Persbericht Stichting De Noordzee, 13 februari 2001, 11.30 uur

Onverantwoord beleid oorzaak kabeljauwcrisis

Utrecht - De oorzaak voor de huidige visserijcrisis is terug toe voeren op de fundamentele verandering van visserijbeheer in 1993. Dat stelt Stichting De Noordzee in reactie op het visserijdebat van vanmiddag in de Tweede Kamer. Indertijd besloot het kabinet vissers toe te staan om de aanwezig buffervoorraad aan vis, die zorgde voor stabiliteit van de aanvoer, weg te vangen. Het noodplan voor kabeljauw dat morgen ingaat is direct gevolg van die verkeerde beslissing. Verandering van het visserijbeleid is hoog nodig, zo stelt de milieuorganisatie.

Volgens Stichting De Noordzee maakte het kabinet in het begin van de jaren negentig een kapitale fout door het visserijbeleid te veranderen. Tot die tijd hanteerde de EU een systeem van 'rationeel visbeheer' waarbij een buffer aan vis in zee achterbleef. Vissers mochten als het ware alleen de rente opvissen. Dit systeem was minder schadelijk voor de natuur en zorgde voor een relatief stabiele vangst en aanvoer. Helaas werd er vis illegaal aangeland, wat leidde tot politieke problemen en uiteindelijk zelfs tot de val van Braks.

Vanwege deze politieke problemen wijzigde de overheid in 1993 de doelstelling van het visstand-beheer. Onder de misleidende term 'biologisch vissen' introduceerde zij dit nieuw systeem waarbij vissers mede-verantwoordelijkheid kregen voor het visstandbeheer. De overheid zou slechts het 'biologische minimum' bepalen. De Europese visserijministers sloten zich hier bij aan. Helaas werden de aanwezige buffervoorraden in korte tijd weggevist en sindsdien balanceren soorten als kabeljauw en schol op het randje van de afgrond. Vooraf was gewaarschuwd voor scherpe schommelingen in de jaarlijkse quota en voor noodmaatregelen als de visbestanden onder het biologisch minimum zouden komen. Voor kabeljauw is dat nu het geval.

Stichting De Noordzee roept de staatssecretaris en de Kamer op om de doelstelling van dit 'biologisch visstandbeheer' op korte termijn te evalueren. De milieuorganisatie vindt dat het Europese visserijbeleid terug moet naar een systeem van economisch (ofwel rationeel) vissen waarbij de komende jaren opnieuw een buffer aan vis in zee wordt opgebouwd. Dit zorgt voor meer stabiele aanvoer en is daarom op de lange termijn gunstig voor de sector.

Juist gezien de huidige problemen met rund-, varkens- en kippenvlees zou er veel draagkracht moeten zijn om het (h)eerlijke produkt van verse vis voor de toekomstige consument te garanderen. In navolging van wat haar Duitse collega deed op het gebied van duurzame veeteelt heeft Staatssecretaris Faber vanmiddag de kans om internationaal voorop te gaan lopen op het gebied van duurzame visserij.

Inlichtingen over dit bericht, de vraag om compensatie en het herstelplan voor kabeljauw bij woordvoerder Michel Langendijk 030 - 2340016 en 06 - 55942646

Stichting De Noordzee / North Sea Foundation
participant organisation Seas at Risk
Drieharingstraat 25
3511 BH Utrecht
tel: 030 - 2340016 fax: 030 - 2302830 mobiel: 06 - 55942646 http://www.noordzee.nl