CDA

Hannie van Leeuwen: Maatschappelijk verantwoord ondernemen moet, hoort en loont

Maatschappelijk verantwoord ondernemen "moet, hoort en loont". Dit standpunt huldigt niet alleen de christelijke vakbeweging, maar ook de CDA-fractie in de Eerste Kamer, zei fractiewoordvoerder Hannie van Leeuwen tijdens de behandeling van de begroting van het Ministerie van Economische Zaken, 6 februari jl. Tevens is de fractie is ook van mening "dat maatschappelijk verantwoord ondernemen niet alleen een zaak is van ondernemers, maar ook van werknemers."

Onomkeerbare trend
Maatschappelijk verantwoord ondernemen is heden ten dage "in". Het is een trend, maar wel één die onomkeerbaar is.
Bij maatschappelijk verantwoord ondernemen gaat het om de juiste opvatting van de eigen verantwoordelijkheid bij de overheid en het maatschappelijk middenveld, dat niet alleen bestaat uit werkgevers- en werknemersorganisaties, maar ook uit een veelheid van andersoortige maatschappelijke organisaties, de zogenoemde NGO's (Niet-Gouvernementele Organisaties).

Gespreide verantwoordelijkheid
"Het CDA is over deze verdeling van verantwoordelijkheden altijd volstrekt helder geweest, uitgaande van een maatschappijopvatting die stoelt op subsidiariteit en op soevereiniteit in eigen kring. Deze twee beginselen uit de christelijk-sociale traditie zijn eigentijds samen te vatten in het beginsel van gespreide verantwoordelijkheid. Dat betekent ook in deze tijd dat niet alle verantwoordelijkheid op de gebieden van bijvoorbeeld milieu, onderwijs, mensenrechten en werkgelegenheid voor kwetsbare groepen onmiddellijk op het bordje van de overheid wordt gelegd. Dit betekent eveneens dat maatschappelijk verantwoord ondernemen primair de verantwoordelijk is en ook moet blijven van de ondernemers zelf en hun werknemers, van klanten en leveranciers, van de eigen kring, in casu het bedrijfsleven", aldus Hannie van Leeuwen.

"Ook houdt dit uitgangspunt in dat verantwoordelijkheden op zo laag mogelijke niveaus, zo dicht mogelijk bij de burgers, inhoud moeten krijgen. Zowel burgers als bedrijven, maar ook het maatschappelijk middenveld en de overheid moeten zich op deze verantwoordelijkheid laten aanspreken en zij moeten hierop ook worden aangesproken, want het gaat wel om het beleven van de eigen verantwoordelijkheid ten nutte van of liever dienstbaar aan ons aller welzijn."

Aandacht hebben en houden voor 'gekwetste' naasten Hannie van Leeuwen: "Voor de CDA-fractie is de inspiratiebron hiervoor de Bijbel. De menselijke verantwoordelijkheid wordt al zichtbaar in het Scheppingsverhaal, dat aangeeft dat de mens als uniek wezen is geschapen naar Gods beeld. Dat houdt voor christenen een betrokkenheid in op God en de medemens, geroepen tot verantwoordelijkheid tegenover zijn naasten. Het Oude Testament bijvoor-beeld wijst ons voortdurend op de arme, de weduwe, de wees en de vluchteling: groepen - in elke tijd weer nieuwe en soms andere - die buiten de boot dreigen te vallen. Daarop zal de antenne van de christen-democratische politiek gericht moeten zijn en blijven. Dat kan ook tot overheidshandelen nopen, wanneer het maatschappelijk middenveld zijn verantwoordelijkheid ernstig verzaakt. Het Nieuwe Testament laat vooral zien wat de waarde is van verantwoordelijkheid, rentmeesterschap en bijvoor-beeld liefde tot de naaste. De parabel van de barmhartige Samaritaan is gelukkig ver buiten onze kring bekend en wordt ook vanuit andere levensbeschouwingen volop gepraktiseerd."

Ethisch leiderschap nodig
De CDA-fractie sluit zich aan bij de oproep(van Amnesty International) tot ethisch leiderschap. "Bij een ethische reflectie kan de vraag "mag alles wat kan?" zeker niet beperkt blijven tot vraagstukken van immateriële aard. Deze vraag behoort onderdeel te vormen van een beleid van maatschappelijk verantwoord ondernemen. Internationaal opererende bedrijven proberen zeker in positieve zin het nodige te betekenen in landen waar zij sterk vertegenwoordigd zijn. Er zal echter een nog sterker accent moeten worden gelegd op gevallen van onverantwoord handelen, vooral corruptie en schending van mensenrechten", aldus Eerste Kamerlid Hannie van Leeuwen.