Ministerie van Buitenlandse Zaken

http://www.minbuza.nl/content.asp?Key=408904



voor Nederlands-Antilliaanse en Arubaanse Zaken van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 4 Den Haag Directie Integratie Europa Ministerie van Buitenlandse Zaken Bezuidenhoutseweg 67 2594 AC Den Haag

Datum 9 februari 2001 Auteur Anita Conijn

Kenmerk DIE-99/01 Telefoon 070-3484246

Blad /2 Fax 070-3486381

Bijlage(n) E-mail anita.conijn@minbuza.nl

Betreft Marktordening rijst en het nieuwe LGO-Besluit

Zeer geachte Voorzitter,

Naar aanleiding van het verzoek van uw commissie, inzake de nieuwe marktordening rijst en het nieuwe LGO-Besluit, kan ik u als volgt informeren.

In de vraagstelling is sprake van enige verwarring omtrent twee verschillende Commissievoorstellen. Er is een Commissievoorstel voor een wijziging van de interne marktordening rijst. De vraag over de effecten van dit voorstel - ceteris paribus - voor de Nederlandse Antillen en Aruba is, mede namens mij, beantwoord door de minister van LNV (LNV-00-940). Aangezien de gemiddelde invoerrechten op rijst voor derde landen zullen stijgen als gevolg van deze marktordening, zal het handelsvoordeel dat de Nederlandse Antillen en Aruba hebben binnen het LGO-contingent relatief stijgen.

Uit de slotverklaring van de recente ontmoeting in het kader van het parlementair contactplan (onder het kopje
De L.G.O.-problematiek
) blijkt echter dat de Nederlandse Antillen en Aruba problemen hebben met een ander Commissievoorstel, namelijk het voorstel voor een nieuw LGO-Besluit. In dit Commissievoorstel zit een hoofdstuk over handelspreferenties voor de LGO, onder andere voor rijst en suiker. In het voorstel worden op handelsgebied de contingenten voor suiker en rijst ernstig beperkt, terwijl op financieel gebied de beide Koninkrijksdelen ook fors achteruit gaan. De Commissie heeft haar voorstel voor een nieuw LGO-Besluit tijdens de Algemene Raad van 20 november 2000 gepresenteerd. In mijn eerste reactie heb ik, met verwijzing naar artikel 182 EG, duidelijk gemaakt dat het voorstel zoals het er lag teleurstellend en niet acceptabel was voor Nederland, aangezien er geen sprake was van een bevordering van duurzame ontwikkeling van
alle
Landen en Gebieden Overzee.

Sinds december 2000 wordt er op Raadswerkgroepniveau onderhandeld over een nieuw LGO-Besluit. De Nederlandse inbreng in deze onderhandelingen wordt in goed overleg met de Nederlandse Antillen en Aruba voorbereid. Op dit moment zijn de onderhandelingen nog niet afgerond, en dit zal naar verwachting ook niet lukken voordat het oude LGO-Besluit afloopt (per 28 februari 2001). Het ligt derhalve voor de hand dat het huidige LGO-Besluit verlengd zal worden, terwijl de onderhandelingen voortgaan. Een voorstel hiertoe wordt momenteel voorbereid door de Commissie en het Zweedse Voorzitterschap.

De Staatssecretaris van Buitenlandse Zaken

Kenmerk
DIE-99/01
Blad /1

===