Nieuws
Wine & Food Festival programma 2001
1.) Doorlopend programma 11:00 18:00 uur,
St. Olofskapel en Mezzanine.
Presentator is Ton Fagel, voorheen eigenaar van Restaurant Klein
Paardenburg in Ouderkerk a/d Amstel, nu adviseur, gastheer en docent,
bekend van kookprogrammas op tv.
Met stands van :
Il Commendatore, Amsterdam: jong bedrijf, gespecialiseerd in
Italiaanse wijnen, mooi assortiment, timmert goed aan de weg.
Aridjis, Utrecht: al 75 jaar dé specialist op het gebied van wijn en spijs uit Griekenland, de bakermat van onze beschaving én wijnbouw. Theo Aridjis presenteert hier alvast een voorproefje op zijn grote jubileumproeverij, 9 april in het Hilton Hotel te Amsterdam.
La Gironde, Rotterdam: de beste wijnstandwerkers van Nederland Marco
verstaat de kunst als geen ander, o.a. de verrassende, aansprekende
wijnen van Castaño uit de Spaanse wijnstreek Yecla en een serie mooie
wijnen van Château Les Pins uit de Roussillon-streek; behalve een veel
geprezen Roussillon Villages produceert dit wijnhuis een aantal
heerlijke, zoete Rivesaltes-wijnen.
Kroatië: Ivo Ivanis, zelf van Kroatische afkomst, staat hier met twee
van de beste wijnhuizen uit dit veelbelovende Balkan-wijnland.
Vinea Grootvriendt, Gooik (B): de importeur met de meeste
onderscheidingen in het 12-jarig bestaan van het Proefschrift
Wijnconcours, specialist op het gebied van Spaanse topwijnen van f
10,= tot f 150,=, daarnaast een fraaie collectie betaalbare wijnen uit
andere landen, Johnny Grootvriendt zal deze dag tevens een masterclass
presenteren (zie ander programma-overzicht).
Ad Bibendum, Hasselt (B): specialist op het gebied van Australische
wijnen, is buitengewoon goed bezig in de nieuwe wijnwereld, proever
met goede neus voor prettig drinkbare wijnen, te zien op veel
internationale beurzen.
Sauter, Maastricht: een van de klassieke wijnimporteurs van Nederland,
met assortimentsproeverij, vooral in de betaalbare prijsklassen een
sterk aanbod.
Great Grapes, Soest: assortimentsproeverij, als specialist in
Zuid-Afrikaanse wijnen dikwijls onderscheiden tijdens het Proefschrift
Wijnconcours, met daarnaast wijnen uit Australië, Chili en Californië,
altijd op zoek naar vernieuwing met als uitgangspunt wine is fun!.
Alliance Vinicole, Alphen a/d Rijn: assortimentsproeverij met tal van
grote namen, divers in prijs en herkomst, behaalde in 99 verschillende
prijzen tijdens het Proefschrift Wijnconcours, waaronder die van Beste
Inzending.
Selezione Vini Italiani, Hasselt (B): de Italië-specialist van onze
zuiderburen, met altijd diverse grote namen, eigenaar Toni Etneo staat
bekend om zijn grootse proeverijen.
ChâteauOnline, Maarssen: de internetwijnhandel bij uitstek presenteert
ieder uur een proeverij, met ter plaatse door chef Carlo Kooltjes
bereide amuse, speciale gast is Beaujolais-producent Dominique Piron.
Fred en Yolanda de Leeuw, Amsterdam truffel. Wie kent hem niet, de delicatessenzaak in de Amsterdam van de familie de Leeuw, gespecialiseerd in het zwarte goud? Een vaste gast tijdens de European Fine Food Fair in Maastricht. Presenteert tevens met de vinger te genieten hapjes tijdens een lezing (zie ander programma).
Manfred Spaargaren, Amstelveen chocolade. Tongstrelend voor de echte
liefhebber. Presenteert tevens een proeverij chocolade in combinatie
met wijn (zie ander programma).
Boeken: Gert Crum, Vincent Helberg, Nicolaas Klei en Peter Klosse
signeren hun recentelijk verschenen boeken. Tevens eenmalige
aanbiedingen voor de bezoekers.
De Wijnboekhandel, Amsterdam: het vaste adres voor iedereen die meer
wil weten over wijn, altijd aanwezig bij grote
Proefschrift-evenementen.
Glazen Riedel: het glaswerk voor de wijnliefhebber die meer reliëf uit
zijn wijn wil halen. Op deze stand heeft u inzage in het gehele
Riedel-assortiment, gepresenteerd door Hans Jorissen, een serieus
vakman.
Wijnbewaarkasten Eurocaves: een niet weg te denken gast tijdens al
onze beurspresentaties.
Wedstrijden:
- 19e Grand Prix Saint-Hubert
- Grahams Trophy
Doolopend presentatie van dr. Alex Korsec (Lucas Andreas Ziekenhuis,
Amsterdam) over alcohol en gezondheid.
Prijsuitreikingen, huldigingen en presentatie op het podium in de St.
Olofskapel:
- Gallo Award kookwedstrijd met wijnen van
E & J Gallo Winery
- 19e Grand Prix Saint-Hubert wijnproefwedstrijd voor teams
- Grahams Trophy wie wordt de Beste Wijnproever van de Benelux?
- Copa Jerez de beste wijn/sherry-combinaties
- Nationale Huiswijn Competitie voor cafés, eetcafés en restaurants
- presentatie brochure Reservas uit Jerez
2.) Lezingen & Masterclasses
Tijdstip Evenement Zaal
9:30 uur Ontvangst leden Forum Gastronomicum Henri Hudson Room 1
9:30 uur Ontvangst & inschrijving deelnemers 19e Grand Prix
Saint-Hubert
Hotel Lobby
10:00 uur Aanvang 19e Grand Prix Saint-
Hubert Prins Hendrikzalen 1 t/m 4
Alweer de 19e editie van de klassieker onder de wijnproefwedstrijden,
nu voor het eerst in Amsterdam. Vele bekende vertegenwoordigers van
pers, restaurant- en wijnwereld deden in het verleden reeds mee aan
deze wedstrijd voor teams van drie personen.
10:30 uur Bijeenkomst Forum Gastronomicum Henri Hudson Room 2
10:30 uur Ontvangst deelnemers Gallo Award Hotel Lobby
11:00 uur Gallo Award kookwedstrijd Sat. keuken
11:00 uur Jurering Gallo Award St. Olofskapel
Finale wijn-spijscompetitie amateurkoks. De jury staat onder
voorzitterschap van Meesterkok Leon Ribbens en bestaat verder uit
Lucette Faber, Ton Borghouts en Eric Ran. Per deelnemer worden twee
combinaties gejureerd.
11:00 uur Alcohol & Gezondheid St. Olofskapel
12:00 uur Voorronden Grahams Trophy St. Olofskapel
Een uitdaging voor iedereen, deelname is gratis en er zijn fraaie
prijzen te winnen.
Een middag lang zullen de grootste wijnliefhebbers van de Benelux hun
krachten meten en kennis testen. Tal van typen wijn passeren de revue.
Alle aspecten van wijn komen aan bod. Voor amateurwijnproevers is er
een apart klassement. Naast de hoofdprijs, een lang weekend Oporto en
een bezoek aan Grahams, zijn er heerlijke portwijnen te winnen.
Hoofdprijs: verzorgde reis (lang weekend) naar Grahams in Oporto
2e prijs: kist met 1 fles Malvedos 1987, 1 fles Vesuvio 1996, 1 fles
30 Years Old Tawny, 1 fles Vintage 1980
Voor de afvallers in de halve finale: 1 fles 30 Years Old Tawny.
Voor de plaatsen 5 t/m 8: 1 fles Malvedos 1987
12:00 uur Top-Spaans Foyer A
De grote sprong voorwaarts werpt zijn vruchten af: wijnland Spanje
heeft anno 2001 definitief de aansluiting met de wereldtop gevonden.
Het aanbod is divers, rijk geschakeerd, versmolten, vol en
geconcentreerd van karakter. De Belgische specialist Johnny
Grootvriendt presenteert een reeks fraaie voorbeelden
12:30 uur Kaviaar 1* Henri Hudson Room 2
Experimentele proeverijen bij Le Garage (gepubliceerd in Annoncée
Culinaire) en tijdens de Horecava toonden aan dat kaviaar zich niet
alleen met champagne of wodka laat combineren, maar ook goed past bij
goed geselecteerde wijnen uit de Bourgogne, de Jura en zelfs met
bepaalde typen sherry. De presentatie is in handen van Ashkan
Mossafaian, de specialist op het gebied van Iraanse topkaviaar.
12:30 uurSterrendebat het Michelin-beleid ter discussie, reacties van
het Forum Gastronomicum Mezzanine
Hoe denken de sterren over de sterren?
13:00 uur Masterclass Contratto-wijnen uit Piemonte PH 1 & 3
Op doorreis naar Brussel, waar zij een afspraak heeft bij diverse
toprestaurants, komt Antonella Bocchino zondag speciaal naar Amsterdam
om, i.s.m. importeur Alliance Vinicole, twaalf wijnen te presenteren;
twee mousserende wijnen van Contratto ontvingen onlangs de hoogste
onderscheiding (tre bichieri) in de Italiaanse wijnbijbel Gambero
Rosso.
13:00 uur Biologische wijnbouw PH 2
Biologische wijnen komen steeds meer in zwang. Toch bestaan er nog
veel misverstanden over. Kijk je op www.wijninfo.nl en je zoekt naar
biologische wijn dan is de eerste zin: Biologische wijn bestaat niet!
Naar de letter van de wet is dat zo maar de insteek is misschien wat
negatief. Gelukkig denkt de consument daar anders over en koopt hij
steeds meer biologische wijnen. Maar koopt hij dan wijn die niet
bestaat? Of laten we ons met zn allen belazeren door een veel te
commerciële marketingmachine? Door zo negatief te beginnen met een
verhaal over biologische wijn zou je dat in eerste instantie gaan
denken. Biologische wijn is dan ook officieel wijn gemaakt van
biologische druiven, dat noemen we dus voortaan biologische wijn.
Op het Wine & Food Festival zal Vincent Helberg uitgebreid ingaan op
het fenomeen en vooroordelen wegnemen door een interessante
vergelijkende proeverij van biologische en gangbare wijnen. Naast
elkaar en door elkaar. Dan zal blijken dat er wel degelijk heel erg
lekkere biologische wijnen zijn maar ook minder lekkere. Eigenlijk is
biologische wijn heel gewoon zij het dan dat er geen gebruik is
gemaakt van kunstmest en chemische bestrijdingsmiddelen waardoor het
bodemleven veel beter in stand blijft en het milieu gespaard blijft.
Voor deze proeverij zijn een beperkt aantal plaatsten beschikbaar dus
geef bij binnenkomst al aan dat u mee wilt proeven.
Vincent Helberg verdiept zich al 20 jaar in biologische wijnen en is
de auteur van de Biologische Wijngids waarin 400 biologische wijnen
worden beschreven die in Nederland verkocht worden.
13:00 uur Proeverij grote Bourgogne-wijnen** Foyer A
Uit de kelders van Ven Versmarkt een fraaie sessie kostbare
Bourgognes:
1998 Chablis, Billaud Simon
1998 Chablis Vieilles Vignes Tête dOr, Billaud Simon
1998 Chassagne Montrachet blanc, Colin Deleger
1997 Chassagne Montrachet rouge, Colin Deleger
1998 Puligny Montrachet blanc, Michel Coutoux
1998 Meursault, Michel Coutoux
1997 Puligny Montrachet, Vincent Girardin
1997 Clos blanc de Vougeot, Heretiers Guyot
1998 Viré-Clessé, René Michel
1990 Pommard, Château de Pommard
13:30 uur Prijsuitreiking Grand Prix Saint-Hubert Podium St.
Olofskapel
14:00 uur Selectie topwijnen voor de betere restaurants PH 4
(voor sommeliers, chefs, restaurateurs, op uitnodiging)
14:00 uur Smaakstijlen PH 1 & 3
Na Smaak is er nu Smaakstijlen, het tweede zeer fraaie boek van de
hand van Peter Klosse, eigenaar van Restaurant De Echoput in Hoog
Soeren. Het vormt de meest recente weerslag van zijn nu ruim 10 jaar
durende bijna wetenschappelijke studie naar en streven tot
herdefiniëring van het begrip smaak. In deze lezing zet hij de
voornaamste resultaten van zijn onderzoek uiteen.
14:00 uur Met mes en vork PH 2
Geprezen, verguisd, fotogeniek, eigenzinnig en humoristisch met
Johannes van Dam (Parool, Elsevier) is het prettig toeven. In zijn
restaurantbeoordelingen, waarover hij het vandaag zal hebben, neemt
hij nooit een blad voor de mond en ook zijn smaakcolleges mogen er
zijn.
14:00 uur Truffel-lezing met hapjes* Board Room
Aan de hand van met de vinger te genieten hapjes maken Fred en Yolanda
de Leeuw ons deelgenoot van de geheimen van het zwarte goud.
14:00 uur Chocolade & wijn Foyer B
Manfred Spaargaren uit Amstelveen is in Nederland een begrip als het
gaat om chocolade en patisserie. Behalve als standhouder is hij tevens
aanwezig op het Wine & Food Festival als presentator van deze niet
alledaagse proeverij.
14:00 uur Masterclass port Foyer A
Portwijnen zijn in en de prijzen van de betere soorten zijn de laatste
jaren dan ook gestegen. Grahams behoort tot de absolute top u kunt het
zelf ervaren tijdens deze masterclass, op deskundige wijze
gepresenteerd door Euan MacKay, vertegenwoordiger van de Symington
Family Port Companies.
14:00 uur Sacristía-sherrys* Henri Hudson Room 2
Het woord sacristía heeft een religieuze achtergrond: het is de ruimte
in de kerk waar alle parafernalia voor de eredienst worden bewaard en
die vrijwel voor niemand toegankelijk is. In Jerez was de sacristía
dat gedeelte van de sherry-bodega waar de wijnen stonden die bijna
niemand ooit te drinken kreeg: als ware pronkstukken waren ze
uitsluitend bestemd voor speciale gasten en VIPs en werden geschonken
tijdens bijzondere, feestelijke gelegenheden. Maar sinds een aantal
jaren is daar verandering in gekomen Gastronomische experimenten met
deze bijzondere sherrys bij o.a. La Rive met Edwin Kats (gepubliceerd
in Club Cuisine) en bij het Indonesisch restaurant The Raffles in Den
Haag met Frans Deuning (gepubliceerd in Annoncée Culinaire) hebben het
afgelopen jaar verrassende resultaten opgeleverd.
Presentator is Jan van Lissum.
15:00 uur Presentatie Sherry-brochure Podium St. Olofskapel
15:00 uur Italië-proeverij PH 1 & 3
Een echte Giro dItalia met wijnen uit diverse streken, afkomstig uit
de schatkamer van Ven Versmarkt.
15:00 uur Champagne-lezing PH 2
Gert Crum, schrijver van boeken over onder meer Bourgogne en
Champagne, geeft zijn visie op de huidige stand van zaken in de
Champagnestreek. Veel informatie, voorbeeldig gedoseerd en deskundig
gepresenteerd, kortom alles wat u wilt weten.
15:00 uur Hoe commercieel mag wijn zijn? Board Room
Frank Smulders, Master of Wine en werkzaam bij importeur Sauter zet
uiteen in hoeverre de begrippen wijn en commercieel met elkaar
verbonden (mogen) zijn.
15:00 uur Cognac nosing* Foyer B
Echte kenners proeven cognac met de neus. Expert-verzamelaar
Willibrord Hosman (Hosman Vins, Schiedam) geeft tekst en uitleg.
15:15 uur Prijsuitreiking Copa Jerez Podium St. Olofskapel
15:30 uur Prijsuitreiking 1e Nationale
\
Huiswijn Competitie Mezzanine
De 8 categoriewinnaars (4 wit en 4 rood) nemen hun oorkondes in
ontvangst. De winnende wijnen zijn tevens te proeven.
15:30 uur Kaviaar 2* Henri Hudson Room 2
(zie Kaviaar 1, 12:30 uur)
15:30 uur Wijn-spijsproeverij Mezzanine
15:45 uur Halve finale Grahams Trophy Podium St. Olofskapel
16:00 uur Chocolade & wijn Foyer B
(zie bij 14:00 uur)
16:30 uur Prijsuitreiking Gallo Award Podium St. Olofskapel
16:45 uur Wijn-spijsproeverij Mezzanine
16:45 uur Finale Grahams Trophy Podium St. Olofskapel
17:15 uur Prijsuitreiking Grahams Trophy Podium St. Olofskapel
door Euan MacKay (Symington Family Port Companies), Peter van Houtert
(importeur Verbunt) en Fred Nijhuis
17:45 uur Afsluiting Proefschrift Wine
& Food Festival
Podium St. Olofskapel
18:00 uur Bourgondisch natafelen Hudsons Terrace & Restaurant
Feestelijk natafelen op Bourgondische wijze
Wilt u nog even gezellig nagenieten van alle gastronomische indrukken
die u tijdens het Proefschrift Wine & Food Festival hebt opgedaan, dan
vormt de het maal in Hudsons Terrace & Restaurant daartoe de ideale
gelegenheid.
Samen met de organisatoren, gasten en standhouders kunt u hier in
ongedwongen sfeer genieten van een heerlijk 2-gangenmaal van Executive
Chef Bob Groen, bestaande uit:
- Lichte salade van huisgerookte zalm en gemarineerde gambas
- Borst van fazant geserveerd op gekarameliseerde zuurkool, waarbij
een gekonfijt boutje en een saus van grove mosterd
- koffie met huisgemaakte bonbons en een glaasje port toe
De gerechten zullen worden begeleid door een groot aantal van de
wijnen die deze dag geschonken en geproefd zijn, eventueel aangevuld
met andere wijnen.
De gerechten worden direct na afloop van het programma geserveerd,
vanaf circa 18:00 uur. De kosten bedragen f 65,= per persoon.
U kunt voor deze Bourgondische afsluiting reserveren bij het Golden
Tulip Barbizon Palace. Contactpersoon is Margreet Doets, zij is
tijdens kantooruren te bereiken op telefoonnummer 020 55 64 444.
Toegangskaarten
Toegangskaarten voor dit evenement kosten f 50,=. Met gebruikmaking
van de bon uit De ProefKrant (+website), Proefschrift (+ website),
Horeca Journaal, Club Cuisine, Annoncée Culinaire of Slijtersvakblad
krijgt u aan de kassa f 25,= korting.
NB
- Voor de lezingen en masterclasses geldt: vol is vol. Reserveren aan
de kassa, of tevoren per fax (020 624 50 28) of e-mail
(winestone@wxs.nl) is daarom gewenst.
- Voor programma-onderdelen met een * wordt, vanwege de exclusieve
artikelen die te proeven zijn, een extra bijdrage van f 15,= p.p.
gevraagd. Voor de proeverij van top-Bourgognewijnen(**) bedraagt de
eigen bijdrage f 25,=. Liefhebbers wordt verzocht zich voor deze
masterclasses vooraf op te geven door overmaking van het verschuldigde
bedrag op ABN Amro rekening nummer 44.66.29.618 t.n.v. Stichting WINE
Amsterdam/Antwerpen o.v.v. de desbetreffende programma-onderdelen, en
deze inschrijving tevens per fax (020 624 50 28) of e-mail
(winestone@wxs.nl) te bevestigen.
Copyright © 1996-2001 Productschap Wijn / Wijninformatiecentrum