Sterrendebat: het Michelin-beleid ter discussie
Spraakmakende opening Proefschrift Wine & Food Festival Sterrendebat: het Michelin-beleid ter discussie
Eind januari vallen ze weer: de Michelin-sterren. Het ziet er ook dit jaar naar uit dat de Nederlandse restaurants weer karig bedeeld zullen worden en de fel begeerde derde ster opnieuw zal uitblijven.
De sterren en het beleid van Michelin, met name ten aanzien van
Nederland, zullen onderwerp van discussie zijn tijdens de opening van
het Proefschrift Wine & Food Festival, zondag 11 februari in het
Golden Tulip Barbizon Palace Hotel te Amsterdam.
Natuurlijk zullen de pas toegekende sterren aan de orde komen,
alsmede de eventueel tevoren verwachte maar niet toegekende sterren.
Belangrijker nog zijn discussiepunten als:
- is het Michelin-sterrenbeleid (te) francofiel?
- in hoeverre hebben de Michelin-sterren (nog) waarde voor
Nederlandse restaurants?
- is er behoefte aan een alternatieve beoordeling van Nederlandse
restaurants?
- in hoeverre laat de Nederlandse bezoeker zich leiden door
Michelin-sterren?
- waarom blijft een derde ster voor een Nederlands restaurant
(vooralsnog) uit?
Het debat zal worden geleid door een panel van louter coryfeeën:
- Robert Kranenborg en John Vincke: al 17 jaar een koningskoppel in
de Nederlandse gastronomie, gaan binnenkort ongetwijfeld veelbelovend
van start met hun eigen restaurant Vossius in Amsterdam;
- Jan de Wit: eigenaar van 2-sterrenrestaurant De Nederlanden in
Vreeland, een man met moed, soms onstuimig, maar altijd met klasse;
- Hans van Wolde: chef van sterrestaurant Beluga in Maastricht,
creatief en idealistisch, een karakteristiek geluid uit het
bourgondische zuiden;
- Jonnie en Thérèse Boer: chef en gastvrouw van het
2-sterrenrestaurant De Librije in Zwolle, staan de laatste jaren
uitgebreid in de belangstelling, maar blijven altijd zichzelf, puur,
ongedwongen, groot improvisatievermogen;
- Johannes van Dam: een van de weinige serieuze culinaire
journalisten die ons land rijk is;
- Willem Tieman: gastronoom in hart en ziel, grote liefde voor lekker
eten en drinken, vertegenwoordigt in dit panel de consumenten;
- Ton Fagel: telg van de bekendste familie in de Nederlandse
restaurantwereld, heeft veel met sterren (in beide betekenissen)
mogen werken, rijke ervaring in de gastronomie;
- Jan van Lissum: wijncriticus, voorzitter.
Ook u kunt, onder het genot van een goed glas wijn, deelnemen aan dit
sterrendebat. Het vindt plaats in de Mezzanine van de sfeervolle St.
Olofskapel en begint om 12:30 uur.
Feestelijk natafelen op Bourgondische wijze
Wilt u nog even gezellig nagenieten van alle gastronomische indrukken
die u tijdens het Proefschrift Wine & Food Festival hebt opgedaan,
dan vormt de het maal in Hudson's Terrace & Restaurant daartoe de
ideale gelegenheid.
Samen met de organisatoren, gasten en standhouders kunt u hier in
ongedwongen sfeer genieten van een heerlijk 2-gangenmaal van
Executive Chef Bob Groen, bestaande uit:
- Lichte salade van huisgerookte zalm en gemarineerde gamba's
- Borst van fazant geserveerd op gekarameliseerde zuurkool, waarbij
een gekonfijt boutje en een saus van grove mosterd
- koffie met huisgemaakte bonbons en een glaasje port toe
De gerechten zullen worden begeleid door een groot aantal van de
wijnen die deze dag geschonken en geproefd zijn, eventueel aangevuld
met andere wijnen.
De gerechten worden direct na afloop van het programma geserveerd,
vanaf circa 18:00 uur. De kosten bedragen f 65,= per persoon.
U kunt voor deze Bourgondische afsluiting reserveren bij het Golden
Tulip Barbizon Palace. Contactpersoon is Margreet Doets, zij is
tijdens kantooruren te bereiken op telefoonnummer
020 - 55 64 444.
Uitnodiging Wijnproeverij
Geachte wijnliefhebber,
In december is er een try-out geweest van een arrangement in Galerie
De Witte Lelie aan het Noordeinde 46 te Delft.
De reacties waren zo enthousiast dat wij er op zaterdag 17 maart (van
15 tot 18u) weer één organiseren. Het arrangement bestaat uit een
rondleiding met aansluitend een wijnproeverij. Wij laten de
deelnemers tijdens de rondleiding 'de Kracht van Kleuren en Vormen'
ervaren. In combinatie met de lijfspreuken van de vinologe Rosemarie
Klerks 'Wijn drinken is genieten' en haar assistent John Veerman
'Wijn is vloeibare muziek', belooft het wederom een inspirerende en
ontspannen middag te worden! De kosten van dit arrangement zijn Dfl.
59,50 p.p. en door het exclusieve karakter (max. 24 deelnemers) is
reserveren verplicht.
De middag vormt tevens de preview van de lente-expositie
'LichtKleuren' met werken van Purusha van de Graaf, die zondag 18
maart om 14.00u wordt geopend.
Voor vragen of het maken van een reservering kan men ons altijd
bellen: 015 215 75 69. Ook onze website is een bron van informatie.
Het adres is { HYPERLINK http://www.dewittelelie.nl
}www.dewittelelie.nl (kopje activiteiten).
Met de vriendelijke groeten,
Purusha van de Graaf & Robbert Geelen
Proefschrift Wine & Food Festival 2001
Proefschrift Wine & Food Festival 2001
Proeverijen, Italiaanse wijn, lezingen, Zuid-Afrikaanse wijn,
wedstrijden, Australische wijn, masterclasses, Bourgogne, kaviaar,
Top-Spaans, truffels, Grand Prix Saint-Hubert, biologische wijn,
Sacristía-sherry, wijn en gezondheid, cognac, sterren over sterren,
port, boekpresentaties, de Beste Huiswijnen van Nederland, chocolade
en wijn, champagne -
kortom: het ideale dagje uit
voor de liefhebber van wijn en spijs in optima forma!!
zondag 11 februari, vanaf 11:00 uur, Golden Tulip Barbizon Palace
Hotel, Prins Hendrikkade 59-72, Amsterdam (schuin tegenover het
Centraal Station)
Dit evenement wordt mede gedragen door Proefschrift en ProefKrant,
ChâteauOnLine, Culinair.net, Elsevier Culinair (Club Cuisine en de
vakbladen Annoncée Culinaire en Horeca Journal) en PK-Culinair (KWD
en SVB-Slijtersvakblad.).
Tijdens het Proefschrift Wine & Food Festival 2001 zullen niet alleen
topwijnen in alle prijsklassen te proeven zijn; ook is er een totaal
gastronomisch omlijstend programma gemaakt, dat klinkt als een klok.
Mèt een kookwedstrijden voor amateurkoks: de finale om de Gallo
Award. De jury van de Gallo Award staat onder voorzitterschap van
meesterkok Leon Ribbens en bestaat verder uit Lucette Faber, Ton
Borghouts en Eric Ran. Per deelnemer worden twee combinaties
gejureerd. Tijdens dit festival zal tevens de 19e Grand Prix St.
Hubert voor professionals en amateurs worden gehouden, een
internationale proefwedstrijd voor teams van drie personen, waaruit
reeds vele wijnproevers van naam voort zijn gekomen.
Proeven en discussiëren
De 11e februari 2001 zullen de hele dag door lezingen, proeverijen en
andere manifestaties plaatsvinden. Op het programma vinden we onder
meer namen terug als Johannes van Dam, die het fenomeen
'restaurantbeoordelingen' en met name ook de rol van het blad
'Lekker' onder de loep zal nemen op de hem welbekende messcherpe
wijze. Met het publiek zal hij er bovendien over in discussie gaan.
Gert Crum verhaalt over champagne en signeert voor de geïnteresseerde
aanwezigen zijn Champagneboek. Vincent Helberg, kok en schrijver van
de onlangs verschenen biologische wijngids houdt een lezing met
aansluitende proeverij over dit thema. Met hem kan men ook in
discussie gaan over het fenomeen 'biologisch' in zijn algemeenheid.
Over port komt de Brit Euan Mackay (Symington Family Port Companies,
o.a. Graham's., en Warre's) speciaal over uit Oporto om het publiek
alles te vertellen over de huidige gang van zaken bij port, Dat hij
de nodige proefflessen meebrengt, laat zich raden. Ook over het thema
Wijn en Gezondheid wordt een lezing gehouden (dr. Korzec, St.
Lucasziekenhuis, Amsterdam). Peter Klosse, oprichter van de 'Academie
voor Gastronomie', spreekt over smaakstijlen, met de nieuwste visies
t.a.v. het combineren van wijnen en gerechten. Er zijn
keukenaccessoires te zien (en te koop) en 's werelds beste
wijnglazen, van Riedel, zijn vertegenwoordigd, Eurocave is er met
alles op het gebied van wijnklimaatkasten en andere
wijnsopslagsystemen en er is een gespecialiseerde kookboekenwinkel
met de nieuwste titels op kook- en wijngebied. In de verschillende
zalen en foyer staan de proeftafels opgesteld voor doorlopende
lezingen en proeverijen van topwijnen uit onder meer Frankrijk,
Italië, Spanje, Australië, Zuid-Afrika, het Portgebied en de Cognac.
Daarnaast zijn er tegen een geringe meerprijs ( f 15,-) workshops met
aansluitende proeverijen. Het aantal deelnemers aan deze workshops is
beperkt. Inschrijven aan de zaal (vol is vol). Onder meer zijn er
workshops van kaviaar (Ashkan Mossafaian van Trade Synergy) , truffel
(Fred en Yolande de Leeuw), patisserie en chocolade (Manfred
Spaargaren, Amstelveen). Last but not least wordt er een speciale
workshop gehouden met een selectie van exclusieve Sacristía sherry's,
het best bewaarde geheim van Spanje.
Graham's Trophy
Net als vorig jaar tijdens de Fair Culinair draait tijdens dit
festival de wedstrijd 'Beste Wijnproever Benelux' voor amateurs èn
professionals met de Graham's Trophy als inzet. Een uitdaging voor
iedereen. Deelname is gratis en er zijn fraaie prijzen te winnen. Een
middag lang zullen de grootste wijnliefhebbers van de Benelux hun
krachten meten en kennis testen. Alle aspecten van wijn komen aan
bod. Voor amateurwijnproevers is er een apart klassement. Naast de
hoofdprijs, een lang weekend Oporto en een bezoek aan Graham's, zijn
er veel heerlijke portwijnen te winnen. Inschrijven kan nog in de
zaal. De voorrondes beginnen om 12 uur, dus er op tijd bij zijn is
het devies. De hoofdprijs is een verzorgde reis (lang weekend) naar
Graham's in Oporto. De tweede kist is een zeer fraaie kist met port,
bestaande uit: 1 fles Malvedos 1987, 1 fles Vesuvio 1996, 1 fles 30
Years Old Tawny en 1 fles Vintage 1980. Voor de afvallers in de halve
finale is er een fles 30 Years Old Tawny en voor de plaatsen 5 t/m 8:
een fles Malvedos 1987.
Doorlopende proeverijen
De hele dag door zijn er doorlopende proeverijen van importeurs. Met
o.a.: Vinea Grootvriendt (B), gespecialiseerd in Spaanse wijnen;
Sauter (assortimentsproeverij), Selezione Vini Italiani (B),
gespecialiseerd in Italiaanse wijnen; Alliance Vinicole
(assortimenstproeverij), Great Grapes, gespecialiseerd in
Zuid-Afrikaanse wijnen; Ad Bibendum (B), gespecialiseerd in
Australische wijnen; La Gironde, met wijnen van Castaño en
Rivesaltes. Château Online komt met een heuse primeur. Deze
internetwijnhandel presenteert elk uur een proeverij, met ter plaatse
bereide amuses. Speciale gast is Beaujolais-producent Dominique Piron.
25 gulden korting op entree
Speciaal voor lezers van de bladen van de organiserende tijdschriften
en internet-aanbieders geldt er een korting van maar liefst 25 gulden
op de entreeprijs. In de deelnemende magazines zullen speciale
kortingscoupons worden opgenomen voor dit evenement die bij de entree
ingeleverd moeten worden. De kortingscoupons gelden voor maximaal 2
personen per coupon. Ook op de diverse internet-sites van de
organisatoren zal deze korting worden aangeboden.
Wine & Food Festival programma 2001
1.) Doorlopend programma 11:00 - 18:00 uur,
St. Olofskapel en Mezzanine.
Presentator is Ton Fagel, voorheen eigenaar van Restaurant Klein
Paardenburg in Ouderkerk a/d Amstel, nu adviseur, gastheer en docent,
bekend van kookprogramma's op tv.
Met stands van :
Il Commendatore, Amsterdam: jong bedrijf, gespecialiseerd in
Italiaanse wijnen, mooi assortiment, timmert goed aan de weg.
Aridjis, Utrecht: al 75 jaar dé specialist op het gebied van wijn en spijs uit Griekenland, de bakermat van onze beschaving én wijnbouw. Theo Aridjis presenteert hier alvast een voorproefje op zijn grote jubileumproeverij, 9 april in het Hilton Hotel te Amsterdam.
La Gironde, Rotterdam: de beste wijnstandwerkers van Nederland -
Marco verstaat de kunst als geen ander, o.a. de verrassende,
aansprekende wijnen van Castaño uit de Spaanse wijnstreek Yecla en
een serie mooie wijnen van Château Les Pins uit de Roussillon-streek;
behalve een veel geprezen Roussillon Villages produceert dit wijnhuis
een aantal heerlijke, zoete Rivesaltes-wijnen.
Kroatië: Ivo Ivanis, zelf van Kroatische afkomst, staat hier met twee
van de beste wijnhuizen uit dit veelbelovende Balkan-wijnland.
Vinea Grootvriendt, Gooik (B): de importeur met de meeste onderscheidingen in het 12-jarig bestaan van het Proefschrift Wijnconcours, specialist op het gebied van Spaanse topwijnen van f 10,= tot f 150,=, daarnaast een fraaie collectie betaalbare wijnen uit andere landen, Johnny Grootvriendt zal deze dag tevens een masterclass presenteren (zie ander programma-overzicht).
Ad Bibendum, Hasselt (B): specialist op het gebied van Australische
wijnen, is buitengewoon goed bezig in de 'nieuwe' wijnwereld, proever
met goede neus voor prettig drinkbare wijnen, te zien op veel
internationale beurzen.
Sauter, Maastricht: een van de klassieke wijnimporteurs van
Nederland, met assortimentsproeverij, vooral in de betaalbare
prijsklassen een sterk aanbod.
Great Grapes, Soest: assortimentsproeverij, als specialist in
Zuid-Afrikaanse wijnen dikwijls onderscheiden tijdens het
Proefschrift Wijnconcours, met daarnaast wijnen uit Australië, Chili
en Californië, altijd op zoek naar vernieuwing met als uitgangspunt
'wine is fun!'.
Alliance Vinicole, Alphen a/d Rijn: assortimentsproeverij met tal van
grote namen, divers in prijs en herkomst, behaalde in '99
verschillende prijzen tijdens het Proefschrift Wijnconcours,
waaronder die van Beste Inzending.
Selezione Vini Italiani, Hasselt (B): de Italië-specialist van onze
zuiderburen, met altijd diverse grote namen, eigenaar Toni Etneo
staat bekend om zijn grootse proeverijen.
ChâteauOnline, Maarssen: de internetwijnhandel bij uitstek
presenteert ieder uur een proeverij, met ter plaatse door chef Carlo
Kooltjes bereide amuse, speciale gast is Beaujolais-producent
Dominique Piron.
Fred en Yolanda de Leeuw, Amsterdam - truffel. Wie kent hem niet, de
delicatessenzaak in de Amsterdam van de familie de Leeuw,
gespecialiseerd in het zwarte goud? Een vaste gast tijdens de
European Fine Food Fair in Maastricht. Presenteert tevens met de
vinger te genieten hapjes tijdens een lezing (zie ander programma).
Manfred Spaargaren, Amstelveen - chocolade. Tongstrelend voor de
echte liefhebber. Presenteert tevens een proeverij chocolade in
combinatie met wijn (zie ander programma).
Boeken: Gert Crum, Vincent Helberg, Nicolaas Klei en Peter Klosse
signeren hun recentelijk verschenen boeken. Tevens eenmalige
aanbiedingen voor de bezoekers.
De Wijnboekhandel, Amsterdam: het vaste adres voor iedereen die meer
wil weten over wijn, altijd aanwezig bij grote
Proefschrift-evenementen.
Glazen - Riedel: het glaswerk voor de wijnliefhebber die meer reliëf
uit zijn wijn wil halen. Op deze stand heeft u inzage in het gehele
Riedel-assortiment, gepresenteerd door Hans Jorissen, een serieus
vakman.
Wijnbewaarkasten - Eurocaves: een niet weg te denken gast tijdens al
onze beurspresentaties.
Wedstrijden:
- 19e Grand Prix Saint-Hubert
- Graham's Trophy
Doolopend presentatie van dr. Alex Korsec (Lucas Andreas Ziekenhuis,
Amsterdam) over alcohol en gezondheid.
Prijsuitreikingen, huldigingen en presentatie op het podium in de St.
Olofskapel:
- Gallo Award - kookwedstrijd met wijnen van
E & J Gallo Winery
- 19e Grand Prix Saint-Hubert - wijnproefwedstrijd voor teams
- Graham's Trophy - wie wordt de Beste Wijnproever van de Benelux?
- Copa Jerez - de beste wijn/sherry-combinaties
- Nationale Huiswijn Competitie - voor cafés, eetcafés en restaurants
- presentatie brochure Reserva's uit Jerez
2.) Lezingen & Masterclasses
Tijdstip Evenement Zaal
9:30 uur Ontvangst leden Forum Gastronomicum Henri Hudson Room 1
9:30 uur Ontvangst & inschrijving deelnemers 19e Grand Prix
Saint-Hubert
Hotel Lobby
10:00 uur Aanvang 19e Grand Prix Saint-
Hubert Prins Hendrikzalen 1 t/m 4
Alweer de 19e editie van de klassieker onder de wijnproefwedstrijden,
nu voor het eerst in Amsterdam. Vele bekende vertegenwoordigers van
pers, restaurant- en wijnwereld deden in het verleden reeds mee aan
deze wedstrijd voor teams van drie personen.
10:30 uur Bijeenkomst Forum Gastronomicum Henri Hudson Room 2
10:30 uur Ontvangst deelnemers Gallo Award Hotel Lobby
11:00 uur Gallo Award kookwedstrijd Sat. keuken
11:00 uur Jurering Gallo Award St. Olofskapel
Finale wijn-spijscompetitie amateurkoks. De jury staat onder
voorzitterschap van Meesterkok Leon Ribbens en bestaat verder uit
Lucette Faber, Ton Borghouts en Eric Ran. Per deelnemer worden twee
combinaties gejureerd.
11:00 uur Alcohol & Gezondheid St. Olofskapel
12:00 uur Voorronden Graham's Trophy St. Olofskapel
Een uitdaging voor iedereen, deelname is gratis en er zijn fraaie
prijzen te winnen.
Een middag lang zullen de grootste wijnliefhebbers van de Benelux hun
krachten meten en kennis testen. Tal van typen wijn passeren de
revue. Alle aspecten van wijn komen aan bod. Voor amateurwijnproevers
is er een apart klassement. Naast de hoofdprijs, een lang weekend
Oporto en een bezoek aan Graham's, zijn er heerlijke portwijnen te
winnen.
Hoofdprijs: verzorgde reis (lang weekend) naar Graham's in Oporto
2e prijs: kist met 1 fles Malvedos 1987, 1 fles Vesuvio 1996, 1 fles
30 Years Old Tawny, 1 fles Vintage 1980
Voor de afvallers in de halve finale: 1 fles 30 Years Old Tawny.
Voor de plaatsen 5 t/m 8: 1 fles Malvedos 1987
12:00 uur Top-Spaans Foyer A
De grote sprong voorwaarts werpt zijn vruchten af: wijnland Spanje
heeft anno 2001 definitief de aansluiting met de wereldtop gevonden.
Het aanbod is divers, rijk geschakeerd, versmolten, vol en
geconcentreerd van karakter. De Belgische specialist Johnny
Grootvriendt presenteert een reeks fraaie voorbeelden
12:30 uur Kaviaar 1* Henri Hudson Room 2
Experimentele proeverijen bij Le Garage (gepubliceerd in Annoncée
Culinaire) en tijdens de Horecava toonden aan dat kaviaar zich niet
alleen met champagne of wodka laat combineren, maar ook goed past bij
goed geselecteerde wijnen uit de Bourgogne, de Jura en zelfs met
bepaalde typen sherry. De presentatie is in handen van Ashkan
Mossafaian, de specialist op het gebied van Iraanse topkaviaar.
12:30 uurSterrendebat - het Michelin-beleid ter discussie, reacties
van het Forum Gastronomicum
Mezzanine
Hoe denken de sterren over de sterren...?
13:00 uur Masterclass Contratto-wijnen uit Piemonte PH 1 & 3
Op doorreis naar Brussel, waar zij een afspraak heeft bij diverse
toprestaurants, komt Antonella Bocchino zondag speciaal naar
Amsterdam om, i.s.m. importeur Alliance Vinicole, twaalf wijnen te
presenteren; twee mousserende wijnen van Contratto ontvingen onlangs
de hoogste onderscheiding (tre bichieri) in de Italiaanse wijnbijbel
Gambero Rosso.
13:00 uur Biologische wijnbouw PH 2
Biologische wijnen komen steeds meer in zwang. Toch bestaan er nog
veel misverstanden over. Kijk je op www.wijninfo.nl en je zoekt naar
biologische wijn dan is de eerste zin: Biologische wijn bestaat niet!
Naar de letter van de wet is dat zo maar de insteek is misschien wat
negatief. Gelukkig denkt de consument daar anders over en koopt hij
steeds meer biologische wijnen. Maar koopt hij dan wijn die niet
bestaat? Of laten we ons met z'n allen belazeren door een veel te
commerciële marketingmachine? Door zo negatief te beginnen met een
verhaal over biologische wijn zou je dat in eerste instantie gaan
denken. Biologische wijn is dan ook officieel wijn gemaakt van
biologische druiven, dat noemen we dus voortaan biologische wijn.
Op het Wine & Food Festival zal Vincent Helberg uitgebreid ingaan op het fenomeen en vooroordelen wegnemen door een interessante vergelijkende proeverij van biologische en gangbare wijnen. Naast elkaar en door elkaar. Dan zal blijken dat er wel degelijk heel erg lekkere biologische wijnen zijn maar ook minder lekkere. Eigenlijk is biologische wijn heel gewoon zij het dan dat er geen gebruik is gemaakt van kunstmest en chemische bestrijdingsmiddelen waardoor het bodemleven veel beter in stand blijft en het milieu gespaard blijft.
Voor deze proeverij zijn een beperkt aantal plaatsten beschikbaar dus geef bij binnenkomst al aan dat u mee wilt proeven.
Vincent Helberg verdiept zich al 20 jaar in biologische wijnen en is de auteur van de Biologische Wijngids waarin 400 biologische wijnen worden beschreven die in Nederland verkocht worden.
13:00 uur Proeverij grote Bourgogne-wijnen** Foyer A
Uit de kelders van Ven Versmarkt een fraaie sessie kostbare
Bourgognes:
1998 Chablis, Billaud Simon
1998 Chablis Vieilles Vignes Tête d'Or, Billaud Simon
1998 Chassagne Montrachet blanc, Colin Deleger
1997 Chassagne Montrachet rouge, Colin Deleger
1998 Puligny Montrachet blanc, Michel Coutoux
1998 Meursault, Michel Coutoux
1997 Puligny Montrachet, Vincent Girardin
1997 Clos blanc de Vougeot, Heretiers Guyot
1998 Viré-Clessé, René Michel
1990 Pommard, Château de Pommard
13:30 uur Prijsuitreiking Grand Prix Saint-Hubert
Podium St. Olofskapel
14:00 uur Selectie topwijnen voor de betere restaurants PH 4
(voor sommeliers, chefs, restaurateurs, op uitnodiging)
14:00 uur Smaakstijlen PH 1 & 3
Na Smaak is er nu Smaakstijlen, het tweede zeer fraaie boek van de
hand van Peter Klosse, eigenaar van Restaurant De Echoput in Hoog
Soeren. Het vormt de meest recente weerslag van zijn nu ruim 10 jaar
durende bijna wetenschappelijke studie naar en streven tot
herdefiniëring van het begrip smaak. In deze lezing zet hij de
voornaamste resultaten van zijn onderzoek uiteen.
14:00 uur Met mes en vork PH 2
Geprezen, verguisd, fotogeniek, eigenzinnig en humoristisch - met
Johannes van Dam (Parool, Elsevier) is het prettig toeven. In zijn
restaurantbeoordelingen, waarover hij het vandaag zal hebben, neemt
hij nooit een blad voor de mond en ook zijn smaakcolleges mogen er
zijn.
14:00 uur Truffel-lezing met hapjes* Board Room
Aan de hand van 'met de vinger te genieten hapjes maken Fred en
Yolanda de Leeuw ons deelgenoot van de geheimen van het 'zwarte goud'.
14:00 uur Chocolade & wijn Foyer B
Manfred Spaargaren uit Amstelveen is in Nederland een begrip als het
gaat om chocolade en patisserie. Behalve als standhouder is hij
tevens aanwezig op het Wine & Food Festival als presentator van deze
niet alledaagse proeverij.
14:00 uur Masterclass port Foyer A
Portwijnen zijn in en de prijzen van de betere soorten zijn de
laatste jaren dan ook gestegen. Graham's behoort tot de absolute top
- u kunt het zelf ervaren tijdens deze masterclass, op deskundige
wijze gepresenteerd door Euan MacKay, vertegenwoordiger van de
Symington Family Port Companies.
14:00 uur Sacristía-sherry's* Henri Hudson Room 2
Het woord 'sacristía' heeft een religieuze achtergrond: het is de
ruimte in de kerk waar alle parafernalia voor de eredienst worden
bewaard en die vrijwel voor niemand toegankelijk is. In Jerez was de
'sacristía' dat gedeelte van de sherry-bodega waar de wijnen stonden
die bijna niemand ooit te drinken kreeg: als ware pronkstukken waren
ze uitsluitend bestemd voor speciale gasten en VIP's en werden
geschonken tijdens bijzondere, feestelijke gelegenheden. Maar sinds
een aantal jaren is daar verandering in gekomen... Gastronomische
experimenten met deze bijzondere sherry's bij o.a. La Rive met Edwin
Kats (gepubliceerd in Club Cuisine) en bij het Indonesisch restaurant
The Raffles in Den Haag met Frans Deuning (gepubliceerd in Annoncée
Culinaire) hebben het afgelopen jaar verrassende resultaten
opgeleverd.
Presentator is Jan van Lissum.
15:00 uur Presentatie Sherry-brochure Podium St. Olofskapel
15:00 uur Italië-proeverij PH 1 & 3
Een echte Giro d'Italia met wijnen uit diverse streken, afkomstig uit
de schatkamer van Ven Versmarkt.
15:00 uur Champagne-lezing PH 2
Gert Crum, schrijver van boeken over onder meer Bourgogne en
Champagne, geeft zijn visie op de huidige stand van zaken in de
Champagnestreek. Veel informatie, voorbeeldig gedoseerd en deskundig
gepresenteerd, kortom alles wat u wilt weten.
15:00 uur Hoe commercieel mag wijn zijn? Board Room
Frank Smulders, Master of Wine en werkzaam bij importeur Sauter zet
uiteen in hoeverre de begrippen 'wijn' en 'commercieel' met elkaar
verbonden (mogen) zijn.
15:00 uur Cognac nosing* Foyer B
Echte kenners proeven cognac met de neus. Expert-verzamelaar
Willibrord Hosman (Hosman Vins, Schiedam) geeft tekst en uitleg.
15:15 uur Prijsuitreiking Copa Jerez Podium St. Olofskapel
15:30 uur Prijsuitreiking 1e Nationale
\
Huiswijn Competitie Mezzanine
De 8 categoriewinnaars (4 wit en 4 rood) nemen hun oorkondes in
ontvangst. De winnende wijnen zijn tevens te proeven.
15:30 uur Kaviaar 2* Henri Hudson Room 2
(zie Kaviaar 1, 12:30 uur)
15:30 uur Wijn-spijsproeverij Mezzanine
15:45 uur Halve finale Graham's Trophy Podium St. Olofskapel
16:00 uur Chocolade & wijn Foyer B
(zie bij 14:00 uur)
16:30 uur Prijsuitreiking Gallo Award Podium St. Olofskapel
16:45 uur Wijn-spijsproeverij Mezzanine
16:45 uur Finale Graham's Trophy Podium St. Olofskapel
17:15 uur Prijsuitreiking Graham's Trophy Podium St. Olofskapel
door Euan MacKay (Symington Family Port Companies), Peter van Houtert
(importeur Verbunt) en Fred Nijhuis
17:45 uur Afsluiting Proefschrift Wine
& Food Festival
Podium St. Olofskapel
18:00 uur Bourgondisch natafelen Hudson's Terrace & Restaurant
Feestelijk natafelen op Bourgondische wijze
Wilt u nog even gezellig nagenieten van alle gastronomische indrukken
die u tijdens het Proefschrift Wine & Food Festival hebt opgedaan,
dan vormt de het maal in Hudson's Terrace & Restaurant daartoe de
ideale gelegenheid.
Samen met de organisatoren, gasten en standhouders kunt u hier in
ongedwongen sfeer genieten van een heerlijk 2-gangenmaal van
Executive Chef Bob Groen, bestaande uit:
- Lichte salade van huisgerookte zalm en gemarineerde gamba's
- Borst van fazant geserveerd op gekarameliseerde zuurkool, waarbij
een gekonfijt boutje en een saus van grove mosterd
- koffie met huisgemaakte bonbons en een glaasje port toe
De gerechten zullen worden begeleid door een groot aantal van de
wijnen die deze dag geschonken en geproefd zijn, eventueel aangevuld
met andere wijnen.
De gerechten worden direct na afloop van het programma geserveerd,
vanaf circa 18:00 uur. De kosten bedragen f 65,= per persoon.
U kunt voor deze Bourgondische afsluiting reserveren bij het Golden Tulip Barbizon Palace. Contactpersoon is Margreet Doets, zij is tijdens kantooruren te bereiken op telefoonnummer 020 - 55 64 444.
Toegangskaarten
Toegangskaarten voor dit evenement kosten f 50,=. Met gebruikmaking
van de bon uit De ProefKrant (+website), Proefschrift (+ website),
Horeca Journaal, Club Cuisine, Annoncée Culinaire of Slijtersvakblad
krijgt u aan de kassa f 25,= korting.
NB
- Voor de lezingen en masterclasses geldt: vol is vol. Reserveren aan
de kassa, of tevoren per fax (020 - 624 50 28) of e-mail
(winestone@wxs.nl) is daarom gewenst.
- Voor programma-onderdelen met een * wordt, vanwege de exclusieve
artikelen die te proeven zijn, een extra bijdrage van f 15,= p.p.
gevraagd. Voor de proeverij van top-Bourgognewijnen(**) bedraagt de
eigen bijdrage f 25,=. Liefhebbers wordt verzocht zich voor deze
masterclasses vooraf op te geven door overmaking van het
verschuldigde bedrag op ABN Amro rekening nummer 44.66.29.618 t.n.v.
Stichting WINE Amsterdam/Antwerpen o.v.v. de desbetreffende
programma-onderdelen, en deze inschrijving tevens per fax (020 - 624
50 28) of e-mail (winestone@wxs.nl) te bevestigen.
--
Dit is een bericht van de Wijninfo.nl mailservice
Kijk voor aan- en afmelden op http://www.wijninfo.nl/