Productschap Wijn

Nieuws

Wine & Food Festival programma 2001


1.) Doorlopend programma 11:00 18:00 uur,
St. Olofskapel en Mezzanine.

Presentator is Ton Fagel, voorheen eigenaar van Restaurant Klein Paardenburg in Ouderkerk a/d Amstel, nu adviseur, gastheer en docent, bekend van kookprogrammas op tv.

Met stands van :

Il Commendatore, Amsterdam: jong bedrijf, gespecialiseerd in Italiaanse wijnen, mooi assortiment, timmert goed aan de weg.

Aridjis, Utrecht: al 75 jaar dé specialist op het gebied van wijn en spijs uit Griekenland, de bakermat van onze beschaving én wijnbouw. Theo Aridjis presenteert hier alvast een voorproefje op zijn grote jubileumproeverij, 9 april in het Hilton Hotel te Amsterdam.

La Gironde, Rotterdam: de beste wijnstandwerkers van Nederland Marco verstaat de kunst als geen ander, o.a. de verrassende, aansprekende wijnen van Castaño uit de Spaanse wijnstreek Yecla en een serie mooie wijnen van Château Les Pins uit de Roussillon-streek; behalve een veel geprezen Roussillon Villages produceert dit wijnhuis een aantal heerlijke, zoete Rivesaltes-wijnen.

Kroatië: Ivo Ivanis, zelf van Kroatische afkomst, staat hier met twee van de beste wijnhuizen uit dit veelbelovende Balkan-wijnland.

Vinea Grootvriendt, Gooik (B): de importeur met de meeste onderscheidingen in het 12-jarig bestaan van het Proefschrift Wijnconcours, specialist op het gebied van Spaanse topwijnen van f 10,= tot f 150,=, daarnaast een fraaie collectie betaalbare wijnen uit andere landen, Johnny Grootvriendt zal deze dag tevens een masterclass presenteren (zie ander programma-overzicht).

Ad Bibendum, Hasselt (B): specialist op het gebied van Australische wijnen, is buitengewoon goed bezig in de nieuwe wijnwereld, proever met goede neus voor prettig drinkbare wijnen, te zien op veel internationale beurzen.

Sauter, Maastricht: een van de klassieke wijnimporteurs van Nederland, met assortimentsproeverij, vooral in de betaalbare prijsklassen een sterk aanbod.

Great Grapes, Soest: assortimentsproeverij, als specialist in Zuid-Afrikaanse wijnen dikwijls onderscheiden tijdens het Proefschrift Wijnconcours, met daarnaast wijnen uit Australië, Chili en Californië, altijd op zoek naar vernieuwing met als uitgangspunt wine is fun!.

Alliance Vinicole, Alphen a/d Rijn: assortimentsproeverij met tal van grote namen, divers in prijs en herkomst, behaalde in 99 verschillende prijzen tijdens het Proefschrift Wijnconcours, waaronder die van Beste Inzending.

Selezione Vini Italiani, Hasselt (B): de Italië-specialist van onze zuiderburen, met altijd diverse grote namen, eigenaar Toni Etneo staat bekend om zijn grootse proeverijen.

ChâteauOnline, Maarssen: de internetwijnhandel bij uitstek presenteert ieder uur een proeverij, met ter plaatse door chef Carlo Kooltjes bereide amuse, speciale gast is Beaujolais-producent Dominique Piron.

Fred en Yolanda de Leeuw, Amsterdam truffel. Wie kent hem niet, de delicatessenzaak in de Amsterdam van de familie de Leeuw, gespecialiseerd in het zwarte goud? Een vaste gast tijdens de European Fine Food Fair in Maastricht. Presenteert tevens met de vinger te genieten hapjes tijdens een lezing (zie ander programma).

Manfred Spaargaren, Amstelveen chocolade. Tongstrelend voor de echte liefhebber. Presenteert tevens een proeverij chocolade in combinatie met wijn (zie ander programma).

Boeken: Gert Crum, Vincent Helberg, Nicolaas Klei en Peter Klosse signeren hun recentelijk verschenen boeken. Tevens eenmalige aanbiedingen voor de bezoekers.

De Wijnboekhandel, Amsterdam: het vaste adres voor iedereen die meer wil weten over wijn, altijd aanwezig bij grote
Proefschrift-evenementen.

Glazen Riedel: het glaswerk voor de wijnliefhebber die meer reliëf uit zijn wijn wil halen. Op deze stand heeft u inzage in het gehele Riedel-assortiment, gepresenteerd door Hans Jorissen, een serieus vakman.

Wijnbewaarkasten Eurocaves: een niet weg te denken gast tijdens al onze beurspresentaties.

Wedstrijden:

- 19e Grand Prix Saint-Hubert

- Grahams Trophy

Doolopend presentatie van dr. Alex Korsec (Lucas Andreas Ziekenhuis, Amsterdam) over alcohol en gezondheid.

Prijsuitreikingen, huldigingen en presentatie op het podium in de St. Olofskapel:


- Gallo Award kookwedstrijd met wijnen van
E & J Gallo Winery


- 19e Grand Prix Saint-Hubert wijnproefwedstrijd voor teams

- Grahams Trophy wie wordt de Beste Wijnproever van de Benelux?

- Copa Jerez de beste wijn/sherry-combinaties

- Nationale Huiswijn Competitie voor cafés, eetcafés en restaurants

- presentatie brochure Reservas uit Jerez


2.) Lezingen & Masterclasses

Tijdstip Evenement Zaal

9:30 uur Ontvangst leden Forum Gastronomicum Henri Hudson Room 1 9:30 uur Ontvangst & inschrijving deelnemers 19e Grand Prix Saint-Hubert
Hotel Lobby
10:00 uur Aanvang 19e Grand Prix Saint-
Hubert Prins Hendrikzalen 1 t/m 4

Alweer de 19e editie van de klassieker onder de wijnproefwedstrijden, nu voor het eerst in Amsterdam. Vele bekende vertegenwoordigers van pers, restaurant- en wijnwereld deden in het verleden reeds mee aan deze wedstrijd voor teams van drie personen.

10:30 uur Bijeenkomst Forum Gastronomicum Henri Hudson Room 2 10:30 uur Ontvangst deelnemers Gallo Award Hotel Lobby 11:00 uur Gallo Award kookwedstrijd Sat. keuken 11:00 uur Jurering Gallo Award St. Olofskapel

Finale wijn-spijscompetitie amateurkoks. De jury staat onder voorzitterschap van Meesterkok Leon Ribbens en bestaat verder uit Lucette Faber, Ton Borghouts en Eric Ran. Per deelnemer worden twee combinaties gejureerd.

11:00 uur Alcohol & Gezondheid St. Olofskapel
12:00 uur Voorronden Grahams Trophy St. Olofskapel Een uitdaging voor iedereen, deelname is gratis en er zijn fraaie prijzen te winnen.
Een middag lang zullen de grootste wijnliefhebbers van de Benelux hun krachten meten en kennis testen. Tal van typen wijn passeren de revue. Alle aspecten van wijn komen aan bod. Voor amateurwijnproevers is er een apart klassement. Naast de hoofdprijs, een lang weekend Oporto en een bezoek aan Grahams, zijn er heerlijke portwijnen te winnen. Hoofdprijs: verzorgde reis (lang weekend) naar Grahams in Oporto 2e prijs: kist met 1 fles Malvedos 1987, 1 fles Vesuvio 1996, 1 fles 30 Years Old Tawny, 1 fles Vintage 1980
Voor de afvallers in de halve finale: 1 fles 30 Years Old Tawny. Voor de plaatsen 5 t/m 8: 1 fles Malvedos 1987

12:00 uur Top-Spaans Foyer A
De grote sprong voorwaarts werpt zijn vruchten af: wijnland Spanje heeft anno 2001 definitief de aansluiting met de wereldtop gevonden. Het aanbod is divers, rijk geschakeerd, versmolten, vol en geconcentreerd van karakter. De Belgische specialist Johnny Grootvriendt presenteert een reeks fraaie voorbeelden

12:30 uur Kaviaar 1* Henri Hudson Room 2
Experimentele proeverijen bij Le Garage (gepubliceerd in Annoncée Culinaire) en tijdens de Horecava toonden aan dat kaviaar zich niet alleen met champagne of wodka laat combineren, maar ook goed past bij goed geselecteerde wijnen uit de Bourgogne, de Jura en zelfs met bepaalde typen sherry. De presentatie is in handen van Ashkan Mossafaian, de specialist op het gebied van Iraanse topkaviaar.

12:30 uurSterrendebat het Michelin-beleid ter discussie, reacties van het Forum Gastronomicum Mezzanine
Hoe denken de sterren over de sterren?

13:00 uur Masterclass Contratto-wijnen uit Piemonte PH 1 & 3 Op doorreis naar Brussel, waar zij een afspraak heeft bij diverse toprestaurants, komt Antonella Bocchino zondag speciaal naar Amsterdam om, i.s.m. importeur Alliance Vinicole, twaalf wijnen te presenteren; twee mousserende wijnen van Contratto ontvingen onlangs de hoogste onderscheiding (tre bichieri) in de Italiaanse wijnbijbel Gambero Rosso.

13:00 uur Biologische wijnbouw PH 2
Biologische wijnen komen steeds meer in zwang. Toch bestaan er nog veel misverstanden over. Kijk je op www.wijninfo.nl en je zoekt naar biologische wijn dan is de eerste zin: Biologische wijn bestaat niet! Naar de letter van de wet is dat zo maar de insteek is misschien wat negatief. Gelukkig denkt de consument daar anders over en koopt hij steeds meer biologische wijnen. Maar koopt hij dan wijn die niet bestaat? Of laten we ons met zn allen belazeren door een veel te commerciële marketingmachine? Door zo negatief te beginnen met een verhaal over biologische wijn zou je dat in eerste instantie gaan denken. Biologische wijn is dan ook officieel wijn gemaakt van biologische druiven, dat noemen we dus voortaan biologische wijn. Op het Wine & Food Festival zal Vincent Helberg uitgebreid ingaan op het fenomeen en vooroordelen wegnemen door een interessante vergelijkende proeverij van biologische en gangbare wijnen. Naast elkaar en door elkaar. Dan zal blijken dat er wel degelijk heel erg lekkere biologische wijnen zijn maar ook minder lekkere. Eigenlijk is biologische wijn heel gewoon zij het dan dat er geen gebruik is gemaakt van kunstmest en chemische bestrijdingsmiddelen waardoor het bodemleven veel beter in stand blijft en het milieu gespaard blijft. Voor deze proeverij zijn een beperkt aantal plaatsten beschikbaar dus geef bij binnenkomst al aan dat u mee wilt proeven. Vincent Helberg verdiept zich al 20 jaar in biologische wijnen en is de auteur van de Biologische Wijngids waarin 400 biologische wijnen worden beschreven die in Nederland verkocht worden.

13:00 uur Proeverij grote Bourgogne-wijnen** Foyer A Uit de kelders van Ven Versmarkt een fraaie sessie kostbare Bourgognes:
1998 Chablis, Billaud Simon
1998 Chablis Vieilles Vignes Tête dOr, Billaud Simon 1998 Chassagne Montrachet blanc, Colin Deleger
1997 Chassagne Montrachet rouge, Colin Deleger
1998 Puligny Montrachet blanc, Michel Coutoux
1998 Meursault, Michel Coutoux
1997 Puligny Montrachet, Vincent Girardin
1997 Clos blanc de Vougeot, Heretiers Guyot
1998 Viré-Clessé, René Michel
1990 Pommard, Château de Pommard

13:30 uur Prijsuitreiking Grand Prix Saint-Hubert Podium St. Olofskapel

14:00 uur Selectie topwijnen voor de betere restaurants PH 4 (voor sommeliers, chefs, restaurateurs, op uitnodiging)

14:00 uur Smaakstijlen PH 1 & 3
Na Smaak is er nu Smaakstijlen, het tweede zeer fraaie boek van de hand van Peter Klosse, eigenaar van Restaurant De Echoput in Hoog Soeren. Het vormt de meest recente weerslag van zijn nu ruim 10 jaar durende bijna wetenschappelijke studie naar en streven tot herdefiniëring van het begrip smaak. In deze lezing zet hij de voornaamste resultaten van zijn onderzoek uiteen.

14:00 uur Met mes en vork PH 2
Geprezen, verguisd, fotogeniek, eigenzinnig en humoristisch met Johannes van Dam (Parool, Elsevier) is het prettig toeven. In zijn restaurantbeoordelingen, waarover hij het vandaag zal hebben, neemt hij nooit een blad voor de mond en ook zijn smaakcolleges mogen er zijn.

14:00 uur Truffel-lezing met hapjes* Board Room Aan de hand van met de vinger te genieten hapjes maken Fred en Yolanda de Leeuw ons deelgenoot van de geheimen van het zwarte goud.

14:00 uur Chocolade & wijn Foyer B
Manfred Spaargaren uit Amstelveen is in Nederland een begrip als het gaat om chocolade en patisserie. Behalve als standhouder is hij tevens aanwezig op het Wine & Food Festival als presentator van deze niet alledaagse proeverij.

14:00 uur Masterclass port Foyer A
Portwijnen zijn in en de prijzen van de betere soorten zijn de laatste jaren dan ook gestegen. Grahams behoort tot de absolute top u kunt het zelf ervaren tijdens deze masterclass, op deskundige wijze gepresenteerd door Euan MacKay, vertegenwoordiger van de Symington Family Port Companies.

14:00 uur Sacristía-sherrys* Henri Hudson Room 2 Het woord sacristía heeft een religieuze achtergrond: het is de ruimte in de kerk waar alle parafernalia voor de eredienst worden bewaard en die vrijwel voor niemand toegankelijk is. In Jerez was de sacristía dat gedeelte van de sherry-bodega waar de wijnen stonden die bijna niemand ooit te drinken kreeg: als ware pronkstukken waren ze uitsluitend bestemd voor speciale gasten en VIPs en werden geschonken tijdens bijzondere, feestelijke gelegenheden. Maar sinds een aantal jaren is daar verandering in gekomen Gastronomische experimenten met deze bijzondere sherrys bij o.a. La Rive met Edwin Kats (gepubliceerd in Club Cuisine) en bij het Indonesisch restaurant The Raffles in Den Haag met Frans Deuning (gepubliceerd in Annoncée Culinaire) hebben het afgelopen jaar verrassende resultaten opgeleverd. Presentator is Jan van Lissum.

15:00 uur Presentatie Sherry-brochure Podium St. Olofskapel 15:00 uur Italië-proeverij PH 1 & 3
Een echte Giro dItalia met wijnen uit diverse streken, afkomstig uit de schatkamer van Ven Versmarkt.

15:00 uur Champagne-lezing PH 2
Gert Crum, schrijver van boeken over onder meer Bourgogne en Champagne, geeft zijn visie op de huidige stand van zaken in de Champagnestreek. Veel informatie, voorbeeldig gedoseerd en deskundig gepresenteerd, kortom alles wat u wilt weten.

15:00 uur Hoe commercieel mag wijn zijn? Board Room Frank Smulders, Master of Wine en werkzaam bij importeur Sauter zet uiteen in hoeverre de begrippen wijn en commercieel met elkaar verbonden (mogen) zijn.

15:00 uur Cognac nosing* Foyer B
Echte kenners proeven cognac met de neus. Expert-verzamelaar Willibrord Hosman (Hosman Vins, Schiedam) geeft tekst en uitleg.

15:15 uur Prijsuitreiking Copa Jerez Podium St. Olofskapel 15:30 uur Prijsuitreiking 1e Nationale
\
Huiswijn Competitie Mezzanine
De 8 categoriewinnaars (4 wit en 4 rood) nemen hun oorkondes in ontvangst. De winnende wijnen zijn tevens te proeven.

15:30 uur Kaviaar 2* Henri Hudson Room 2
(zie Kaviaar 1, 12:30 uur)

15:30 uur Wijn-spijsproeverij Mezzanine

15:45 uur Halve finale Grahams Trophy Podium St. Olofskapel 16:00 uur Chocolade & wijn Foyer B
(zie bij 14:00 uur)

16:30 uur Prijsuitreiking Gallo Award Podium St. Olofskapel 16:45 uur Wijn-spijsproeverij Mezzanine
16:45 uur Finale Grahams Trophy Podium St. Olofskapel 17:15 uur Prijsuitreiking Grahams Trophy Podium St. Olofskapel door Euan MacKay (Symington Family Port Companies), Peter van Houtert (importeur Verbunt) en Fred Nijhuis

17:45 uur Afsluiting Proefschrift Wine
& Food Festival
Podium St. Olofskapel

18:00 uur Bourgondisch natafelen Hudsons Terrace & Restaurant

Feestelijk natafelen op Bourgondische wijze

Wilt u nog even gezellig nagenieten van alle gastronomische indrukken die u tijdens het Proefschrift Wine & Food Festival hebt opgedaan, dan vormt de het maal in Hudsons Terrace & Restaurant daartoe de ideale gelegenheid.
Samen met de organisatoren, gasten en standhouders kunt u hier in ongedwongen sfeer genieten van een heerlijk 2-gangenmaal van Executive Chef Bob Groen, bestaande uit:

- Lichte salade van huisgerookte zalm en gemarineerde gambas
- Borst van fazant geserveerd op gekarameliseerde zuurkool, waarbij een gekonfijt boutje en een saus van grove mosterd
- koffie met huisgemaakte bonbons en een glaasje port toe De gerechten zullen worden begeleid door een groot aantal van de wijnen die deze dag geschonken en geproefd zijn, eventueel aangevuld met andere wijnen.

De gerechten worden direct na afloop van het programma geserveerd, vanaf circa 18:00 uur. De kosten bedragen f 65,= per persoon. U kunt voor deze Bourgondische afsluiting reserveren bij het Golden Tulip Barbizon Palace. Contactpersoon is Margreet Doets, zij is tijdens kantooruren te bereiken op telefoonnummer 020 55 64 444.

Toegangskaarten
Toegangskaarten voor dit evenement kosten f 50,=. Met gebruikmaking van de bon uit De ProefKrant (+website), Proefschrift (+ website), Horeca Journaal, Club Cuisine, Annoncée Culinaire of Slijtersvakblad krijgt u aan de kassa f 25,= korting.

NB

- Voor de lezingen en masterclasses geldt: vol is vol. Reserveren aan de kassa, of tevoren per fax (020 624 50 28) of e-mail (winestone@wxs.nl) is daarom gewenst.

- Voor programma-onderdelen met een * wordt, vanwege de exclusieve artikelen die te proeven zijn, een extra bijdrage van f 15,= p.p. gevraagd. Voor de proeverij van top-Bourgognewijnen(**) bedraagt de eigen bijdrage f 25,=. Liefhebbers wordt verzocht zich voor deze masterclasses vooraf op te geven door overmaking van het verschuldigde bedrag op ABN Amro rekening nummer 44.66.29.618 t.n.v. Stichting WINE Amsterdam/Antwerpen o.v.v. de desbetreffende programma-onderdelen, en deze inschrijving tevens per fax (020 624 50 28) of e-mail (winestone@wxs.nl) te bevestigen.


Copyright © 1996-2001 Productschap Wijn / Wijninformatiecentrum