Gemeente Nijmegen

Informatiecentrum voor explosieven in de Waalsprong geopend

Op 9 februari opent het Informatiecentrum Explosievenonderzoek Waalsprong in Lent haar deuren. Iedereen die informatie heeft over de plek waar oud oorlogstuig te vinden is kan hier terecht. Met deze informatie wil de gemeente Nijmegen de vinex-locatie Waalsprong zoveel mogelijk explosieven- en munitievrij maken. Loco-burgemeester Joop Tettero en wethouder Paul Depla verzorgen op 9 februari, niet geheel geluidloos, de opening.

In Wereld Oorlog II is in het Waalspronggebied zwaar gevochten. En tijdens de vlucht van de Duitsers en de opmars van de geallieerden is er veel munitie achtergelaten. Na de oorlog is de achtergebleven munitie deels vernietigd en deels in bomkraters en sloten gedumpt. Maar niet alle munitie is dan onschadelijk. Ongeveer 10% ontploft niet. Daarom is het mogelijk dat er nog veel niet ontplofte munitie in de bodem aanwezig is. Dat vermoeden wordt versterkt doordat er tijdens de uitvoering van de dijkverbetering van het dijkvak Lent-Loenen veel munitie is gevonden.

Blindgangers
In de vinexlocatie Waalsprong worden op ca. 1350 hectare de komende jaren ongeveer 11.000 woningen gebouwd. Om veilig te kunnen bouwen en wonen is het de bedoeling zoveel mogelijk uit de Tweede Wereldoorlog achtergebleven munitie en explosieven op te sporen en uit de grond te verwijderen.
In het Informatiecentrum Explosievenonderzoek Waalsprong kunnen mensen terecht als ze informatie hebben over geschutsopstellingen, blindgangers, munitiedumpingen etcetera uit de oorlogsperiode of de periode direct daarna. Aan de hand van deze informatie kan dan nog gerichter en voorzichtiger gezocht worden naar munitie en explosieven. Vanaf 9 februari worden er in Lent en Oosterhout folders verspreid om mensen op te roepen langs te komen in het informatiecentrum. Naast het verzamelen van de mondelinge informatie wordt er archiefonderzoek gedaan.
De werkzaamheden worden de komende 5 jaar uitgevoerd door het gespecialiseerde bedrijf Saricon. Het vernietigen van gevonden materiaal gebeurt vervolgens door de Explosieven Opruimings Dienst (EOD).

Het informatiecentrum is tot 1 april 2001 geopend op werkdagen tussen
09.00 uur en 12.00 uur.
W. Maan van Saricon verzamelt er de informatie. Het is ook mogelijk om op een ander tijdstip langs te komen of dat een medewerker van het informatiecentrum langs komt. Daarvoor kan een afspraak worden gemaakt.

Het informatiecentrum is te vinden in de Pastoor van Laakstraat 78a, 6663 CC Lent. Tel: 024-3886724, fax 024-3504924, e-mail W.Maan@Monshouwer.net

Terug