Twee van de vier centrales hebben staatssecretaris Van Hoof van Defensie op 13 februari groen licht gegeven voor zijn zogenoemde eindbod. Daarmee zijn de verplichte verhoogde ontslagleeftijd voor militairen en de nieuwe cao Defensie een feit geworden.
De leden van ACOP en CMHF hebben het eindbod afgewezen. De af-wijzing van de CMHF-leden is voornamelijk toe te schrijven aan de weerstand bij de overgrote meerderheid van de militaire leden tegen de verplichte verhoogde ontslagleeftijd.
Het burgerpersoneel onder de CMHF-leden heeft hier geen oordeel over uitgesproken. Over de cao-elementen in het eind-bod hadden de burger- en militaire leden van de CMHF zich in grote meerder-heid positief uitgespro-ken, zij het met kanttekeningen.
Zo vinden zowel de burgers als de militairen binnen de CMHF het verschuiven van de ingangsdatum van de cao van 1 januari 2001 naar 1 juni 2001 onredelijk en onlogisch. Verder vindt de CMHF dat de ingangsdatum van de specifieke inkomensmaatregelen gehandhaafd had moeten blijven op 1 januari 2001. Dat geldt ook voor de ingangsdatum van de overige maatregelen uit paragraaf 7 van het eindbod, zoals de voor burgers aangekondigde verruiming van de tegemoetkoming in de kosten van dagelijks reizen, de verlaging van de inhouding huisvesting, de toelage meerdaagse dienst-reis voor burgerpersoneel en de verhoging van de lage kilo-metervergoeding bij dienstreizen met eigen auto van 0,19 naar 0,25 per kilometer. Tevens stellen de CMHF-leden dat de ingang-sdatum van 1 juli 2001 voor 'uitruil van tijd en geld voor militai-ren' gewijzigd had moeten worden in 1 januari 2001 en voor 'keuzemogelijkheden voor verlenging of verkorting van de ar-beidsduur voor burgerambtenaren en BOT-militairen' in de eerste dag van de maand volgend op de maand van cao-ondertekening. Hoewel de CMHF bij meerderheid niet kon instemmen met het eindbod, hebben de CMHF-onderhandelaars in de eindvergadering nog wel gepleit voor een herbezinning op genoemde ingangsdata. Helaas steunde alleen de ACOP/A-FMP dit voorstel.
De CMHF-Sector Defensie betreurt het dat er nu een overeenkomst is gesloten
met een smal draagvlak. "Dat zegt iets over hoe de staatssecretaris
opereert", aldus CMHF-onderhandelaar Teun Steenbeek. Maar hij verbaast zich
ook over CCOOP en AC. Zij hebben niets opgemerkt over het nadelig schuiven
met de invoeringsdata. Opmerkelijk is verder dat AC akkoord is gegaan, maar
zegt zich te distantiëren van de verantwoordelijkheid voor mogelijke nadelen
van de verhoogde ontslagleeftijd. Zo zijn er zorgen over het vertrek van
medewerkers. Met name onder jongere militairen wordt gevreesd voor hun
motivatie om hun carrière bij Defensie voort te zetten.
Meer informatie:
hoofd pr en voorlichting CMHF: Ellen Vloedbeld 070-419 19 47
hoofd beleidszaken CMHF: Jan Paauw 070 419 19 27