PERSBERICHT
Den Haag, 18 januari 2001

Muzikanten spelen voor humanitaire hulp aan Molukken. Opbrengst naar giro 2911.

Tussenstand 'Samen voor de Molukken': 4,6 miljoen gulden

Precies twee jaar geleden, 19 januari 1999, barstte het geweld los op de Molukse eilanden en nog bijna dagelijks vallen er slachtoffers. Om humanitaire hulp te kunnen bieden zijn in oktober 2000 enkele gemeenten en hulporganisaties de inzamelingsactie 'Samen voor de Molukken' gestart. Deze actie heeft tot nu toe 4,6 miljoen gulden opgeleverd. Ter ondersteuning van de actie treden zaterdag 10 februari bekende artiesten als Koen Wauters en Daniel Sahuleka belangeloos op in het Utrechtse Vredenburg. De opbrengst van het concert gaat naar het actie-gironummer 2911.

Het Solidariteitsconcert is de afsluiting van een periode van actieve fondsenwerving voor de actie 'Samen voor de Molukken'. Deze inzamelings-actie is gestart op initiatief van enkele Nederlandse gemeenten en de hulporganisaties Novib, Memisa, Mensen in Nood, Het Nederlandse Rode Kruis en de Stichting Vluchteling. Met het bijeen gebrachte geld worden projecten ondersteund op het gebied van humanitaire (nood)hulp en wederopbouw, én activiteiten gericht op verzoening tussen de strijdende bevolkingsgroepen.

Na twee jaar strijd vallen er nog altijd slachtoffers in het conflict tussen Moslims en Christenen: een half miljoen mensen is ontheemd en leeft in vluchtelingenkampen, tienduizenden raakten gewond en enkele duizenden zijn omgekomen in de gewapende strijd. De opbrengst van 'Samen voor de Molukken' wordt gebruikt voor hulp op de Molukken zelf én voor hulp aan Molukse vluchtelingen daarbuiten. Het geld zal bovendien ten goede komen aan zowel moslims als christenen. Projecten die inmiddels met financiële steun uit de actie-pot worden opgezet zijn onder andere een anti-gewelds campagne en water- en sanitatie-projecten. Uitgangspunt bij het beginnen van een wederopbouw-project is, dat het project een toekomst moet hebben en niet direct weer teniet wordt gedaan door de geweldadigheden.

Het Solidariteitsconcert 'Samen voor de Molukken' op zaterdag 10 februari begint om 20.15 uur in het Muziekcentrum Vredenburg te Utrecht. De presentatie is in handen van Rocky Tuhuteru. De toegangsprijs is fl. 50,-