NEDERLANDS TEXTIELMUSEUM

Kruikenzeikersdag in Textielmuseum

Februari 2001

KRUIKENZEIKERSDAG IN TEXTIELMUSEUM

Zondag 11 februari 2001 12 tot 17 uur, gratis entree

Op zondag 11 februari 2001 wordt het Carnaval ingeluid met de vierde KRUIKENZEIKERSDAG in het Nederlands Textielmuseum. Vorig jaar bezochten ruim 2000 mensen dit populaire en gezellige evenement. Ook dit jaar wordt het een dag boordevol activiteiten. De bezoekers hebben op die dag gratis toegang tot het gehele museum.

Kruikenpraot en kruikenkeuring
De afgelopen jaren is er heel wat afgeleuterd over de kruik. Vragen als 'Hoe zag die kruik eruit?', 'Is dit een echte of niet?'en 'Hoe kun je in zo'n klein gaatje pissen?'worden veel gesteld. Het verhaal van de kruik en de kruikenzeiker spreekt nog steeds tot de verbeelding. Misschien dat er daarom steeds meer mensen jaarlijks naar het Textielmuseum komen om het verhaal te beleven.

Op 11 februari kunnen alle Kruikenzeikers die menen 'unne echten kruik' te bezitten deze laten keuren. Een deskundige bekijkt uw kruik en kan u wellicht voor eens en altijd uit uw droom helpen. Keramiste Petra N. van Heesbeen beantwoordt vragen als: welke klei is er gebruikt? Welk glazuur is aangebracht? Is de kruik veelvuldig gebruikt en hoe is hij gemaakt? Ook is er het potterbakkersbedrijf Potters Keramics aanwezig die ter plekke nieuwe kruiken draait. En speciaal voor de kruikenzeikersdag komt de heer Theo Dekkers met zijn 'kruikenzeikerscollectie' naar het museum.

Onze levende Kruikenzeikers, de tonpraoter Wil Kuijpers en de stadsgids de heer Pierson Sr., nemen de bezoekers weer mee op een reis het museum en vertellen met hun 'praotjes' van alles over Tilburg en haar inwoners.

Om 14.00 uur arriveren CV de Boemelèrs met een verrassing voor het museum: een standbeeld van een 'echte' kruikenzeiker wordt dan voor één dag voor het museum geplaatst.
Voor serieuze bezoekers worden er algemene rondleidingen gegeven om 14.00 en om 15.30 uur.

Dweilorkesten en kruikenzakjes maken voor kinderen Naast al het geleuter schetteren dweilorkesten (de Poststampers, de Gouwe Greep en de Naagers) door de toch al bedrijvige ruimtes van het museum. Nopsters en stopsters geven demonstraties van het oude textielambacht.
Kinderen maken een kruikenzakje en vermaken zich met spelletjes van vroegere tijden.

In het museumcafé nuttigt u een Brabants worstenbroodje en een ouderwetse schrobbelèr. Voor de echte oud-textielarbeiders is er gelegenheid om in het feestgedruis rustig een potje te kaarten. In de winkel van het museum is het assortiment uitgebreid met beeldjes van de Kruikenzeiker, Brabants bont geweven theedoeken en andere Tilburgse producten.

Kortom: een dag waar je bij moet zijn!

Het Nederlands Textielmuseum is op zondag 11 februari 2001 geopend van 12 uur tot 17 uur. De toegang is voor iedereen gratis.

Informatie voor de pers:
Yvette Lardinois, pr en marketingmanager, di. t/m vr. 013-549 45 33 of
06-515 348 29, email bdlaryv@tilburg.nl / Petra Robben, organisator Kruikenzeikersdag, di. en wo. 013-549 45 60, email bdrobpe@tilburg.nl / www.textielmuseum.nl
Een foto van een Kruikenzeiker is beschikbaar.


07 feb 01 10:35