realiseren natuurgebieden zullen, zoals voorheen, niet alleen beheerd worden door de terreinbeherende
natuurbeschermingsorganisaties, zoals Natuurmonumenten, Het Utrechts Landschap en Staatsbosbeheer, maar ook door particulieren. De provincie stimuleert dit beheer van natuurterreinen door particulieren zoveel mogelijk.
Daarnaast stimuleert de provincie ook zoveel mogelijk het agrarisch natuurbeheer door boeren. Eind 2000 heeft de provincie daartoe een beheersgebiedsplan voor het gehele landelijk gebied van de provincie Utrecht vastgesteld. Dit om tegemoet te komen aan de groeiende belangstelling voor agrarisch natuurbeheer. Op basis van het beheersgebiedsplan kunnen boeren subsidie ontvangen voor het beheer van bijvoorbeeld weidevogels, slootkanten en landschapselementen op hun land.

Subsidieregeling voor Gebiedsgericht Beleid (SGB) Een van de regelingen uit het PUP is de SGB (min. van VROM, LNV en V&W). Deze regeling vervangt de Subsidieregelingen voor Gebiedsgericht Milieubeleid (SGM), verdrogingsbestrijding (Gebeve), waardevol cultuurlandschap (WCL) en ecologische verbindingszones uit de Ecologische Hoofd Structuur (EHS). Voorbeelden van projecten die subsidie kunnen krijgen zijn: milieuzorg in de landbouw, streekeigen producten, herstel van legakkers, herstel van vermeste en verzuurde bodems, verdrogingsbestrijding en agro-toerisme. Middelen uit deze regeling worden door de provincie ingezet in de in het PUP aangewezen kwetsbare gebieden. De provincie Utrecht zet voornamelijk in op gebieden waar al een aantal jaren gebiedsgerichte projecten lopen. Voor de Utrechtse Heuvelrug wordt de komende tijd bekeken of dit gebied zich leent voor een gebiedsgerichte aanpak. De provincie en het rijk gaan nog met elkaar in gesprek over deze gebiedskeuze.

Voor nadere informatie: Karin Tuinman, 030 - 258 3325 of karin.tuinman@provincie-utrecht.nl

Terug