Gemeente Tilburg

12-02-2001

Wijkevoort, bedrijventerrein in het groen

Tilburg en Gilze en Rijen ontwikkelen samen bedrijventerrein

De colleges van burgemeester en wethouders van Tilburg en Gilze en Rijen hebben ingestemd met de Structuurvisie Werklandschap A58. Centraal in deze visie staat het ontwikkelen van een nieuw bedrijventerrein langs de A58. Tevens is voor dit gebied, wat wordt aangeduid als Wijkevoort/Klein Tilburg/Broekakkers Oost, door de beide gemeenten de Wet voorkeursrecht Gemeenten van kracht verklaard.

De structuurvisie geeft een beeld van een nieuw werklandschap langs de A58. In dit werklandschap kunnen de volgende soorten bedrijven worden onder gebracht: groot - en kleinschalige gemengde bedrijven en dienstverlenende bedrijven. Bij grootschalige gemengde bedrijven gaat het over bedrijven groter dan 1 hectare op het gebied van logistiek, transport, distributie en industrie. Bij kleinschalig gemengde bedrijven spreken we over mengvormen van kleinschalige industrie en ambacht, groothandel, garages, perifere detailhandel en dienstverlening, research, development informatie en communicatie. Bij dienstverlenende bedrijven moet men denken aan logistieke en zakelijke dienstverlening en ondersteuning van de grootschalige transportfuncties.

Er is een oppervlakte beschikbaar van 171 ha. Waarvan 137 ha. groot - en kleinschalig gemengde bedrijven. Hiervan ligt 33 ha.op het grondgebied van Gilze en Rijen waar met name aan kleinschalige bedrijven wordt gedacht, 14 ha. is bestemd voor dienstverlening waarvan 5 ha. in Gilze en Rijen. Ongeveer 20 ha. is noodzakelijk voor de verkeersfuncties binnen het terrein. Naast de 171 ha. is er nog 34 ha nodig voor de verschillende beekzones en 19 ha. voor extra groenvoorzieningen in de bestaande bebouwingslinten.

Versterking landschappelijke elementen
De structuurvisie spreekt bewust van een werklandschap en niet van een bedrijventerrein omdat is uitgegaan van het ter plaatse aanwezige landschap en haar bijzondere kenmerken. Het gebied wordt begrensd en dooraderd door een groen netwerk. Bestaande beken, het Wijckermeer, beplantingen en cultuurhistorische elementen maken deel uit van dit groene netwerk. De Grote Ley ligt in een ecologische verbindingszone van 50 meter breed en de Hultense Ley krijgt een ecologische verbindingszone van gemiddeld 150 meter breed. In deze zones is ruimte voor de beken maar ook voor natuurontwikkeling. De gemeente Gilze en Rijen pleit nadrukkelijk voor de inpassing van het bedrijventerrein in het groen. Dit wordt later nader uitgewerkt.

Duurzaam watersysteem
Het bedrijventerrein kent een duurzaam watersysteem, waarbij zoveel mogelijk schoon water in de bodem terechtkomt. Eventuele pieken in het wateroverschot worden afgevoerd naar de beekzones en naar het Wijckermeer. Hiertoe worden de beekzones opnieuw ingericht en wordt het Wijckermeer ingericht als retentiebekken voor de levering van "grijs water"; bluswater, sanitair water en irrigatiewater. Verder vindt infiltratie in de bodem plaats door infiltratievoorzieningen bij individuele bedrijven.

Verkeer
De ontsluiting van het werklandschap bestaat uit een binnen het gebied gelegen ringweg voor het gebied Broekakkers Oost welke wordt aangesloten op de Tilburgse Baan Voor het noordelijke deel wordt gedacht aan een achtvormige weg die op twee punten wordt aangesloten op de nog aan te leggen Westtangent en Langenbergseweg alsmede op de Gilzerbaan

Typen gebouwen
De dienstverlenende bedrijven krijgen een plaats op in het oog springende locaties: Langs de Langenbergseweg (Broekakkers Oost) als begeleiding van de belangrijke entree naar Gilze, op het knooppunt van de Gilzerbaan met de Hultense Ley en op de kop van het Wijckermeer. Verder kunnen een aantal dienstverlenende bedrijven worden geplaatst in de bebouwingslinten (omringd door boomweides). In het gebied ten noorden van de A-58 nabij de Westtangent kunnen hogere gebouwen worden gebouwd met bijvoorbeeld opslagruimte gestapeld in twee bouwlagen. In de zone rond de Hultense Ley kunnen de gangbare bedrijfsgebouwen worden gebouwd met één laag opslagruimte. In het zuidelijke deelgebied, de zone langs de Langenbergseweg, is het gebruik weer intensiever met parkeerplaatsen en kantoorruimten op de opslagruimte.

Vervolg
De colleges van burgemeester en wethouders van de gemeenten Tilburg en Gilze en Rijen hebben de structuurvisie vastgesteld en gelijktijdig hebben ze besloten om aan de respectievelijke gemeente raden voor te stellen een voorkeursrecht te vestigen (op grond van de Wet voorkeursrecht gemeenten). Vervolgens zal binnen deze gemeenten een advies worden gevraagd aan de betreffende raadscommissies. En zal aan de gemeenteraden bekrachtiging van het besluit worden gevraagd. In verband met de gestelde termijnen zal dat op korte termijn geschieden. Ook wordt een informatieavond georganiseerd waarop de plannen zullen worden toegelicht.

Voorwaarden voor de uitwerking
Voordat de plannen kunnen worden omgezet naar uitvoerende werkzaamheden is nog een lange weg te gaan. Binnen nu en twee jaar wordt een ontwerp-structuurplan gemaakt als basis voor een bestemmingsplan. Aan de uitwerking van deze plannen hebben de colleges van burgemeester en wethouders van Tilburg en Gilze en Rijen enkele voorwaarden gesteld. De voorwaarden voor Tilburg zijn dat bij het profiel van grootschalig en kleinschalig gemengde bedrijven er sprake moet zijn van intensief ruimtegebruik (in termen van aantal arbeidsplaatsen per m2) waar de bodemgesteldheid dat toelaat, en van toegevoegde waarde is voor de lokale/regionale economie. Voor Gilze en Rijen betreffen dat de volgende voorwaarden: de bedrijven dienen een lage milieucategorie te hebben, er moet sprake zijn van hoogwaardige werkgelegenheid, mobiliteit dient nader bezien te worden (relatie wonen werken) en de ecologische inpassing moet worden geoptimaliseerd. Het duurt nog ongeveer vijfenhalf jaar voordat het bestemmingsplan in concept gereed is. Gezien de omvang van het plangebied en de bestemming moet er een MilieuEffectRapportage worden opgesteld.
Deze milieueffectrapportage moet gelijktijdig met de ontwikkeling van het structuurplan uitgevoerd te worden. Dit wordt door de gemeenten Tilburg en Gilze en Rijen gezamenlijk opgepakt. Daadwerkelijke bouwactiviteiten worden niet voor 2008 verwacht.