- Persbericht -
Pabo-studenten massaal naar Zoetermeer
Haarlem, 6 februari 2001, Het Pabo Actie Comité (PAC) verwacht a.s. vrijdag 9 februari een massale opkomst van pabo-studenten bij het ministerie van Onderwijs in Zoetermeer. De studenten voeren tussen 12 en 13 uur actie voor een betaalde LiO-stage. Sprekers zijn onder andere de Kamerleden Van Bommel (SP) en Rabbae (GroenLinks). Voorafgaand aan de actie bieden acht pabo-studenten een petitie aan aan minister Hermans, die door meer dan vijfduizend studenten is ondertekend.
Een betaalde LiO vanzelfsprekend!
De LiO-stage is een eindstage van de opleiding pabo. Hierin zijn studenten gedurende 21 weken full time aanwezig op de basisschool, waarvan zij drie dagen zelfstandig een klas runnen. Verder komt hierbij alles kijken wat een 'gewone' leerkracht ook doet, zoals vergaderen, oudergesprekken en organiseren. Bij een LiO-stage gaat de student een overeenkomst met de basisschool aan, waardoor de student niet alleen een stagiaire is, maar meer een medewerker van de school wordt. Op dit moment wordt deze extra moeite echter niet beloond met geld. Veel studenten moeten daarom naast de drukke werkzaamheden extra werken, om in hun levensonderhoud te voorzien. Dit gaat ten koste van de beschikbare energie van de student en dus van het onderwijs.
Waarom niet?
De politiek heeft bij de begroting 2001 ongeveer drie miljard extra aan het onderwijs toegeschreven. Wanneer alle LiO-studenten in Nederland een betaalde stageplaats zouden krijgen, zou het geld hiervoor slechts één promille van het totale budget voor basisonderwijs zijn. Bovendien is de gehele politiek van mening dat het imago van de leraar en het onderwijs belabberd is. Een betaalde LiO-stage helpt mee het vak en de pabo weer aantrekkelijk te maken. Kortom: dit is het moment om te investeren in goede en gemotiveerde leraren, stagiaires én vaste krachten.
Pabo Actie Comité (PAC)
Deze actie is een initiatief van studenten van Pabo Haarlem, verenigd in het Pabo Actie Comité (PAC). Studenten van deze opleiding zijn al vaker actief betrokken geweest bij dergelijke acties. Om deze actie kracht bij te zetten zijn alle pabo's in het land aangeschreven. Studenten, docenten, directies en andere sympathisanten wordt opgeroepen de petitie te ondertekenen (dit kan via actielio@hotmail.com) en om op 9 februari naar Zoetermeer te komen. De actie wordt ondersteund door de Landelijke Studenten Vakbond (LSVb) en de Algemene Onderwijsbond (Aob). De Tweede Kamerfracties van PvdA, CDA, GroenLinks en SP hebben zich al achter de eisen van de studenten geschaard.
Programma voor vrijdag 9 februari
9.30 - 9.45 uur
Acht pabo-studenten uit het hele land bieden minster Hermans een petitie aan, waarin ze een betaalde LiO-stage eisen. De petitie is door meer dan vijfduizend mensen ondertekend.
Plaats: Lange Voorhout 19, Den Haag.
12.00 - 13.00 uur
Pabostudenten komen samen bij het ministerie van Onderwijs, Europaweg 4, Zoetermeer.
Sprekers:
Sanne Nieuwenhuysen en Mascha Kortekaas (Pabo Actie Comité), Harry van Bommel (Tweede Kamerlid SP), Mohammed Rabbae (Tweede Kamerlid GroenLinks), Wim van Beek (coördinator LiO, Pabo Haarlem), Ton Rolvink (Aob) en Fransien van ter Beek (voorzitter LSVb). Tussen de sprekers brengt het koor van de Pabo Haarlem het speciaal voor deze gelegenheid gecomponeerde LiO-lied ten gehore.
De actiedag zal een rustig maar luid startschot zijn waarin studenten massaal van zich laten horen.