Studium Generale Hogeschool van Utrecht en Zeg het maar producties presenteren:

BEELDSPRAAK
Literatuur in de beeldcultuur

Met o.a.:

Bart FM Droog en Jan Klug
Serge van Duijnhoven en Gabriel Kousbroek
Maartje Duin
Ruben van Gogh
Ingmar Heytze en il Luster
www.nobodyhere.com
Kees Wennekendonk
Bob Wolkers
Woord-Bijt-Beeld
Presentatie: Vrouwkje Tuinman

Literatuur en videokunst, voordrachten met lichtbeelden en verfilmingen van gedichten. Multimediaal festival Beeldspraak koppelt tekst aan beeld, en beeld aan tekst en deed dat al in Filmtheater ¹t Hoogt en tijdens het festival A Campingflight to Lowlands Paradise 2000. Ook dit jaar brengen Studium Generale van de Hogeschool van Utrecht en Zeg het Maar Producties, voor de tweede keer in EKKO, in kaart hoe het staat met de literatuur in de beeldcultuur. Kunnen die uitersten samengaan? Moet dat, hoe werkt het en zijn de tegenstellingen wel zo groot? Met voordrachten, wereldpremières, ongebruikelijke samenwerkingen en wilde experimenten.

10 februari, 20.00 uur
EKKO, Bemuurde Weerd WZ 3, Utrecht

Informatie en reserveringen op 030-2367712 en www.vrouwkje.com. Entree fl. 17,50, fl. 12,50 voor studenten / CJP / U-Pas.

Informatie over de optredenden:

Dichter Bart FM Droog maakt deel uit van de roemruchte Dichters Uit Epibreren. Onlangs bracht hij zijn tweede bundel Benzine uit, waarin hij de lezer meeneemt op een duizelingwekkende Trans-Europa-trip in poëzie. Een OEnieuwe klassieker,¹ aldus Jules Deelder. Vandaag werkt Droog samen met Jan Klug, normaal gesproken multi-instrumentalist bij onder meer de Dichters uit Epibreren, Fay Lovsky en Arling & Cameron, maar vandaag visueel actief. Jan brengt een Super 8-collage.

Maartje Duin is dichteres en schrijfster, en bracht het afgelopen najaar een bundel met reisverhalen uit. Hier komen alleen slechte vrouwen handelt over haar tochten door Mexico en werd goed ontvangen. Duin reisde onlangs door Bolivia en werkt nu aan nieuw materiaal.

Serge van Duijnhoven maakt deel uit van Dichters Dansen Niet, een techno-poëzie act waarmee hij regelmatig te zien is op festivals en in concertzalen. Literatuur vanachter het gewijde katheder vandaan getrokken. Als dichter en romanschrijver verwierf Van Duijnhoven bekendheid met Dichters dansen niet, Copycat en de meest recente bundel-cd Obiit in orbit; aan het andere einde van de nacht, een crimsonzwart album rondom thema¹s als vriendschap, liefde en dood.
Vj Gabriel Kousbroek groeide op in een Hollands schrijversnest en zette de bijbehorende dosis verbale weerstand om in vuur (als pyrotechnisch performer), buskruit ( als anarchist), verf (als galeriehoude) en bewegend beeld (als cineast). Kousbrok is oprichter van Eyegasm, het eerste Nederlandse vj-collectief, vaste vj van Dichters Dansen Niet en werkt momenteel aan de productie Casanova in Tilburg.

Ruben van Gogh, alias de Man van Taal, is presentator, poëzierecensent, lid van het mannenpanel van Koffietijd maar vooral dichter. In die laatste hoedanigheid deed hij de bundels De man van taal en De hemel in, de hemel uit verschijnen. Over ruimtereizen, complottheorieën, architectuur, metafysica en de liefde.

Ingmar Heytze begon al jong als podiumdichter, is werkzaam als journalist en cultureel organisator en bracht onlangs zijn derde bundel Aan de bruid uit. OEHet resultaat is entertainment, helder ­ wat willen we nog meer?¹ aldus Gerrit Komrij. Aan de bruid laat zien dat Heytze niet bang is voor lyriek, sterker nog: hij omarmt het verdriet, de liefde, de lege fles en de verbraste nacht, zonder zijn gevoel voor humor te verliezen. Vanavond zijn naast zijn eigen performance verfilmingen van Heytzes poëzie te zien door il Luster. Dit Utrechtse animatieproductiebedrijf stelt zich ten doel de volwassenwording van de animatiefilm in Nederland te begeleiden. Filmmakers Michiel Snijders en Arnoud Rijken begeleiden jonge makers, produceren debuten en maken en passant soms zelf ook nog een film. Het laatste jaar richtten ze zich op DICHT/VORM@nl, een serie van twintig animaties van werk van evenveel jonge Nederlandse dichters.

www.nobodyhere.com is de spreekbuis van Jochgem Niemandsverdriet. Met wonderlijke combinaties, originele vondsten en een opvallende combinatie van naïviteit en scherpzinnigheid geeft Niemandsverdriet de tragiek van woord en beeld vorm. Vanavond presenteert hij zijn wereld.

Kees Wennekendonk is componist, muzikant en brillenontwerper. In die laatste hoedanigheid organiseerde hij in 2000 de expositie Glas & Inkt. Gedichten van Ingmar Heytze en brillen van Wennekendonk geven een wederzijdse, verrassende diepte aan elkaar: de gedichten versterken de schoonheid van de monturen en de monturen bieden, soms letterlijk, een frisse blik op de poëzie. Materialen als marterhaar, fossiel mammoetivoor en bijzondere houtsoorten vertellen over slapende albatrossen, moeders lessen en de kosmos. De toeschouwer ziet hoe twee kunstenaars uit totaal verschillende disciplines omgaan met dezelfde eeuwige thema's: de tijd, de liefde en het heelal.

Bob Wolkers studeert animatie aan de Tilburgse Academie voor Beeldende Vorming onder leiding vanGerrit van Dijk en Maarten Koopmans. Eerder illustreerde hij met zijn broer Tom twee bundels van hun vader Jan: Wat wij zien en horen en het onlangs verschenen Jaargetijden. Wolkers werkte mee aan het laatste Holland Animation Film Festival en stelt zich voor de komende jaren ten doel zoveel mogelijk te experimenteren met het medium animatie.

Woord-Bijt-Beeld is een project van industrieel ontwerper Pieter Desmet. De kern wordt gevormd door een ketting van gedichten en beelden, door 25 ontwerpers en 25 dichters. Het eerste gedicht werd geschreven door Jules Deelder en het eerste beeld werd ontworpen door Marcel Wanders. Andere schakels worden gevormd door dichters als Ilja Leonard Pfeijffer, Marcel Möring, Alfred Schaffer, Peter Müller, Hagar Peeters en Esther Jansma en ontwerpers als Henk Stallinga, Rick Porcelijn, Gianni Orsini, Willem van den Hoed, Chris Koens en Jurgen Bey. De ketting is nog niet voltooid, maar vanavond worden enkele resultaten gepresenteerd, met medewerking van onder meer Bart FM Droog, Serge van Duijnhoven en Ruben van Gogh.