Nederlands Instituut voor Zorg en Welzijn

Persberichten :

De Dennendalaffaire: hoe werkt deze door?

Februarinummer van Tijdschrift voor de Sociale Sector

9 februari 2001

Dennendal was een van de grote affaires van de jaren zeventig. Waardoor werden de gebeurtenissen in de zwakzinnigenafdeling van deze onbekende psychiatrische inrichting ineens wereldnieuws? En wat heeft dat te maken met hedendaagse thema´s in de sociale sector zoals diversiteit, zelfredzaamheid en vraaggericht werken? Het zojuist verschenen februarinummer van het Tijdschrift voor de Sociale Sector geeft antwoord op deze vragen.

Verder in dit nummer:

Buurtbewoners verhalen over vroeger
In het Amsterdamse Zeeburg en het Utrechtse Lombok wordt geëxperimenteerd met reminiscentiegroepen. De kern van reminiscentie is het vertellen van herinneringen aan anderen die luisteren. Het blijkt een goede manier om mensen van verschillende culturen en leeftijden nader tot elkaar te brengen en zo de leefbaarheid in een wijk te verbeteren. De ervaringen tot nu toe zijn veelbelovend.

Diversiteit geen bedreiging voor cohesie
Door individualisering én mondialisering vallen gemeenschappen uit elkaar, zo lijkt. Hoogleraar algemene sociale wetenschappen Han Entzinger relativeert die vrees. Als het gaat over lotsverbondenheid en solidariteit, is de kernvraag volgens hem in hoeverre de leden van een samenleving gezamenlijke bepaalde waarden delen. Uit onderzoek onder Nederlandse, Turkse en Marokkaanse jongeren in Rotterdam blijkt dat zij publieke waarden als respect voor de regels van de democratie en tolerantie voor andersdenkenden met elkaar delen. Geen reden dus voor ongerustheid over afnemende sociale cohesie, concludeert Han Entzinger.

Onsteeds Nederland (5): Leven op het Overijsselse platteland van Olst & Wijhe
Vier landelijke gebieden - het Oldambt, Schouwen-Duiveland, de Peel en Olst & Wijhe zijn door het ministerie van VWS uitverkozen als pilots voor de ontwikkeling van lokaal sociaal beleid. De laatste aflevering gaat over Olst & Wijhe, een gemeente waar alle (nieuwe) gezichten van het platteland zichtbaar zijn. De agrarische problematiek, de nieuwe natuur, het platteland met zijn verbrede landbouwinitiatieven (o.a. zorgboerderijen, zelfpluk, campings), de leegstaande gebouwen, het industriële verleden, het veranderende voorzieningenniveau, de bouw van nieuwe woningen, de reconstructieproblematiek in de intensieve veehouderij en de verschillende ruimteclaims. Leven op het Overijsselse platteland van Olst & Wijhe: een beeldverhaal.

Sociaal kapitaal en de politieke participatie van immigranten Dat immigranten deelnemen aan de lokale politiek, vindt vrijwel iedereen zo langzamerhand gewoon of zelfs wenselijk. Zolang dit tenminste niet te veel vanuit de eigen etnische groep of zelforganisatie gebeurt. De angst dat allochtonen dan de zaak overnemen en alleen hun eigen etnische belang najagen in plaats van te integreren, is nog altijd groot. En dat is onterecht, vinden Meindert Fennema en Jean Tillie. Het stimuleren van zelforganisaties en het stimuleren van de netwerken tussen zelforganisatie bouwt sociaal kapitaal op en bevordert juist de politieke integratie van immigranten.

Abonnement
Een abonnement op het Tijdschrift voor de Sociale Sector kost f 112,50 voor particulieren, f 172,50 voor instellingen en f 75,- voor studenten. ISSN 0921-2116.

Contact
Afdeling Verkoop, e-mail: bestel@nizw.nl

Laatste update: 23 februari 2001