Katholieke Universiteit Nijmegen

Bron: Afdeling Communicatie, tel. (024) 361 22 30 Aanmaakdatum: 2 februari 2001

Afdeling Communicatie

Persbericht

Voorzieningen
Staven van het CvB
Diensten en bedrijven
met o.a.:
Dienst Communicatie en Marketing
Overige

Premier Kok ontvangt eerste exemplaar boek kabinet-Drees III, dinsdag 13 februari
VEEL PARALLELLEN TUSSEN KABINETTEN-DREES III EN -KOK II

De kabinetsperiode-Drees III laat treffende overeenkomsten zien met het huidige kabinet-Kok II. Dat constateren Carla van Baalen en Jan Ramakers, auteurs-onderzoekers van het op 13 februari verschijnende boek Het kabinet-Drees III (1952-1956). Barsten in de brede basis. Dat kabinet was net als het huidige een 'oogst'-kabinet. De wederopbouw liep ten einde en het was niet de armoede die moest worden verdeeld, maar de welvaart. Het derde kabinet-Drees (1952-1956) leek dus het tij mee te hebben. Maar het werd allerminst een gemakkelijke regeerperiode voor de brede coalitie van PvdA, KVP, ARP en CHU. Nu er eindelijk eens iets te verdelen was, staken de aloude tegenstellingen tussen links en rechts de kop weer op. De parallellen tussen beide kabinetten en beide minister-presidenten staan centraal tijdens de presentatie op dinsdag 13 februari, van 17.00-18.00 uur in het oude gebouw van de Tweede Kamer, Binnenhof 1a. Minister-president Kok zal het eerste exemplaar in ontvangst nemen en daarna over de overeenkomsten en verschillen tussen het kabinet-Drees III en het kabinet-Kok II worden geïnterviewd door de redacteuren van het boek.

Tegenstellingen in de coalitie
De PvdA-er Drees verbond zijn naam aan vijf naoorlogse kabinetten: 1945-1946, kabinet-Schermerhorn-Drees, 1948-1951: kabinet-Drees-Van Schaik, 1951-1952: kabinet-Drees II, 1952-1956: kabinet-Drees III en 1956-1958: kabinet-Drees IV.
Drees III kreeg te maken met het succes dat zich tegen het kabinet begon te keren. De watersnoodramp van 1953 zorgde nog even voor een gevoel van saamhorigheid, maar het bisschoppelijk mandement van 1954 maakte hieraan weer een einde. De kerk dreigde met sancties tegen katholieken die zich te veel inlieten met socialistische organisaties als de PvdA, het NVV en de VARA; dit leidde tot spanningen tussen de socialistische en confessionele regeringsfracties. In 1955 viel het kabinet over de verhoging van de huren. Hoewel het nog kon worden gelijmd, waren de parlementaire verhoudingen grondig verstoord. Behalve over deze onderwerpen gaat Het kabinet-Drees III (1952-1956). Barsten in de brede basis onder andere over de formatie en de samenstelling van het kabinet, de Europese eenwording, de opvang van repatrianten uit Indonesië, de nasleep van de Tweede Wereldoorlog en de gelijkberechtiging van man en vrouw.

Het kabinet-Drees III is deel 5 in de serie Parlementaire geschiedenis van Nederland na 1945, uitgebracht door Sdu Uitgevers i.s.m. het Centrum voor Parlementaire Geschiedenis, Nijmegen.

Titel: Het kabinet-Drees III (1952-1956). Barsten in de brede basis Redactie: Centrum voor Parlementaire Geschiedenis Carla van Baalen, Jan Ramakers
Omvang: 632 pagina's
Uitvoering: gebonden met stofomslag, geïllustreerd ISBN: 90 12 08951 4
Prijs: 125,-

Centrum voor Parlementaire Geschiedenis

Het Centrum voor Parlementaire Geschiedenis, gevestigd te Nijmegen, is een samenwerkingsverband van de Stichting Katholieke Universiteit te Nijmegen en de Stichting Parlementaire Geschiedenis te Den Haag. Het Centrum publiceert naast de serie Parlementaire geschiedenis van Nederland na 1945 onder andere ook het Jaarboek parlementaire geschiedenis.