Ministerie van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer


Klimaatconferentie wordt deze zomer voortgezet (2/13/01)

De klimaatconferentie (cop6) zal eind juni/begin juli worden voortgezet. Een meer exacte datum volgt, zodra er een locatie is gevonden. Dit heeft minister Pronk, voorzitter van de conferentie, vandaag in het hoofdkwartier van de Verenigde Naties in New York bekend gemaakt.

Het besluit om de conferentie voort te zetten is volgens minister Pronk positief: "Het toont aan dat regeringen nog steeds betrokken zijn en bereid zijn door te onderhandelen." "Het politieke momentum is nog steeds aanwezig."

In november was in Den Haag besloten de conferentie voort te zetten in de periode mei/juni. Na diverse gesprekken met de verschillende regeringen is er voor een datum eind juni, begin juli gekozen. Regeringen hebben nu meer tijd om zich voor te bereiden.

Tijdens de klimaatconferentie in Den Haag van afgelopen november konden de partijen het nog niet eens worden over hoe de emissies van broeikasgassen moeten worden teruggedrongen. De partijen konden geen overeenstemming krijgen over een aantal belangrijke onderwerpen: De mate waarin bossen mogen worden meegeteld om aan reductie verplichtingen te voldoen, de verhouding tussen binnenlandse en buitenlandse maatregelen, de steun aan ontwikkelingslanden en de sancties wanneer partijen zich niet aan de verplichtingen houden.

Volgens minister Pronk onderstreept het recentelijk uitgekomen rapport van het IPCC, een internationaal panel van wetenschappers, het belang dat de internationale klimaatonderhandelingen tot een goed resultaat worden gebracht. Het IPCC kwam in januari in Shanghai bijeen en gaf in haar rapport nog sterkere bewijzen dat het menselijk handelen van invloed is op het klimaat.

Deze week komt het internationaal panel van wetenschappers bijeen in Geneve. Het tweede IPCC rapport over de gevolgen van het broeikaseffect voor de mens en de natuur zal maandag worden uitgebracht.

Vorige week maakte het milieuprogramma van de Verenigde Naties (UNEP) bekend dat de kosten van de gevolgen het broeikaseffect binnen 50 jaar kunnen oplopen tot meer dan 700 miljard gulden per jaar.